top of page

Το θαύμα των 50' λεπτών για όσους δεν έχουν χρόνο (ή δεν μπορούν να βρουν χρόνο) για να γράψουν


Όλοι οι επιτυχημένοι συγγραφείς γράφουν με συγκεκριμένο πρόγραμμα και ωράριο.


Δεν γράφουν μόνο όποτε βολέψει ή όποτε έχουν διάθεση.


Κι αυτό είναι μια κοινή συνήθεια (και μυστικό!) που όλοι οι συγγραφείς που σήμερα θεωρείς επιτυχημένους και θαυμάζεις, μοιράζονται.


Κι αυτοί που δεν μπορούν να αφιερώσουν πολλές ώρες,... συνεχόμενες ώρες στην συγγραφή, εφαρμόζουν "το θαύμα των 50' λεπτών" για το οποίο σου μιλώ αναλυτικά παρακάτω, κι έτσι γράφουν ένα μεγάλο σε όγκο βιβλίο, χωρίς καν να το καταλάβουν!


Ένα βιβλίο (που δεν είναι ένα σύντομο παραμύθι ή ένα διήγημα μόλις μερικών σελίδων) είναι ένα μεγάλο σε όγκο κείμενο με πολλές σελίδες.


Και οι πολλές σελίδες απαιτούν αρκετές ώρες ενασχόλησης, σε αντίθεση με ένα σύντομο παραμύθι, ή ένα διήγημα.


Αν δεν έχεις καταφέρει να γράψεις μέχρι τώρα αυτό που επιθυμείς, πίστεψέ με, δεν σου λείπει το ταλέντο.


Αυτό που σου λείπει είναι η αυτοπειθαρχία, η σοβαρή απόφαση και η δέσμευση να αφιερώσεις τις ώρες που απαιτούνται για τον σκοπό αυτό.


Η συγγραφή ενός μεγάλου έργου/βιβλίου απαιτεί την ενεργό παρουσία σου. Απαιτεί την πνευματική και συναισθηματική σου παρουσία.


Για τον λόγο αυτό χρειάζονται συμβιβασμοί, υποχωρήσεις, και ίσως θυσίες, έναντι των άλλων σου δραστηριοτήτων.


  • Πόσες ώρες την εβδομάδα βλέπεις τηλεόραση; Μήπως μπορείς να τις μειώσεις;

  • Πόσες ώρες την εβδομάδα μιλάς στο τηλέφωνο;

  • Πόσες ώρες την εβδομάδα αφιερώνεις σε καφέδες και ποτά με φίλους;

  • Πόσες ώρες την εβδομάδα ξοδεύεις παίζοντας παιχνίδια στον υπολογιστή ή χαζεύοντας στο διαδίκτυο;


Μήπως μπορείς να βρεις επιπλέον χρόνο μειώνοντας τις ώρες σε κάποιες από τις παραπάνω δραστηριότητες;


Για να τα καταφέρεις χρειάζεσαι πρόγραμμα.


Το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να σέβεται και να συμβαδίζει με την καθημερινότητα της προσωπικής και επαγγελματικής σου ζωής, και επίσης να λαμβάνει υπόψη του, τον χρόνο ξεκούρασης, αλλά και της ψυχαγωγίας σου.


Το μυστικό είναι να κάνεις τις ώρες που επιλέγεις να αφιερώσεις στη συγγραφή, συνήθεια.

Να είναι (στο μέτρο του δυνατού) οι ίδιες κάθε εβδομάδα, ώστε τόσο το σώμα, το υποσυνείδητό σου, αλλά και οι άνθρωποι και το περιβάλλον γύρω σου, να εκπαιδευτούν σε αυτές, ώστε να μην σε ενοχλεί κανείς και τίποτα.


Εγώ προσωπικά γράφω πάντα το πρωί και για να καταφέρω κάτι τέτοιο, έχω αλλάξει το πρόγραμμα του ύπνου μου, κοιμάμαι πάρα πολύ νωρίς πλέον, για να μπορώ να συμβαδίσω με την επιλογή του προγράμματος συγγραφής που έχω κάνει.


Ξυπνάω λίγο πριν τις 5 το πρωί, και 5.00 - 07.00 το πρωί, όταν η υπόλοιπη οικογένεια, μαζί και το σκυλί μας, ακόμη κοιμούνται, εγώ γράφω.


Εκείνες τις ώρες κανείς δεν μου μιλάει, τίποτε δεν αποσπά την προσοχή μου και κανείς δεν μου ζητά κάτι.


Εκείνη την ώρα, τα τηλέφωνα δεν χτυπούν για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Από την μητέρα μου, μέχρι μαθητές και συνεργάτες... κανείς δεν μου τηλεφωνεί. Οι περισσότεροι ακόμη κοιμούνται.


Εκείνη την ώρα, λίγο πριν ξημερώσει, υπάρχει και κάτι μαγικό στην ατμόσφαιρα. Όλα είναι ήρεμα... ακόμη. Δεν υπάρχει κίνηση στους δρόμους ή θόρυβος από τους γείτονες.


