21 Βήματα Για Να Γράψεις Το Μυθιστόρημά σου, ΦΕΤΟΣ!
Μερικά πράγματα φαίνονται εύκολα, αλλά δεν είναι…


Το ίδιο ισχύει και όταν γράφεις ένα μυθιστόρημα, ή αν θέλεις, ένα κείμενο μερικών εκατοντάδων σελίδων. Τα περισσότερα από τα μυθιστορήματα που διαβάζουμε είναι τόσο καλογραμμένα που νομίζεις ότι ήταν εύκολο για τον συγγραφέα να τα συνθέσει. Η αλήθεια όμως είναι λίγο διαφορετική!


Προσωπικά πιστεύω πως ένας συγγραφέας θα πρέπει να νοιώσει πρώτα ασφάλεια με σύντομες ιστορίες πριν επιχειρήσει ένα μυθιστόρημα. Το μυθιστόρημα δεν είναι απλά μια μεγάλη ιστορία. Ένα μυθιστόρημα απαιτεί εβδομάδες εργασίας, αν όχι και πολλούς μήνες (και σε ορισμένες περιπτώσεις, περισσότερο από ένα έτος), ενώ μια καλή μικρή ιστορία μπορεί να δημιουργηθεί σε λίγες μόνο ημέρες, ή και ώρες για κάποιους τυχερούς!


Δεν είναι έγκλημα να ξεκινήσεις ένα μυθιστόρημα αν δεν διαθέτεις εμπειρία από σύντομες ιστορίες. Αυτό όμως που σίγουρα σου χρειάζεται είναι εμπιστοσύνη, αντοχή, και μια καλή ιδέα, για να μην εγκαταλείψεις στα μισά του διαδρομής. Πώς ακριβώς, όμως, μπορείς να γράψεις ένα μυθιστόρημα; Ή ένα μεγάλο χειρόγραφο αν προτιμάς;


Ας απλοποιήσουμε λίγο τη διαδικασία και ας σου συστήσω τα παρακάτω βήματα:


Βήμα 1: Σκέψου καλά. Σκέψου σκληρά! Σκέψου αρκετά…

…μέχρι να συλλάβεις μια πολύ καλή ιδέα που θα σου αρέσει πάρα πολύ ώστε να την αφηγηθείς ως ιστορία!


Η ιδέα σου θα πρέπει να είναι ουσιαστική και να μην είναι απλά η τυχαία συνάντηση κάποιου ήρωα με κάποιον άλλο. Θα πρέπει να μπορεί να συμπεριλάβει τόπους, χρόνους, κορυφώσεις, μυστήριο, αγωνία, αναταράξεις, «υπο-πλοκές» και να μην γίνονται όλα αυτά μέσα σε μία ώρα ή μία μέρα -αν και υπάρχουν εξαιρέσεις… αλλά αυτές τις εξαιρέσεις τις χειρίζονται συνήθως πολύ ταλαντούχοι συγγραφείς ή/και πολύ έμπειροι συγγραφείς.


Βήμα 2: Δες αν μπορείς να φανταστείς πολλούς ενδιαφέροντες ήρωες που άνθρωποι σαν κι εσένα θα ήθελαν να διαβάσουν για τη ζωή τους, τις περιπέτειές τους και τις εμπειρίες τους. Μπορείς να το κάνεις; Αν ναι, είσαι σε πάρα πολύ καλό δρόμο!


Σκέψου ότι με αυτούς τους ήρωες εσύ προσωπικά θα περάσεις ίσως και ένα χρόνο από την ζωή σου για να τους ζωντανέψεις και να αφηγηθείς τις ιστορίες τους, ενώ οι αναγνώστες σου θα περάσουν πολλές ώρες από τον πολύτιμο χρόνο τους για να διαβάσουν όλα όσα εσύ θα γράψεις!


Αν η απάντησή σου είναι ένα ξεκάθαρο ΝΑΙ τότε προχώρα παρακάτω!

