Πώς Να Ανακαλύψεις Και Νέες Διαστάσεις Στην Πλοκή + Τους Ήρωες Του Βιβλίου Σου | Δημιουργική Γραφή Δ


δημιουργικη γραφη πως να γραψω ενα βιβλιο

Σήμερα θέλω να σου θυμίσω και να μοιραστώ μαζί σου πως όταν κάτι είναι σπουδαίο για τον ήρωά σου, είναι αντίστοιχα σπουδαίο και για τον αναγνώστη σου.

Δεν είναι αρκετό, συγγραφέας και αναγνώστης να γνωρίζουν, απλώς, τα κίνητρα για την όποια δράση των ηρώων που είναι σημαντικοί για το βιβλίο σου.

Θα πρέπει συγγραφέας και αναγνώστης να γνωρίζουν και το ‘γιατί’ που κρύβεται πίσω από το εκάστοτε κίνητρο.

Στο βιβλίο που γράφεις ή ετοιμάζεσαι να γράψεις τώρα, γνωρίζεις το ‘γιατί’ πίσω από τα κίνητρα των ηρώων που είναι σημαντικοί για την πλοκή σου;

Χωρίς μια δυνατή απάντηση πίσω από αυτό το ‘γιατί’ η πλοκή σου – όσο καλά κι αν τα έχεις σκεφτεί τα πράγματα – είμαι σίγουρη ότι μπορεί να είναι είτε στο σύνολό της, είτε σε σημεία της ‘άδεια’.

Ως Επιμελήτρια Περιεχομένου, αυτό το στοιχείο είναι κάτι που συναντώ ξανά και ξανά στα βιβλία που έρχονται στα χέρια μου, πριν αυτά πάνε στους εκδοτικούς οίκους κι από εκεί στους αναγνώστες.

[ Μάλιστα, αν ήδη έχεις ολοκληρώσει την συγγραφή του βιβλίου σου και πιστεύεις πως χρειάζεσαι βοήθεια για την Επιμέλεια Περιεχομένου του, ώστε αυτό να γίνει άμεσα δεκτό από τους εκδότες της επιλογής σου, αλλά και να αγαπηθεί από το αναγνωστικό σου κοινό, τότε θα είναι τιμή μου να επιλεμηθώ προσωπικά το βιβλίο σου. Μπορείς να πάρεις όλες τις σχετικές πληροφορίες για μια τέτοια συνεργασία μας ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ! ]

Βρες δυνατές απαντήσεις πίσω από το ‘γιατί’ των κινήτρων των ηρώων σου και όσα έχεις να μας αφηγηθείς πάνω στο χαρτί – ακόμη κι αν δεν τα γράψεις τέλεια… να ξέρεις πως θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των αναγνωστών σου.

Και θυμήσου!!!!

Οι αναγνώστες σου είναι και εκδότες, και επιμελητές, και δημοσιογράφοι και κριτικοί λογοτεχνίας, και ατζέντηδες του εξωτερικού, και αυτοί που θα διαφημίσουν το βιβλίο σου είτε με όσα θα πουν, είτε με όσα θα γράψουν γύρω από αυτό.

Επίσης, ολοκληρώνοντας τη συγγραφική εφαρμογή αυτού του μυστικού, μπορεί να ανακαλύψεις και νέες διαστάσεις στην πλοκή της ιστορίας σου.

Μη φοβηθείς.

Αυτό πάντα είναι ένα ευπρόσδεκτο και ευχάριστο γεγονός – αρκεί να μην τεμπελιάσεις και βαρεθείς να κάνεις την δουλειά που απαιτείται.

Άλλωστε, αν ο κεντρικός ήρωάς σου, ή κάποιος που είναι σημαντικός για την πλοκή σου, δεν έχει αρκετούς λόγους –και σημαντικά προσωπικούς λόγους– να αναλάβει την όποια δράση/αντίδραση εξελίσσεται στις σελίδες του βιβλίου σου, να ξέρεις πως ούτε κι εμείς – ως αναγνώστες – θα έχουμε λόγους για να συνεχίσουμε την ανάγνωση.