Είμαι εγώ, το πληκτρολόγιο μου, η δική μου γωνιά στο γραφείο του σπιτιού μου, το φως από την λάμπα δαπέδου και η έμπνευσή μου, η συνέχεια της δουλειάς και της συγγραφής μου.


Εκείνη την ώρα δεν πεινάω, δεν διψάω, δεν κάνω τίποτε άλλο και τίποτε άλλο δεν με παίρνει μακριά από το πληκτρολόγιο και την οθόνη μου.


Όμως προσέχω και έχω το νου μου, αυτές τις συγκεκριμένες ώρες ΠΟΤΕ + ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ δεν ανοίγω τα emails μου.


Ποτέ και για κανένα λόγο δεν ελέγχω τα social media και δεν κοιτώ οτιδήποτε άλλο μπορεί να μου αποσπάσει την προσοχή και να μου "φάει" τον πολύτιμο πρωινό, δημιουργικό και εμπνευσμένο χρόνο μου.


Και μην νομίζεις ότι κάνω και κάποια ιδιαίτερη θυσία για να ξυπνώ λίγο πριν τις 5 πρωί.


Το μόνο που στ' αλήθεια στερούμε είναι "χαζή" τηλεόραση. Γιατί μετά τις 9.00 το βράδυ, στα πλαίσια μιας καθημερινότητας που έχει μια τυπική οικογένεια με παιδί μικρό που ακόμη πάει στο δημοτικό, εκείνη την ώρα δεν κάνεις και πολλά παραπάνω.


Βρίσκεσαι οριζόντια στον καναπέ με το τηλεκοντρόλ στο χέρι.


Εγώ λοιπόν, αντί γι' αυτό, βρίσκομαι στο κρεβάτι μου για ύπνο, ξεκουράζω το σώμα και το μυαλό μου, για να επενδύσω χρόνο και ενέργεια, την άλλη μέρα το πρωί, στις επιλογές που έχω κάνει, και στις αποφάσεις που έχω πάρει ως Συγγραφέας, ως άνθρωπος, ως Online/Ψηφιακή Επιχειρηματίας.


Και δεν τα μοιράζομαι όλα αυτά μαζί σου σήμερα για να καυχηθώ, απλά θέλω να σε εμπνεύσω και να σου αποδείξω πως μπορείς -και πρέπει- να εντάξεις κι εσύ ένα πρόγραμμα που να σου γίνει συνήθεια στην καθημερινότητά σου και να σε συνδέει συνειδητά ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ με την Ταυτότητά σου ως Συγγραφέας, αλλά και με τις επιλογές και αποφάσεις που έχεις πάρει για τον συγγραφέα που κρύβεις μέσα σου.


Σήμερα λοιπόν, θέλω να αρχίσεις να συντονίζεσαι με αυτό το πολύ σπουδαίο δεδομένο για την Ταυτότητά σου ως Συγγραφέας, και σταδιακά, να βρεις τον δικό σου χρόνο (και φυσικά τον χώρο) όπου εσύ θα γράφεις τακτικά και με πρόγραμμα.


Η δικαιολογία της έλλειψης χρόνου είναι η επικρατέστερη ανάμεσα στους ανθρώπους που αγαπούν την συγγραφή, αλλά δεν έχουν καταφέρει -ακόμη- να έχουν τα βιβλία και τα αποτελέσματα που φιλοδοξούν από την Ταυτότητά τους ως Συγγραφείς.


Όμως, όπως έχω ξαναπεί, όταν κάτι είναι σημαντικό για εμάς θα βρούμε τον χρόνο. Θα "φτιάξουμε" τον χρόνο για να αφιερωθούμε σε αυτό με τον τρόπο που πρέπει.


Και αν τελικά δεν είναι και τόσο σημαντικό... τότε απλά θα βρούμε μια σειρά από δικαιολογίες, με επικρατέστερη αυτή της έλλειψης χρόνου.


Η συγγραφή δεν ολοκληρώνεται στην σφαίρα της φαντασίας και της έμπνευσης, εκεί απλά ξεκινά... όλα τα υπόλοιπα απαιτούν την φυσική και πρακτική μας παρουσία.


Κι αν δεν είναι πρακτικά εφικτό για σένα να ξυπνάς, όπως εγώ στις 5.00 το πρωί, τότε κάνε το εξής.


Δεσμεύσου στο θαύμα που μπορούν να σου προσφέρουν μεμονωμένα 50λεπτα συγγραφής.


Τι ακριβώς θέλω, και μπορείς να κάνεις, αν νιώσεις ότι θέλεις να δοκιμάσεις την τεχνική αυτή;


Δεσμεύσου σε 50λεπτά.


Δες το πρόγραμμα της εβδομάδας σου ή της κάθε μέρας σου χωριστά και εντόπισε πότε μπορείς να 'μπλοκάρεις' μερικά 50λεπτά σου μέσα στην εβδομάδα/μέρα σου όπου θα αφιερώσεις αποκλειστικά και μόνο στην συγγραφή.


