Γιατί οι αναγνώστες σου πρέπει να φοβηθούν ή να αγαπήσουν ό,τι στέκει εμπόδιο στον πρωταγωνιστή σου.Όταν κάνεις τη δουλειά που πρέπει για έναν ήρωα/ανταγωνιστή, τότε αναγνωρίζεις τα κίνητρα, τα συναισθήματά του, τα γιατί και τις σκέψεις του, και σε πολλές περιπτώσεις, η αγωνία και το σασπένς κορυφώνονται, γιατί νομίζουμε, ως συγγραφείς, ότι αυτό το πλάσμα μπορεί να ‘κερδίσει’ τον πρωταγωνιστή.


Όταν ο συγγραφέας κάνει καλά τη δουλειά του για τον ήρωα/ανταγωνιστή, τότε εμείς ως αναγνώστες κατανοούμε, καλύτερα και περισσότερο, αυτή την περσόνα.


Φυσικά πολλές φορές, ο ανταγωνιστής σε ένα μυθιστόρημα, δεν είναι κάποιο άλλο πρόσωπο, αλλά η ζωή η ίδια που μπορεί να πάρει διάφορες μορφές.


Οι μορφές των ανταγωνιστών είναι πολλές και μπορούμε να τους εμπνευστούμε ή να τους συναντήσουμε σε διάφορα σχήματα, μεγέθη, καταστάσεις και νοήματα.

Μπορεί να είναι μια αφηρημένη μορφή ή ένα συναίσθημα.


Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση ο/η συγγραφέας οφείλει να κάνει καλά τη δουλειά του.


Γιατί, ανεξάρτητα από το ποιος ή τι ανταγωνίζεται τον πρωταγωνιστή σου, εσύ σαν συγγραφέας, θα πρέπει να φροντίσεις, ώστε οι αναγνώστες σου να φοβηθούν ή να αγαπήσουν το τι στέκει εμπόδιο στον κεντρικό σου ήρωα ή γιατί όχι… να μην ξέρουν αν τον αγαπούν ή τον μισούν, αν τον φοβούνται ή αν θέλουν να του μοιάσουν.


Έτσι, για να βάλεις σε εφαρμογή την παραπάνω γνώση, να καλλιεργήσεις λίγο παραπάνω το ταλέντο σου ως Συγγραφέας μυθιστορημάτων, αλλά και να κάνεις το βιβλίο που γράφεις ή θα γράψεις σύντομα, πιο συναρπαστικό και αληθινά καλό, όσον αφορά το συγκεκριμένο δεδομένο, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα σε περίπτωση που αυτό που στέκει εμπόδιο στον πρωταγωνιστή σου είναι ένας άλλος ήρωας/ανταγωνιστής.


BHMA #1

Ποιος είναι ο ανταγωνιστής σου στο βιβλίου που γράφεις ή θέλεις να γράψεις.

Γράψε το όνομα αυτού του χαρακτήρα.


BHMA #2

Δημιούργησε κάτι παραπάνω για τον ανταγωνιστή σου.

Γράψε κάτι το ιδιαίτερο που έχει, κάτι που τον χαρακτηρίζει.


Τώρα γράψε το αντίθετο από αυτό το χαρακτηριστικό και αμέσως μετά γράψε μια παράγραφο όπου ο ανταγωνιστής σου φανερώνει αυτό το «αντίθετο χαρακτηριστικό» του.


Γράψε τώρα αυτήν την παράγραφο, μη την αφήνεις για μετά


BHMA #3

Δημιούργησε μια εσωτερική διαμάχη.

Γράψε τι είναι αυτό που ο ανταγωνιστής σου θέλει πιο πολύ από κάθε τι άλλο.


Τώρα γράψε το αντίθετο από αυτό που θέλει πάρα πολύ.


Πώς μπορεί αυτός ο ήρωας να θέλει αυτά τα δύο αντικρουόμενα πράγματα ταυτόχρονα;

Πώς μπορούν αυτά τα δύο χαρακτηριστικά να συνυπάρχουν και μαζί και χώρια;


Άρχισε να κρατάς κάποιες σημειώσεις…


BHMA #4

Ας κάνουμε το θέμα του ανταγωνιστή λίγο πιο προσωπικό…


Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά του;

Τι θέλει πιο πολύ από όλα;

Τι τον οδηγεί σε αντιθέσεις;


Τώρα κράτα κάποιες σημειώσεις που θα βοηθήσουν τον αναγνώστη να καταλάβει γιατί το όποιο πρόβλημά του είναι τόσο σοβαρό και προσωπικό για τον ίδιο.


<