Θέλουμε ο αναγνώστης να εκλιπαρεί και να γιορτάζει τις εξελίξεις στο ‘θέμα’ των ηρώων σου, κι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν πίσω από τα κίνητρα έχουμε γερές απαντήσεις στα ‘γιατί’.

Κάθε πρωταγωνιστής ήρωας, αλλά και ήρωας που είναι σημαντική η παρουσία του για το μυθιστόρημά σου, θα πρέπει να έχει λόγους για να κάνει ό,τι κάνει και να θέλει αυτό που θέλει μέσα στην πλοκή σου.

Χωρίς αυτούς τους λόγους, στην πραγματικότητα, δεν θα είχες ουσιαστική ιστορία να αφηγηθείς ανάμεσα στα κεφάλαια.

Αυτούς τους λόγους λοιπόν μην τους κρύβεις από τους αναγνώστες σου.

Φανέρωσέ τους έναν προς έναν.

Ναι, μπορεί αυτό να είναι επιπλέον δουλειά για σένα τον συγγραφέα, όμως πίστεψέ με, αυτή η επιπλέον δουλειά είναι που οδηγεί στην επιτυχία και κάνει τη διαφορά.

Και για να μην μένουμε μόνο στην θεωρία, έλα να βάλουμε σε εφαρμογή όλα τα παραπάνω μερικές ασκήσεις δημιουργικής γραφής.

ΒΗΜΑ #1

Γράψε το όνομα του κεντρικού σου ήρωα ή του ήρωα που είναι σημαντικός για την πλοκή του μυθιστόρηματός σου και θέλεις να εργαστείς μαζί του τώρα.

  • Τί είναι αυτό που τον/την κινεί μέσα στις σελίδες του βιβλίου σου;

  • Τί θέλει να κάνει;

  • Ποιο είναι το θέμα της/του;

  • Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει και θέλει να λύσει ποιο είναι;

  • Τί θέλει;

  • Τί επιθυμεί;

  • Τί ελπίζει;

Γράψε το όσο πιο λακωνικά μπορείς.

ΒΗΜΑ #2

Τί θα μπορούσε να τον/την κάνει ώστε να νοιαστεί για το παραπάνω θέμα ακόμη περισσότερο;

Γράψε όσους λόγους μπορείς να σκεφτείς, να βρεις, να εμπνευστείς.

ΒΗΜΑ #3

Όταν τελειώσεις με την παραπάνω λίστα, αναρωτήσου τί θα μπορούσε να είναι αυτό που θα κάνει το ‘θέμα’ του ήρωά σου ακόμη πιο σπουδαίο και πρόσθεσε ακόμη περισσότερους λόγους.

ΒΗΜΑ #4

Όταν τελειώσεις και με την παραπάνω λίστα, αναρωτήσου πώς θα μπορούσε να μετατραπεί το ‘θέμα’ του ήρωά σου σε θέμα ζωής και θανάτου.

Γράψε ακόμη μερικούς λόγους που τον κινητοποιούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Και φυσικά, όταν το ολοκληρώσεις την σημερινή συγγραφική μας προπόνηση, εάν το θέλεις, μπορείς να το μοιραστείς μαζί μας, στο σχετικό χωρίο λίγο πιο κάτω!

Επίσης, αν θέλεις ΦΕΤΟΣ, σε ένα χρόνο από τώρα, να γράψεις και να εκδώσεις το πρώτο ή το επόμενο μυθιστόρημά σου που όλοι θα μιλάμε γι' αυτό!!!!!

Τότε, μην χάνεις ούτε τον χρόνο σου και επίτρεψέ μου να σε γνωρίσω και να σε καλωσορίσω προσωπικά στο:

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Πώς Να Γράψεις & Να Εκδώσεις Με Επιτυχία Το Μυθιστόρημά Σου, ΦΕΤΟΣ!