top of page

Γιατί Οι Συγγραφείς Πρέπει Να Διαβάζουν Αν Θέλουν Να Είναι Καλοί;


Διάβαζα ένα βιβλίο που ήρθε στα χέρια μου πρόσφατα και με έπιασε κατάθλιψη.

Το γραπτό ήταν αρκετά μέτριο χωρίς λόγο, ενώ θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερο αν ο συγγραφέας του επέλεγε να δώσει περισσότερη προσοχή, τόσο στο βιβλίο όσο και στο ταλέντο του.

Ήταν γεμάτο λάθη με κακό λεξιλόγιο, φτωχή γραμματική και παθητική φωνή. Επίσης, υστερούσε και σε περιεχόμενο.

Ούτε ουσιαστική πλοκή, ούτε αυθεντική φωνή για τους ήρωες, ούτε κεφάλαια που είχαν αρχή, μέση και τέλος, ή ενδιαφέρον για τον αναγνώστη ώστε να θέλει να πάει παρακάτω.

Ενώ ο συγγραφέας του θα μπορούσε πραγματικά να εκπλήξει τον αναγνώστη, επέλεξε να μην το κάνει.

Τι θα μπορούσε ο συγγραφέας του να έχει κάνει διαφορετικά;

Να καλλιεργεί το ταλέντο του μέσα από τα μονοπάτια, τα μοντέλα και τις τεχνικές της Δημιουργικής Γραφής, αλλά και να είναι ο ίδιος ένας πολύς καλός αναγνώστης της κατηγορίας των κειμένων/βιβλίων που επέλεξε να γράφει.

Όπως έχω ξαναπεί, υπάρχουν πολλά διαφορετικά συγγραφικά στυλ. Μερικά πρέπει να είναι απλά. Δεν πρέπει να γράφεις υποκριτικά ή με περίπλοκο λεξιλόγιο, αν το κοινό δεν μπορεί να συνδεθεί με το γραπτό και το ιδιαίτερο θέμα του βιβλίου σου.

Όμως αν το γραπτό σου είναι σκέτος «αέρας», ο αναγνώστης θα το συνειδητοποιήσει, χωρίς, απαραίτητα, να έχει γνώσεις γραμματικής.

Οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να αναγνωρίσουν ένα κακό γραπτό ή ένα κακό βιβλίο.

Γι’ αυτό ας έρθουμε στο θέμα μας... Οι συγγραφείς πρέπει να είναι και φανατικοί αναγνώστες.

Μιας και οι καλοί αναγνώστες διαβάζουν πολύ, έτσι και οι συγγραφείς θα πρέπει να διαβάζουν, ακόμη πιο πολύ.

Οι συγγραφείς πρέπει να διαβάζουν περιοδικά, βιβλία και ό,τι άλλο τους ευχαριστεί και συνδέεται με την κατηγορία όσων γράφουν.

Χρειάζεται να κατανοήσουν την τέχνη της γραπτής γλώσσας και να εκτιμήσουν τη σημασία των λέξεων. Επίσης, καθώς διαβάζουν, πρέπει να σημειώνουν τις ιδέες και να συλλαμβάνουν τις σκέψεις που τους έρχονται ως έμπνευση εκείνη την στιγμή.

Τίποτα δεν εμπνέει περισσότερο έναν συγγραφέα από το να διαβάζει τις λέξεις κάποιου άλλου.

Επίσης, σου εφιστώ την προσοχή. Ως συγγραφέας θα συναντήσεις πολλά εμπόδια αν δε διαβάζεις.

Και ο σκοπός σου δεν θα πρέπει να είναι να διαβάσεις ένα βιβλίο στα γρήγορα.

Πολλά άτομα διαβάζουν βιβλία με στόχο και σκοπό να τα τελειώσουν το συντομότερο δυνατό. Αυτό όμως δεν είναι πάντα απαραίτητο για έναν συγγραφέα/αναγνώστη.

Είναι σημαντικό μέσα από την ανάγνωση να ερωτευτείς ξανά τη συγγραφή, και...

