top of page

Ποια Είμαι Εγώ/Ποιος Είμαι Εγώ Για Να Γράψω;... Η Απάντηση Στην Συγκεκριμένη Ανασφάλεια.


Η Σοφία από την Αθήνα πρόσφατα μου έγραψε ένα email που μου λέει πως ως θεραπεύτρια που είναι, οι σπουδές της είχαν να κάνουν με την ιατρική και δεν έχει κάποιο σχετικό πτυχίο για να μπορεί να γράψει όλα όσα ξέρει μέσα από την εμπειρία που της έχουν δώσει οι ασθενείς και οι μακρόχρονες σπουδές της.

Συγκεκριμένα μου γράφει:

«Ποια είμαι εγώ που ‘ξέρω’ τα πάντα γι’ αυτό το Χ θέμα που θέλω να γράψω και πώς θα με εμπιστευτούν οι άνθρωποι που θα διαβάσουν το βιβλίο μου ή τα άρθρα μου στο site;

H αλήθεια είναι πως οι σκέψεις αυτές μετατρέπουν σε ανασφάλεια και φόβο τον ενθουσιασμό μου και το μεράκι μου για την συγγραφή και καμιά φορά σταματώ. Τι να κάνω; Θέλω να συνεχίσω να γράφω και να απολαμβάνω την διαδικασία, αλλά ταυτόχρονα θέλω να μην νιώθω ανασφάλεια.»

Σοφάκι, και όλοι μας…

Είτε γράφουμε για πρώτη φορά, είτε είναι κάτι που κάνουμε για πολλά χρόνια, οι σκέψεις αυτές μπορούν να εμφανιστούν σε όλους μας.

Ναι, υπάρχουν μαθήματα, σεμινάρια, πανεπιστήμια, το Writing Online, άρθρα και βιβλία που μπορούν να σε βελτιώσουν ως συγγραφέα, να καλλιεργήσουν το ταλέντο σου, και να σου μάθουν το Τεχνικό κομμάτι που ‘κρύβεται’ πίσω από την Τέχνη της Συγγραφής, ΑΛΛΑ όλοι οι συγγραφείς που σήμερα θαυμάζεις και διαβάζεις, δεν γεννήθηκαν με αυτή την γνώση και δεν γεννήθηκαν με την εμπειρία και την επιτυχία που έχουν σήμερα.

Απέκτησαν γνώση και εμπειρία σε σχέση με την συγγραφή, πρώτα και πάνω από όλα γράφοντας και μετά μέσα από οτιδήποτε άλλο.

Εγώ είμαι Συγγραφέας γιατί πρώτα και πάνω από όλα γράφω – γράφω καθημερινά και αρκετά – κι αυτό δεν έχει να κάνει με τις σπουδές που έχω κάνει γύρω από την Συγγραφή.

Αν είχα κάνει μόνο τις σπουδές μου, και εστιαζόμουν μόνο στο να συλλέξω γνώση γύρω από την συγγραφή, δίχως να γράφω σε προσωπικό – και πρακτικό – επίπεδο, δεν νομίζω πως θα ήμουν Συγγραφέας.

Και φυσικά στην αρχή δεν ήμουν τόσο καλή, όσο πιστεύω πως είμαι σήμερα, κι αυτό συμβαίνει με όλους μας.

Πώς μπορείς να κάνεις την ζωή σου ακόμη πιο εύκολη συγγραφικά;

Αφού πρόκειται για μη-λογοτεχνικό βιβλίο και άρθρα/posts στο προσωπικό σου site, να γράψεις το κάθε αρχικό σου κείμενο όπως μιλάς. Αφού μπορείς και ξέρεις να μιλάς, πίστεψέ με, μπορείς και να γράψεις. Ιδιαίτερα, επαναλαμβάνω, για ένα μη-λογοτεχνικό κείμενο.

Μετά… στην διαδικασία της επιμέλειας, θα βελτιώσεις το κείμενό σου σε ένα εξαιρετικό ευανάγνωστο κείμενο.

Και φυσικά κανείς δεν ξέρει τα πάντα, ούτε για τα πάντα, ούτε για ένα συγκεκριμένο θέμα.

