Άνθρωποι και Επιχειρήσεις που βάζουν Στόχους ΣΙΝΚΑΣΕΝ και τις προσεγγίζουν με τον τρόπο σκέψης Φαινόμενο Σινκασέν ΔΙΑΠΡΕΠΟΥΝ και δεν υπάρχει στόχος, όνειρο, φιλοδοξία, θέλω τους, που να μην μπορεί να υλοποιηθεί.
Η ώρα είναι 5.30 το πρωί και σήμερα σου γράφω μέσα από την καρδιά μου γιατί θέλω να σου κάνω ακριβώς αυτό το δώρο για την νέα χρονιά.
Να γνωρίσεις τους στόχους και τον τρόπο σκέψης / Φαινόμενο Σινκασέν, ώστε να μην υπάρχει στόχος, όνειρο και θέλω σου που να μην μπορείς να κατακτήσεις ΦΕΤΟΣ!
Αφιέρωσε το μόλις ένα λεπτό που θα χρειαστείς για να διαβάσεις το κείμενό μου μέχρι το τέλος και δεν θα το μετανιώσεις... ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ!
Το 1981 -2001 ο Τζακ Ουελτς υπήρξε Πρόεδρος της Τζένεραλ Ελέκτρικ και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα στελέχη του περασμένου αιώνα.
Υπό την δική του διοίκηση εισήχθη στην εταιρία ένα σύστημα τριμηνιαίας αναθεώρησης στόχων και καθηκόντων των υπαλλήλων που ακόμη και σήμερα εφαρμόζεται, όχι μόνο σε μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις, αλλά η γνώση αυτή - και φυσικά η εφαρμογή της - βοηθά ανθρώπους σε προσωπικό επίπεδο να πετύχουν "ανέφικτους" φαινομενικά στόχους, όχι μόνο για την νέα χρονιά, αλλά για την ζωή τους γενικότερα.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Τζακ Ουελτς διαπίστωσε ότι άρχισε να "πέφτει" η απόδοση σε κάποια τμήματα της Τζένεραλ Ελέκτρικ.
Αυτό συνέβαινε γιατί οι υπάλληλοι των τμημάτων που έπεφτε η απόδοσή τους, λειτουργούσαν κάτω από τον νόμο της ήσσονος προσπάθειας, όπως λέγετε.
Δηλαδή, οι υπάλληλοι συμπλήρωναν το έντυπο των τριμηνιαίων στόχων τους με προσιτούς στόχους που ήξεραν πως με την μικρότερη δυνατή προσπάθεια θα τους πετύχαιναν εύκολα.
Αυτό συμβαίνει σε όλους μας και σε προσωπικό επίπεδο, και όχι μόνο σε επιχειρηματικό/επαγγελματικό επίπεδο.
Όταν έχουμε κατακτήσει κάτι, μετά βολευόμαστε και καταβάλουμε την ελάχιστη δυνατή προσπάθειά μας, ώστε απλά -και όσο γίνεται αυτόματα- να συνεχίσουν όλα να λειτουργούν "όπως πρέπει".
Κι αυτό το διαπιστώνουμε και από τον τρόπο που φροντίζουμε το σώμα και την υγεία μας, την σχέση που έχουμε με το ταίρι ή τα παιδιά μας, από τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα οικονομικά μας ή τον ελεύθερο χρόνο μας ή την καλλιέργεια της καλλιτεχνικής μας φύσης.
Ναι, το ξέρω, από την φύση μας είμαστε "τεμπέληδες και βολεψάκηδες", όμως αν θέλουμε να υλοποιηθούν οι στόχοι μας για την νέα χρονιά, και να κάνουμε όνειρά μας που σήμερα φαντάζουν άπιαστα και μακρινά, πραγματικότητα, πρέπει να εξαλείψουμε από την φύση μας αυτό το δεδομένο.
Είτε από τεμπελιά, είτε γιατί μας παρασέρνει ο ρυθμός της καθημερινότητάς μας, καταλήγουμε να τρώμε και να κοιμόμαστε με τον ίδιο τρόπο, μέχρι που το σώμα μας αντιδρά.
