3 Μυστικά Που Μπορούν Να Σε Μετατρέψουν Σε Συγγραφέα-Φαινόμενο.


Μήπως κάθε φορά που βρίσκεσαι μπροστά στο πληκτρολόγιό σου ή μπροστά σε μια λευκή σελίδα νιώθεις πως δεν είσαι αρκετός/αρκετή;

Κι εγώ το ίδιο!

Ακόμη και μετά την συγγραφή 14 βιβλίων, μετά την καθημερινή επαφή μου με τη συγγραφή για τις ανάγκες του Writing-Online, μετά την συγγραφή και δημιουργία μιας σειράς επιτυχημένων ψηφιακών προγραμμάτων και μετά την συνεργασία μου με εκατοντάδες μαθητές και ανθρώπους που μου εμπιστεύτηκαν την επιμέλεια των βιβλίων τους από όλο τον κόσμο, μπορώ να σου επιβεβαιώσω με απόλυτη σιγουριά πως κάποιες στιγμές νιώθω κι εγώ έτσι.

Και αν αναρωτιέσαι γιατί σήμερα σου γράφω για το θέμα αυτό και γιατί παραδέχομαι ανοιχτά και δημόσια κάτι τέτοιο...

Είναι γιατί είμαι ζωντανό παράδειγμα πως μπορείς να γράψεις πολύ καλά βιβλία, πως μπορείς να κάνεις τα όνειρα του Συγγραφέα που έχεις μέσα σου πραγματικότητα.

Ακόμη και αν στιγμές νιώθεις πως είσαι μια "αποτυχία", αν νιώθεις πως δεν είσαι "αρκετός/αρκετή" και φοβάσαι, όταν έχεις κίνητρο και ισχυρό θέλω μέσα στην ψυχή σου, μπορείς να αγκαλιάσεις αυτά τα άβολα συναισθήματα και να κάνεις -με επιτυχία! και με πάθος!- τα βήματα που απαιτεί αυτή η διαδρομή.

Μπορείς να ταυτιστείς με όσα σου γράφω σήμερα;

Το ξέρω, αυτός ο φόβος και αυτά τα άβολα συναισθήματα δεν είναι ψεύτικα.

Είναι πέρα για πέρα αληθινά. Ιδιαίτερα αν στρέψεις την προσοχή σου στον ανταγωνισμό που υπάρχει εκεί έξω ή αν συγκρίνεις τον εαυτό σου με τον αγαπημένο σου "σούπερ" επιτυχημένο και δημοφιλή συγγραφέα, τότε σίγουρα τα δικά σου γραπτά μπορεί να φανερώνουν έναν νέο συγγραφέα "όχι αρκετά καλό".

Μην κάνεις το λάθος να "παγιδευτείς" μέσα σε αυτό τον φόβο, σε αυτή την ανασφάλεια, σε αυτή την ψευδαίσθηση.

Μπορείς να συνεχίσεις να φοβάσαι και να νιώθεις άβολα, αλλά ταυτόχρονα μπορείς και να προχωράς και να καλλιεργείς το ταλέντο σου, και να γίνεσαι καλύτερη/καλύτερος, και να γράφεις καταπληκτικά βιβλία.

Ναι, η συγγραφή είναι μια πρακτική διαδικασία που καμιά φορά γίνεται και δύσκολη ή μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε απογοήτευση και άβολα με τον εαυτό μας.

Αλλά αν το κίνητρό σου είναι ισχυρό και όσα ονειρεύεσαι για την Ταυτότητα του Συγγραφέα που έχεις μέσα σου θέλεις να τα ζήσεις, τότε "μείνε μαζί μου" γιατί στις γραμμές που ακολουθούν μοιράζομαι μαζί σου 3 ΜΥΣΤΙΚΑ που μπορούν να σε μετατρέψουν σε Συγγραφέα-Φαινόμενο!

Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που λαμβάνω στο inbox μου είναι η εξής:"Πώς γράφει κανείς ένα best seller;"

Η αλήθεια είναι πως κανένα "εργοστάσιο" στον κόσμο δεν παράγει bestsellers κι αυτό είναι κάτι (μεταξύ πολλών άλλων) που κάνει τα βιβλία "μαγικά" και την δουλειά μας ως Συγγραφείς, συναρπαστική, παρά τις άβολες στιγμές της.

Εάν σε ενδιαφέρει το βιβλίο σου να έχει τα χαρακτηριστικά των βιβλίων που γίνονται bestsellers, τότε κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς για να εφαρμόσεις τα παρακάτω 3 ΒΗΜΑΤΑ.

1. Γράψε με την καρδιά σου και όχι με το μυαλό σου.

