top of page

Γιατί οι αναγνώστες σου πρέπει να φοβηθούν ή να αγαπήσουν ό,τι στέκει εμπόδιο στον πρωταγωνιστή σου.



Όταν κάνεις τη δουλειά που πρέπει για έναν ήρωα/ανταγωνιστή, τότε αναγνωρίζεις τα κίνητρα, τα συναισθήματά του, τα γιατί και τις σκέψεις του, και σε πολλές περιπτώσεις, η αγωνία και το σασπένς κορυφώνονται, γιατί νομίζουμε, ως συγγραφείς, ότι αυτό το πλάσμα μπορεί να ‘κερδίσει’ τον πρωταγωνιστή.


Όταν ο συγγραφέας κάνει καλά τη δουλειά του για τον ήρωα/ανταγωνιστή, τότε εμείς ως αναγνώστες κατανοούμε, καλύτερα και περισσότερο, αυτή την περσόνα.


Φυσικά πολλές φορές, ο ανταγωνιστής σε ένα μυθιστόρημα, δεν είναι κάποιο άλλο πρόσωπο, αλλά η ζωή η ίδια που μπορεί να πάρει διάφορες μορφές.


Οι μορφές των ανταγωνιστών είναι πολλές και μπορούμε να τους εμπνευστούμε ή να τους συναντήσουμε σε διάφορα σχήματα, μεγέθη, καταστάσεις και νοήματα.

Μπορεί να είναι μια αφηρημένη μορφή ή ένα συναίσθημα.


Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση ο/η συγγραφέας οφείλει να κάνει καλά τη δουλειά του.


Γιατί, ανεξάρτητα από το ποιος ή τι ανταγωνίζεται τον πρωταγωνιστή σου, εσύ σαν συγγραφέας, θα πρέπει να φροντίσεις, ώστε οι αναγνώστες σου να φοβηθούν ή να αγαπήσουν το τι στέκει εμπόδιο στον κεντρικό σου ήρωα ή γιατί όχι… να μην ξέρουν αν τον αγαπούν ή τον μισούν, αν τον φοβούνται ή αν θέλουν να του μοιάσουν.


Έτσι, για να βάλεις σε εφαρμογή την παραπάνω γνώση, να καλλιεργήσεις λίγο παραπάνω το ταλέντο σου ως Συγγραφέας μυθιστορημάτων, αλλά και να κάνεις το βιβλίο που γράφεις ή θα γράψεις σύντομα, πιο συναρπαστικό και αληθινά καλό, όσον αφορά το συγκεκριμένο δεδομένο, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα σε περίπτωση που αυτό που στέκει εμπόδιο στον πρωταγωνιστή σου είναι ένας άλλος ήρωας/ανταγωνιστής.


BHMA #1

Ποιος είναι ο ανταγωνιστής σου στο βιβλίου που γράφεις ή θέλεις να γράψεις.

Γράψε το όνομα αυτού του χαρακτήρα.


BHMA #2

Δημιούργησε κάτι παραπάνω για τον ανταγωνιστή σου.

Γράψε κάτι το ιδιαίτερο που έχει, κάτι που τον χαρακτηρίζει.


Τώρα γράψε το αντίθετο από αυτό το χαρακτηριστικό και αμέσως μετά γράψε μια παράγραφο όπου ο ανταγωνιστής σου φανερώνει αυτό το «αντίθετο χαρακτηριστικό» του.


Γράψε τώρα αυτήν την παράγραφο, μη την αφήνεις για μετά


BHMA #3

Δημιούργησε μια εσωτερική διαμάχη.

Γράψε τι είναι αυτό που ο ανταγωνιστής σου θέλει πιο πολύ από κάθε τι άλλο.


Τώρα γράψε το αντίθετο από αυτό που θέλει πάρα πολύ.