Αν η απάντηση είναι όχι, τότε αναπροσάρμοσε την ιδέα σου μέχρι να ακούσεις αυτό το ξεκάθαρο ΝΑΙ να ηχεί μέσα σου!


Βήμα 3: Μπορείς να συνδυάσεις με αφορμή την ιδέα σου και την ιστορία που θέλεις να αφηγηθείς; Μπορείς να δημιουργήσεις χαρακτήρες ενδιαφέροντες, τόπο, χρόνο και ιδιαίτερα συμβάντα με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να έλκεται το προσωπικό σου ενδιαφέρον, άρα και των μελλοντικών αναγνωστών σου; Να δημιουργήσεις εξ αρχής ένα ελκυστικό πλαίσιο λοιπόν, όπου μέσα από εκεί θα ξεπηδά η ιστορία σου; Και πρόσεξε… ελκυστικό πλαίσιο δεν είναι μόνο η γαλλική Ριβιέρα ή το Lake District, ή η Χαβάη, αλλά κάθε τόπος που άνθρωποι σαν κι εσένα θα ήθελαν να διαβάσουν σχετικά.


Ο Ντίκενς χρησιμοποιούσε το Λονδίνο, Ο Greene τις βρετανικές αποικίες, ο David Lodge τα Βρετανικά πανεπιστήμια. Ένας συγγραφέας σαν κι εσένα όμως μπορεί να κάνει σχεδόν κάθε τόπο και κάθε σκηνικό ελκυστικό, συνδυάζοντας τα στοιχεία του με τέτοιο τρόπο ώστε να παρουσιάζει και ενδιαφέρον, αλλά και συνοχή.


Μπορεί η ιδέα σου να το κάνεις αυτό; Αν ναι, προχώρησε στο επόμενο βήμα!


Βήμα 4: Με αφορμή την ιδέα σου μπορείς να σκεφτείς - φανταστείς γρήγορα και απλά:


• Τον ήρωά σου να εισέρχεται για πρώτη φορά σε δράση;

• Τον βλέπεις να μπαίνει στην σκηνή;

• Τον βλέπεις να βγαίνει από αυτή την πρώτη σκηνή και να κάνει κάτι μετά;

• Τι κάνει μετά;

• Πού ήταν πριν εμφανιστεί σε αυτή την πρώτη σκηνή;

• Βλέπεις τουλάχιστον δύο από τους πιο σημαντικούς ήρωές σου να συναντιούνται για πρώτη φορά;

• Που είναι;

• Τι κάνουν;

• Τι θα κάνουν μετά;

• Τι έκαναν πριν την συνάντηση;

• Πεθαίνει κάποιος;

• Τι συγκλονιστικά συμβάντα διαδραματίζονται στις ζωές των ηρώων σου;

• Καθώς εργάζεσαι με αυτά τα δεδομένα, νοιώθεις ενθουσιασμό; Έχεις να πεις πολλά; Σε κατακλύζουν οι ιδέες;

• Τα αποτελέσματα – οι απαντήσεις των παραπάνω ερωτήσεων σε ικανοποιούν; Ιντριγκάρουν τους ανθρώπους που έχεις γύρω σου και τα μοιράζεσαι μαζί τους; Θέλουν να διαβάσουν την ιστορία που δημιουργείς;

• Εσύ θέλεις να είσαι μαζί με την ιστορία σου και να την γράψεις; Σε παθιάζει;

• Αν ΝΑΙ, τότε είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα.

• Αν όχι, τότε θα πρέπει να βρεις εκείνες τις λεπτομέρειες που θα σε παθιάσουν με την ιστορία σου και θα κάνουν τους ανθρώπους που έχεις γύρω σου να ενδιαφερθούν γι’ αυτήν.

• Μη σταματάς να κάνεις αλλαγές και ανακατατάξεις μέχρι να το πετύχεις! Το επόμενο βήμα σε περιμένει!