Μην ανησυχείς για το πότε και αν θα ολοκληρώσεις την ανάγνωση ενός βιβλίου (φυσικά χωρίς να αποθαρρύνω κάτi τέτοιο)… όμως ξεκίνα.

Κάνε την ανάγνωση συνήθειά σου και πάθος σου και βεβαιώσου πως διαβάζεις ακόμη περισσότερα βιβλία και κείμενα της κατηγορίας των βιβλίων/κειμένων που επιθυμείς να γράφεις.

Μελέτησε τη γλώσσα τους. Ως συγγραφέας, οι λέξεις είναι η ζωή σου. Άρχισε λοιπόν να διαβάζεις ουσιαστικά.

Μπες σε ένα μεγάλο και ενημερωμένο βιβλιοπωλείο. Αγόρασε εφημερίδες και περιοδικά ή κάνε έρευνα στο διαδίκτυο, τόσο για βιβλία, όσο και για καλά blogs, κείμενα ή άλλα άρθρα… ιδανικά εστιασμένα (και πάλι!) στην κατηγορία των βιβλίων/κειμένων που σε ενδιαφέρει να γίνεις καλός συγγραφέας.

Διάβασε ό,τι διαβάζουν και απολαμβάνουν οι υπόλοιποι στην κατηγορία των βιβλίων/κειμένων που σε ενδιαφέρει να διαπρέψεις.

Δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις; Διάβασε ό,τι συστήνουν άλλοι συγγραφείς και άλλοι αναγνώστες της κατηγορίας που σε ενδιαφέρει να γράφεις. Υπάρχουν άπειρες πηγές στο διαδίκτυο με ομάδες ανθρώπων που συστήνουν βιβλία και άλλα αναγνώσματα που πραγματικά τους άρεσαν, τους βοήθησαν και τα απόλαυσαν.

Είσαι λοιπόν έτοιμος/έτοιμη να αρχίσεις;

Να γίνεις ξανά μαθητής των λέξεων και να ερωτευτείς την τέχνη και την τεχνική της συγγραφής;

Ελπίζω πως ναι, γιατί η αλήθεια είναι πως δεν μπορείς να γίνεις ο συγγραφέας που επιθυμείς, αν δε διαβάζεις.

Και τώρα θα ήθελα να ακούσω εσένα. Τι θα διαβάσεις σήμερα λοιπόν;

Τα πας καλά με την ανάγνωση ως συγγραφέας ή την βαριέσαι και θέλεις μόνο να γράφεις αδιαφορώντας για το πώς άλλοι συγγραφείς της κατηγορίας σου γράφουν;

Και κάτι ακόμη…

Φρόντισε να μοιραστείς μαζί μας όσες παραπάνω λεπτομέρειες μπορείς.

Μερικά χιλιάδες υπέροχα άτομα από όλο τον κόσμο, μια φορά την εβδομάδα, συγκεντρώνονται εδώ για να εμπνευστούν και να μάθουν.

Η δική σου ιστορία μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που έχουν ανάγκη για να εξελιχθούν.

Πολλά και τεράστια ευχαριστώ που κάνεις τις Τρίτες, την αγαπημένη μου ημέρα της εβδομάδας!

Με πολλές πολλές δόσεις αγάπης,

Μαρία

ΥΓ. ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΕΓΓΡΑΦΕΙΣ στο Νέο Μας Ψηφιακό Σεμινάριο:

Απολαμβάνοντας την Mοναδική Έκπτωση του -70% ΣΥΝ Εντελώς Δωρεάν Πρόσβαση σε 7 Επιπλέον Ολοκαίνουργια Εκπαιδευτικά Προγράμματα, Ιδιαίτερης Αξίας Και Σημασίας για την επιτυχία σου σε αυτό το μονοπάτι, τότε έχεις ακόμη λίγο χρόνο στην διάθεσή σου.

Το γεγονός αυτό (της Έκπτωσης του 70% + Των 7 Επιπλέον Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων) ισχύει ΜΟΝΟ για την περίοδο των προεγγραφών που λήγει σε λίγες ημέρες/ώρες από σήμερα και δεν πρόκειται να επαναληφθεί ποτέ στο μέλλον και για κανένα λόγο.


bottom of page