Πώς μπορεί αυτός ο ήρωας να θέλει αυτά τα δύο αντικρουόμενα πράγματα ταυτόχρονα;

Πώς μπορούν αυτά τα δύο χαρακτηριστικά να συνυπάρχουν και μαζί και χώρια;


Άρχισε να κρατάς κάποιες σημειώσεις…


BHMA #4

Ας κάνουμε το θέμα του ανταγωνιστή λίγο πιο προσωπικό…


Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά του;

Τι θέλει πιο πολύ από όλα;

Τι τον οδηγεί σε αντιθέσεις;


Τώρα κράτα κάποιες σημειώσεις που θα βοηθήσουν τον αναγνώστη να καταλάβει γιατί το όποιο πρόβλημά του είναι τόσο σοβαρό και προσωπικό για τον ίδιο.


Κάνε το όποιο ‘γιατί’ να είναι πιο σημαντικό και από την ίδια τη ζωή.


Κράτα κάποιες σημειώσεις τώρα.


BHMA #5

Ακολούθησε τις παραπάνω οδηγίες για να χτίσεις και τους δευτερεύοντες ανταγωνιστικούς σου ρόλους.

Σου θυμίζω ότι κανείς δεν είναι ‘κακός’ όλες τις ώρες, όλες τις στιγμές, με όλους τους ανθρώπους και κάτω από όλες τις συνθήκες.


BHMA #6

Ποια είναι τα πέντε πιο σημαντικά βήματα που θα κάνει ο ανταγωνιστής σου για να λύσει το κύριο θέμα του ή τα κυριότερα προβλήματά του;


Δηλαδή ποιες είναι εκείνες οι πέντε ενέργειες που θα κάνει, οι πέντε καταστάσεις, ή κορυφώσεις, ή σκηνές, που θα πρωταγωνιστήσει ο ανταγωνιστής σου για να λύσει το κυρίως θέμα του;


BHMA #7

Ποια είναι τα τρία κύρια βήματα που θα κάνει ο ανταγωνιστής σου προς την ικανοποίηση των κυριότερων αναγκών του;


Ή μήπως θα κάνει τρία βήματα πίσω… από την ικανοποίηση των κυριότερων αναγκών του;


BHMA #8

Έχοντας υπόψη σου όλα τα παραπάνω φρόντισε να κάνεις τον σκελετό όλου του βιβλίου σου από την οπτική γωνία του ανταγωνιστή σου.


BHMA #9

Βρες πέντε τρόπους όπου ο ανταγωνιστής σου θα έχει αποτελέσματα προς όφελός του που δεν θα έχουν άμεση σχέση με τον πρωταγωνιστή σου.


Εδώ μιλάμε για δράσεις και καταστάσεις στις οποίες θα βρισκόταν ούτως ή άλλως.


Σαν συγγραφείς όταν χτίζουμε πάνω στο χαρτί κακοποιά στοιχεία, τείνουμε να μην κάνουμε βουτιά στον συναισθηματικό τους κόσμο.


Όμως ακόμη και οι πιο κακοί έχουν συναισθήματα.


Κάνε ανθρώπινους τους ανταγωνιστές σου και ντύσε τα κίνητρα των δράσεών τους και με ευγένεια.


Επίτρεψέ τους να είναι και ήρωες, και να βοηθούν και να έχουν αρχές.


Κι αν τώρα το βιβλίο σου δεν έχει ανταγωνιστή;


Σε αυτή την περίπτωση κάτι άλλο θα πρέπει να στέκει εμπόδιο στον πρωταγωνιστή σου.

Μπορεί να είναι μια εξωτερική δύναμη ή κατάσταση.


Μπορεί ο ίδιος ο πρωταγωνιστή σου να είναι ο χειρότερος εχθρός του ή μπορεί να είναι τα συναισθήματα και οι σκέψεις του ο χειρότερος εχθρός του.


