
Πολλοί με ρωτάτε αν η συγγραφή μπορεί να αποτελέσει πηγή εισοδήματος –αν όχι τη μοναδική, έστω και συμπληρωματική– και εάν, εν πάση περιπτώσει, αξίζει κανείς να κυνηγήσει το συγγραφικό του όνειρο και να καταφέρει να ζήσει από αυτό.
Το ζήτημα αυτό απασχολεί σχεδόν όλους τους συγγραφείς, και δεν αποτελεί κερδοσκοπική ματαιότητα που αλλοιώνει τη γνήσια αγάπη για την τέχνη της συγγραφής.
Δεν είναι ντροπή, αλλά αντίθετα: είναι το απόλυτο όνειρο ίσως του κάθε ανθρώπου να καταφέρει να βιοποριστεί κάνοντας ακριβώς αυτό που αγαπά.
Ας δούμε λοιπόν σήμερα ποιες είναι οι επιλογές σου σαν συγγραφέας και ποιες είναι οι προοπτικές απόκτησης εισοδήματος μέσω της συγγραφής.
Στην Ελλάδα –λαμβάνοντας υπόψη και τις πρωτόγνωρες στιγμές που βιώνουμε– έχεις δύο επιλογές: ή να γράψεις και να εκδώσεις το βιβλίο σου σε εκδοτικό οίκο και να πάρεις τα ποσοστά των πωλήσεων του (λίγα χρήματα για σένα και κανένας έλεγχος πάνω στις πωλήσεις...) ή να διαλέξεις τον δρόμο της αυτοέκδοσης και διακίνησης του ή των βιβλίων σου μέσω των σχετικών πρακτορείων διανομής... εδώ έχεις τον απόλυτο έλεγχο των οικονομικών σου, αλλά έχεις να κάνεις και λίγη παραπάνω δουλειά.
Στην 1η περίπτωση - αν κάνεις τρελές επιτυχίες τη μία πίσω από την άλλη - και έχεις εκδότη τίμιο και σοβαρό, ναι, μπορείς να ζήσεις την οικογένειά σου και μάλιστα πλουσιοπάροχα - υπάρχουν έλληνες συγγραφείς που ζουν και στηρίζουν την οικογένειά τους με αυτό τον τρόπο.
Όμως θα χρειαστείς πίστη, επιμονή, υπομονή και καλή τύχη για το μονοπάτι αυτό - ακόμη και τέλειος να είσαι καλλιτεχνικά, γιατί οι εκδοτικοί οίκοι είναι επίσης επιχειρήσεις με σκοπό το κέρδος.
Στη 2η περίπτωση μπορείς και μόλις με ένα βιβλίο να βγάζεις 1.500 – 2.000 ευρώ το μήνα... στις Ιστορίες Επιτυχίας του site ακούς την Αγγελική Παπαδοπούλου που με μόλις ένα παραμύθι, αυτοέκδοση και προσωπικές κινήσεις προώθησης σε σχολεία, βιβλιοθήκες και αλλού... βγάζει περίπου αυτά τα χρήματα... για φαντάσου να γράψει και δεύτερο και τρίτο κλπ κλπ...
Φυσικά πάντα υπάρχει το ρίσκο του 'ελεύθερου επαγγελματία' , που υπάρχουν στιγμές με πολλά χρήματα, και στιγμές με λιγότερα... αλλά αυτό δεν συμβαίνει σε κάθε επάγγελμα;
Φυσικά υπάρχει και η λύση του εξωτερικού - όπου κι εκεί τα χρήματα είναι και περισσότερα, και με συμβόλαια χρόνων που σε προπληρώνουν για να γράψεις...
Προϋποθέτει, όμως, εξαιρετική γνώση Αγγλικών (ή άλλης ξένης γλώσσας) ώστε να γράψεις το βιβλίο σου στα Αγγλικά, ή να προσλάβεις κάποιον μεταφραστή που θα το μεταφράσει εκείνος για σένα, το οποίο είναι ένα σημαντικό έξοδο.
Ακόμα, θα πρέπει να δικτυωθείς και να βρεις κάποιον ατζέντη, καθώς –αντίθετα από την Ελλάδα- οι εκδοτικοί οίκοι του εξωτερικού δεν δέχονται χειρόγραφο από ‘άγνωστο’ αποστολέα.
Αν εσύ το θέλεις και το θέλεις πραγματικά θα το διεκδικήσεις από τον εαυτό σου... διαφορετικά μπορείς να το κάνεις παράλληλα με κάτι άλλο επαγγελματικά, μέχρι τα χρήματα και οι συνθήκες της συγγραφής σε απελευθερώσουν πραγματικά.
Σε συμβουλεύω επίσης - αν δεν το έκανες ήδη - να ακούσεις το δωρεάν audio που δίνω στο site (με την εγγραφή στο newsletter) για να λάβεις υπόψη σου όλες τις παραμέτρους και να αποφασίσεις.
Πάντως, εκτός από το δικό μου προσωπικό παράδειγμα, υπάρχουν και στην Ελλάδα συγγραφείς που δεν κάνουν άλλο επάγγελμα, αλλά και συγγραφείς που και γράφουν επαγγελματικά, αλλά και κάνουν κάτι άλλο παράλληλα!
Φιλικά,
Μαρία Γούσιου,
Συγγραφέας, Writing-Coach + Eπιμελήτρια Βιβλίων
Οικοδέσποινα Online/Ψηφιακών Σεμιναρίων Συγγραφής - Δημιουργικής Γραφής
Οικοδέσποινα του Writing-Online.gr