Αφήνουμε την σχέση με τον σύντροφό μας να πέσει σε λήθαργο και αναρωτιόμαστε τι έγινε όταν κάποια χρόνια ή ακόμη και μήνες μετά, ένα "μπαμ" φέρνει τη ρήξη.
Και το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με όλους τους τομείς της ζωής μας, κι από αυτό δεν ξεφεύγουν ούτε οι συγγραφικοί μας στόχοι, ούτε οι προσωπικοί, ούτε οι επαγγελματικοί, ούτε οι οικονομικοί.
Ο Τζακ Ουελτς βρήκε την λύση που έψαχνε για τους υπαλλήλους του σε ένα ταξίδι που έκανε το 1993 στο Τόκιο.
Εκεί, συνάντησε τον Έιτζι Μικάουα, πρόεδρο της θυγατρικής της Τζένεραλ Ελέκτρικ στην Ιαπωνία και εντυπωσιάστηκε από τις αποδώσεις των τμημάτων της εταιρίας.
Έτσι, ο Έιτζι Μικάουα, μοιράστηκε μαζί του το μυστικό της επιτυχίας του που δεν ήταν άλλο από έναν εντελώς διαφορετικό και καινούριο τρόπο σκέψης.
Αυτός ο διαφορετικός και "καινούριος" τρόπος σκέψης για να πετυχαίνεις φαινομενικά ανέφικτους στόχους και θέλω, και όνειρα, σε προσωπικό και επιχειρηματικό/επαγγελματικό επίπεδο, έχει τις ρίζες του στο 1958.
Τότε, η Ιαπωνική κυβέρνηση, έδωσε εντολή στην Japan Railways, την εταιρία σιδηροδρόμων, να βρει έναν ταχύτερο τρόπο για να συνδεθεί με τρένο το Τόκιο με την Οσάκα.
Λίγους μήνες αργότερα, οι μηχανικοί της εταιρία σιδηροδρόμων της Ιαπωνίας, παρουσίασαν στην τότε κυβέρνηση, μια πρόταση για ένα τρένο που θα ταξίδευε με 100χλμ/ώρα, ιλλιγιώδη ταχύτητα για την εποχή εκείνη, αφού αν υλοποιούνταν κάτι τέτοιο, θα επρόκειτο για ένα από τα πιο γρήγορα τρένα στον κόσμο.
Όμως οι μηχανικοί, προς έκπληξή τους, δεν περίμεναν να πάρουν ως απάντηση στην πρόταση που είχαν καταθέσει πως: "πρέπει να βρείτε έναν τρόπο για να έχουμε ένα τρένο που να ταξιδεύει με την διπλάσια ταχύτητα".
Η πρώτη αντίδραση των μηχανικών ήταν πως κάτι τέτοιο ήταν ανέφικτο να υλοποιηθεί, όμως η θέση της κυβέρνησης ήταν σταθερή: "πρέπει να βρείτε έναν τρόπο για να έχουμε ένα τρένο που να ταξιδεύει με την διπλάσια ταχύτητα".
Οι μηχανικοί, μη έχοντας άλλη επιλογή, επέστρεψαν λίγους μήνες αργότερα με νέα σχέδια και νέα πρόταση!
Για να επιτευχθεί η σκανδαλώδες ταχύτητα που τους είχε ζητηθεί θα χρειαζόντουσαν:
Να αλλάξει το σχήμα, το ύψος και το πλάτος των σιδηροδρομικών γραμμών που μέχρι τότε χρησιμοποιούσε η Ιαπωνία.
Θα έπρεπε να δημιουργηθούν σήραγγες για να διαπεράσουν την ορεινή ζώνη του όρους Φούτζι για να μην μειωθεί η ταχύτητα.
Και θα έπρεπε να αλλάξει εξ ολοκλήρου η ιδέα του "τρένου" όπως την γνώριζαν οι άνθρωποι εκείνη την εποχή, ώστε να κατασκευαστεί από την αρχή ένα τρένο πιο ελαφρύ και αεροδυναμικό που να υπερνικά την αντίσταση του αέρα.