Ακόμη κι αν δεν "πάρεις" τίποτε άλλο μέσα από αυτό το post κράτα τουλάχιστον αυτό.

Οι συγγραφείς που γράφουν με την καρδιά και δεν επηρεάζονται από το τι είναι εμπορικό και πουλάει σήμερα ή από τις γνώμες των φίλων τους (που δεν έχουν γράψει ποτέ τίποτε και δεν είναι φανατικοί αναγνώστες της κατηγορίας των βιβλίων που γράφεις) έχουν πολλές πιθανότητες να σμιλέψουν ένα bestseller.

Γράψε με την καρδιά σου και για θέματα που πραγματικά σε συγκινούν, σε παθιάζουν και είναι σημαντικά για σένα.

Γράψε το πρώτο ή το επόμενο μυθιστόρημά σου, με στοιχεία που αγαπάς και είναι μέσα στην καρδιά σου και ποτέ μην αγνοήσεις αυτό το δεδομένο.

Ποτέ μην ξεχάσεις αυτό το "μυστικό" των επιτυχημένων βιβλίων/συγγραφέων.

2. Κάνε τους αναγνώστες σου να βιώνουν εμπειρίες καθώς διαβάζουν τις σελίδες του βιβλίου σου.

Είμαι σίγουρη πως το έχεις ακούσει πολλές φορές, αλλά αναρωτήθηκες ποτέ γιατί η πλειοψηφία των ανθρώπων πιστεύει πως: "το βιβλίο ήταν πιο καλό από την ταινία";

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί ούτε καν το Hollywood μπορεί να συγκριθεί ή να ανταγωνιστεί την προσωπική φαντασία και αισθητική του κάθε αναγνώστη.

Εάν γράψεις ένα μυθιστόρημα με στοιχεία που είναι μέσα στην καρδιά σου και το αποδώσεις με τέτοιο τρόπο ώστε ο αναγνώστης σου την στιγμή της ανάγνωσης με την φαντασία του να "βλέπει", "να βιώνει", "να νιώθει", "να μυρίζει και να αισθάνεται... να αγωνιά" και "να χαίρεται" με τους ήρωές σου, να βιώνει ανακούφιση, ή τρόμο και διλήμματα...

Τότε θα τον κάνεις να ρουφάει την μία σελίδα μετά την άλλη μέχρι να φτάσει στην λέξη ΤΕΛΟΣ.

Εμπιστεύσου τους αναγνώστες σου και να τιμάς την φαντασία τους.

3. Κάνε την περιγραφή και τις αφηγήσεις σου μέρος της δράσης της βασικής γραμμής πλοκής σου.

Τίποτα δεν καταστρέφει ένα βιβλίο τόσο πολύ όσο μια βαρετή περιγραφή που αναγκάζει τον αναγνώστη να γυρίσει σελίδα για να δει πότε θα τελειώσει αυτό το χωρίο για να "πάμε παρακάτω".

Μην κουράζεις τους αναγνώστες σου με περιττούς προλόγους και συστάσεις.

Μην τους προλογίζεις το παρακάτω.

Μην μιλάς σε δεύτερο πρόσωπο στον αναγνώστη προσπαθώντας να του εξηγήσεις ή να ερμηνεύσεις, ή να του δικαιολογήσεις τις επιλογές σου ως Συγγραφέας.

Από το να σταματήσεις την εξέλιξη της βασικής γραμμής πλοκής του βιβλίου σου, φρόντισε ό,τι περιγράφεις να είναι αναπόσπαστο κομμάτι των εξελίξεων και της δράσης σου.

Μην πλατειάζεις στις περιγραφές σου και μη βομβαρδίζεις τους αναγνώστες σου με περιττές λεπτομέρειες ή με στοιχεία που είναι εκτός θέματος κι εκτός της βασικής γραμμής πλοκής σου μόνο και μόνο γιατί προσωπικά σε ενδιαφέρει κάτι και θέλεις να μιλήσεις για αυτό ή να "διδάξεις" όσα πιστεύεις μέσα από αυτό.

Τα βιβλία που όλοι αγαπάμε ως αναγνώστες δεν μας κουράζουν με τις περιγραφές τους, αλλά μας συναρπάζουν με την πολυπλοκότητα, το βάθος, τα επίπεδα και το μη αναμενόμενο που μας παρουσιάζουν μέσα από την βασική γραμμή πλοκής τους.

Έχε αυτά τα 3 δεδομένα στο μυαλό σου καθώς γράφεις το μυθιστόρημά σου και θα κερδίσεις πολλούς περισσότερους φανατικούς αναγνώστες από αυτούς που φ