Για κάθε 50λεπτο έχε από πριν αποφασίσει τι ακριβώς θα κάνεις για το βιβλίο σου και φυσικά πού θα βρίσκεσαι για το 50λεπτο αυτό.


Για παράδειγμα:

  • Σήμερα αμέσως μετά την δουλειά θα πάω για 50' λεπτά στο 'ταδε' καφέ και θα γράψω 'αυτό' το κεφάλαιο ή θα συνεχίσω 'αυτό' το κεφάλαιο.

  • Σήμερα το απόγευμα μετά την δουλειά για 50' λεπτά θα κάνω σκελετό και θα κρατήσω σημειώσεις για το επόμενο κεφάλαιο/βιβλίο μου.

  • Σήμερα θα πάω 50' λεπτά νωρίτερα στην δουλειά μου (ή θα μείνω στο γραφείο 50' λεπτά παραπάνω κι αφού φύγουν όλοι και θα έχω απόλυτη ησυχία...) θα διαβάσω 'αυτές' τις σελίδες του βιβλίου μου για να τις επιμεληθώ και να τις βελτιώσω..


Αν δεσμευτείς σε 50λεπτα με τον τρόπο που σου προτείνω σήμερα εδώ, και κάνεις αυτά τα 50λεπτα, μέρος της ρουτίνας σου, μέρος της ημέρας/ εβδομάδα σου...


Η πρόοδός σου θα είναι θεαματική και θα ολοκληρώνεις τα βιβλία σου πριν καν το καταλάβεις.


Απλά, εκείνα τα 50λεπτα να μην κάνεις κάτι άλλο και να μην σε διακόπτει κανείς και από πριν να έχεις αποφασίσει με τι ακριβώς θα ασχοληθείς, και φυσικά, να έχεις μαζί σου ό,τι χρειάζεσαι την κάθε φορά, όπως σημειώσεις, υπολογιστή, μολύβι και χαρτί, κλπ.


Αν το κάνεις αυτό, θα δεις πως είσαι μόλις μερικά 50λεπτα μακριά από το να ολοκληρώσεις κάθε βιβλίο που έχεις εμπνευστεί και θέλεις να γράψεις, όσο πολυάσχολη κι αν είναι η ζωή σου.


Δεν υπάρχει συγγραφέας/μαθητής μου, που να δοκίμασε αυτή την τεχνική και να μην είχε την πρόοδο και το αποτέλεσμα που επιθυμούσε σε σχέση με την συγγραφή των βιβλίων του και την διαχείριση του χρόνου του.


Εμπιστεύσου με και δοκίμασέ το κι εσύ, αν είσαι από τους συγγραφείς που θέλουν να γράψουν και δεν έχουν (ή δεν βρίσκουν μέχρι τώρα) τον απαιτούμενο χρόνο.


Μάλιστα, αν θέλεις μέσα σε ένα χρόνο από τώρα να πετύχεις την συγγραφή και την έκδοση ενός μυθιστορήματος που όλοι θα μιλάμε γι' αυτό, τότε βεβαιώσου ότι εκδηλώνεις το ενδιαφέρον σου για τον Επόμενο Κύκλο Εγγραφών στο:


Πώς Να Γράψεις & Να Εκδώσεις Με Επιτυχία Το Μυθιστόρημά Σου, ΦΕΤΟΣ! Σε λιγότερο από ένα χρόνο ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΜΟΛΙΣ 5 ΒΗΜΑΤΑ.

Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα έχει την μορφή Home Study Course και είναι Διαθέσιμο για νέους συμμετέχοντες ΜΟΝΟ 1 ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ.

Όσοι εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τον επόμενο κύκλο εγγραφών ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK ΕΔΩ και συμπληρώσουν την φόρμα ενδιαφέροντος που υπάρχει στην σχετική σελίδα ενημέρωσης, χωρίς να υπάρχει κάποια άλλη υποχρέωση ή δέσμευση, λαμβάνουν αυτόματα:

  • Προνομιακή + Προσωπική Έκπτωση για τον επόμενο κύκλο εγγραφών.

  • Προσωπική Ενημέρωση για το πλήρες περιεχόμενο του προγράμματος.

  • ΣΥΝ Επιπλέον Εκπαιδευτικό Υλικό.

ΚΑΝΕ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ ή επάνω στην εικόνα για να εκδηλώσεις το ενδιαφέρον σου για τον επόμενο κύκλο εγγραφών, αλλά και για να έχεις χωρίς καμία άλλη υποχρέωση ή δέσμευση, Αυτόματα Προνομιακή & Προσωπική Έκπτωση όπως και Επιπλέον Εκπαιδευτικό Υλικό.

Και φυσικά αν υπάρχουν φίλοι, συγγενείς, συνάδελφοι που κάτι τέτοιο τους βοηθά και τους αφορά, προώθησε τους αυτό το post τώρα.


Να είσαι είναι η μέρα σου ανέλπιστα υπέροχη!

Μαρία


bottom of page