Μπορείς όμως να μιλήσεις/γράψεις με ειλικρίνεια και αυθεντικότητα στους αναγνώστες σου. Μπορείς να μοιραστείς αυτά που γνωρίζεις και αυτά που σου έχει διδάξει η εμπειρία σου.

Άλλωστε οι άνθρωποι που εμπιστευόμαστε (συγγραφικά και μη) είναι αυτοί που είναι αυθεντικοί, ειλικρινής και μοιράζονται μαζί μας την έρευνα, την εμπειρία, τις στατιστικές και την βιβλιογραφία τους, όπου αυτό είναι απαραίτητο.

Αν λοιπόν μοιράζεσαι γραπτά με τον κόσμο την εμπειρία και την γνώση σου με την μορφή: «… αυτό είναι κάτι σπουδαίο που έχω μάθει και πιστεύω πως είναι σημαντικό να το γνωρίζεις κι εσύ», τότε πιστεύω, πως όλοι οι αναγνώστες σου θα το εκτιμήσουν.

Μια καταπληκτική δασκάλα μου για τα μη-λογοτεχνικά κείμενα μου έμαθε τον εξής απλό κανόνα: Μάθε – Μοιράσου – Πες Το Από πού + Πώς.

Δηλαδή… αν έχεις μάθει κάτι από εμπειρία ή από βιβλίο, ή από διάλεξη ή από σεμινάριο, ή ακόμη κι από το internet, μοιράσου το με τον δικό σου γραπτό λόγο και πες στους αναγνώστες σου από πού και πώς έλαβες αυτή την γνώση την οποία μοιράζεσαι μαζί τους.

Από την στιγμή που η συγγραφή σου αρέσει, απολαμβάνεις την διαδικασία και σε γεμίζει με θετική ενέργεια, τότε ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να συνεχίσεις να γράφεις.

Και φυσικά, να καλλιεργείς το ταλέντο σου και να μαθαίνεις τα μυστικά της Τεχνικής της Συγγραφής, ώστε να γίνεσαι όλο και καλύτερη Συγγραφέας.

Και που ξέρεις… ό,τι έχεις να μοιραστείς μαζί μας, με τους αναγνώστες σου, μπορεί να σταθούν αφορμή να αλλάξουν ακόμη και την ζωή μας.

Γι΄ αυτό μην μας το στερείς με αφορμή αποδυναμωτικές σκέψεις και ανασφάλειες.

Τώρα θέλω να ακούσω από σένα που διάβασες όλα τα παραπάνω.

Αν έχεις ήδη ξεπεράσει μια τέτοια τροχοπέδη, πώς το έκανες; Έχεις tips και συμβουλές που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας;

Ό,τι κι αν θέλεις να γράψεις… μυθιστόρημα, παραμύθι, μη λογοτεχνικό βιβλίο, ή σενάριο… η έκφραση μέσα από τις λέξεις είναι σημαντική και πολύτιμη. Μην μας την στερείς.

Όπως πάντα, σε ευχαριστώ που διαβάζεις, παρακολουθείς και μοιράζεσαι τα όσα συμβαίνουν εδώ.

Είναι τιμή μου που σε έχουμε κοντά μας!

Μαρία

ΥΓ. Ελπίζω να διάβασες το post μου και να ενημερώθηκες πως με αφορμή τα γενέθλιά μου, που είναι την επόμενη Δευτέρα, θέλω να κάνω εγώ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ένα πολύ ξεχωριστό δώρο.

Πρόκειται να προσφέρω το χρόνο, την εμπειρία και τις γνώσεις μου, ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ, σε ένα άτομο με σκοπό να την/τον βοηθήσω σε προσωπικό επίπεδο, και για ένα χρονικό διάστημα τριών μηνών, ώστε να κάνει τα επόμενα – απαραίτητα – βήματα, (όποια κι αν είναι αυτά), που χρειάζεται για να υλοποιήσει τους στόχους, τα θέλω και το όνειρό του γύρω από τη συγγραφή.

Στο link που ακολουθεί θα βρεις λεπτομέρειες για το πως μπορείς ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ αυτό το άτομο.


bottom of page