Σε κάθε περίπτωση μη αφήσεις τον κεντρικό ήρωα του βιβλίου σου να "σεργιανά" από κεφάλαιο σε κεφάλαιο δίχως προβλήματα, δίχως εμπόδια και δίχως κακοτοπιές.

Γιατί αν το κάνεις δεν θα έχεις πλοκή, αλλά θα έχεις απλή αφήγηση/περιγραφή.


Και η απλή αφήγηση/περιγραφή, όσο καλογραμμένη κι αν είναι, όσο καλό, εύστοχο και πλούσιο λεξιλόγιο κι αν χρησιμοποιείς, όσο σωστές κι αν είναι συντακτικά οι προτάσεις σου, ποτέ η αφήγηση/περιγραφή δεν μπορεί να γίνει μυθιστόρημα.


Και ως επιμελήτρια περιεχομένου, δυστυχώς, χρειάζεται να διορθώσω και να υπογραμμίσω αυτό το δεδομένο σε βιβλία που έρχονται στα χέρια μου, ξανά και ξανά.


Μάλιστα, αν ήδη έχεις ολοκληρώσει την συγγραφή του βιβλίου σου και πιστεύεις πως χρειάζεσαι βοήθεια για την Επιμέλεια Περιεχομένου του, ώστε αυτό να γίνει άμεσα δεκτό από τους εκδότες της επιλογής σου, αλλά και να αγαπηθεί από το αναγνωστικό σου κοινό, τότε θα είναι τιμή μου να επιλεμηθώ προσωπικά το βιβλίο σου. Μπορείς να πάρεις όλες τις σχετικές πληροφορίες για μια τέτοια συνεργασία μας ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ!

Τέλος, αν ΦΕΤΟΣ θέλεις να καλλιεργήσεις το ταλέντο σου ως Συγγραφέας Μυθιστορημάτων και παράλληλα θέλεις μέσα σε ένα χρόνο από τώρα να πετύχεις την συγγραφή και την έκδοση ενός μυθιστορήματος που όλοι θα μιλάμε γι' αυτό!...


Βεβαιώσου ότι εκδηλώνεις το ενδιαφέρον σου για τον Επόμενο Κύκλο Εγγραφών στο:

Πώς Να Γράψεις & Να Εκδώσεις Με Επιτυχία Το Μυθιστόρημά Σου, ΦΕΤΟΣ! Σε λιγότερο από ένα χρόνο ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΜΟΛΙΣ 5 ΒΗΜΑΤΑ.

Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα έχει την μορφή Home Study Course και είναι Διαθέσιμο για νέους συμμετέχοντες ΜΟΝΟ 1 ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ.

Όσοι εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τον επόμενο κύκλο εγγραφών ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK ΕΔΩ και συμπληρώσουν την φόρμα ενδιαφέροντος που υπάρχει στην σχετική σελίδα ενημέρωσης, χωρίς να υπάρχει κάποια άλλη υποχρέωση ή δέσμευση, λαμβάνουν αυτόματα:

  • Προνομιακή + Προσωπική Έκπτωση για τον επόμενο κύκλο εγγραφών.

  • Προσωπική Ενημέρωση για το πλήρες περιεχόμενο του προγράμματος.

  • ΣΥΝ Επιπλέον Εκπαιδευτικό Υλικό.

ΚΑΝΕ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ ή επάνω στην εικόνα για να εκδηλώσεις το ενδιαφέρον σου για τον επόμενο κύκλο εγγραφών, αλλά και για να έχεις χωρίς καμία άλλη υποχρέωση ή δέσμευση, Αυτόματα Προνομιακή & Προσωπική Έκπτωση όπως και Επιπλέον Εκπαιδευτικό Υλικό.

Και φυσικά αν υπάρχουν φίλοι, συγγενείς, συνάδελφοι που κάτι τέτοιο τους βοηθά και τους αφορά, προώθησε τους αυτό το post τώρα.


Να είσαι είναι η μέρα σου ανέλπιστα υπέροχη!

Μαρία

bottom of page