Με δυο λόγια... για να κατακτήσουν τα 100 χλμ/ώρα που ήταν η αρχική πρότασή τους, έπρεπε απλά να κάνουν κάποιες βελτιωτικές κινήσεις στο ήδη υπάρχων σύστημα, να λειτουργήσουν δηλαδή κάτω από τον νόμο της ήσσονος προσπάθειας.
Όμως, για να υλοποιηθεί ο στόχος της διπλάσιας ταχύτητας, έπρεπε να σκεφτούν με έναν νέο και εντελώς διαφορετικό τρόπο και να "ξεχάσουν" όσα ήδη γνώριζαν.
Έπρεπε να προσεγγίσουν τον στόχο αυτό με εντελώς διαφορετικό τρόπο σκέψης.
Αυτή η ριζική αλλαγή στον τρόπο σκέψης για την υλοποίηση "φαινομενικά ανέφικτων" στόχων στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή, ονομάζεται ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΣΙΝΚΑΣΕΝ και είναι ένας όρος παρμένος από την μηχανολογία.
Χάρη στο Φαινόμενο Σινκασέν, το τρένο αυτό κατασκευάστηκε και λειτούργησε, συνδέοντας το Τόκιο με την πόλη Οσάκα με ταχύτητα 200χλμ/ώρα, μειώνοντας τον χρόνο του ταξιδιού από 6 ώρες και 40 λεπτά, σε 3 ώρες και 10 λεπτά.
Οι καινοτομίες που προέκυψαν από αυτό το πρώτο τρένο-σφαίρα / Φαινόμενο Σινκασέν είναι συγκλονιστικές και τις καρπωνόμαστε όλοι μας σε πολλούς τομείς της ζωής μας, ακόμη και σήμερα.
Ο Έιτζι Μικάουα, Πρόεδρος της θυγατρικής της Τζένεραλ Ελέκτρικ στην Ιαπωνία, εφάρμοζε την σκέψη "τρένο σφαίρα / Φαινόμενο Σινκασέν", σε όλα τα τμήματα της επιχείρησης που διοικούσε, κι αυτό ήταν το μυστικό που μοιράστηκε με τον Τζακ Ουέλτς, το 1993 στο ταξίδι του εκεί.
Ο Τζακ Ουέλτς, εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από την φιλοσοφία αυτή, αλλά και από τα αποτελέσματά της, που επιστρέφοντας στην Αμερική, φρόντισε η σκέψη "τρένο σφαίρα / Φαινόμενο Σινκασέν" να γνωστοποιηθεί και να εφαρμοστεί σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο από όλους τους υπαλλήλους και τα τμήματα της Τζένεραλ Ελέκτρικ.
Έκτοτε, η Τζένεραλ Ελέκτρικ έχει παραμείνει ανταγωνιστική και εξακολουθεί να καινοτομεί, κι ας είναι μια εταιρία που ιδρύθηκε πριν από εκατό και πλέον χρόνια, με εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους.
Μέχρι σήμερα οι επιχειρήσεις και τα άτομα που βάζουν "στόχους τρένο - σφαίρα" και τις προσεγγίζουν με το τον τρόπο σκέψης / Φαινόμενο Σινκασέν ΔΙΑΠΡΕΠΟΥΝ και δεν υπάρχει στόχος, όνειρο, φιλοδοξία, θέλω, που να μην μπορεί να υλοποιηθεί.
Γι' αυτό λοιπόν, σήμερα, μέρες που είναι σε ρωτώ:
Ποιον συγγραφικό;
Ποιον προσωπικό ή/και επαγγελματικό/οικονομικό στόχο, όνειρο, επιδίωξη, φιλοδοξία, θέλεις να πετύχεις εφαρμόζοντας το Φαινόμενο Σινκσασέν, ΦΕΤΟΣ;
Το να οραματιζόμαστε στόχους φαινομενικά ανέφικτους μας βοηθά να σκεφτόμαστε με έναν άλλο, διαφορετικό τρόπο σκέψης, που με την σειρά του, μας βοηθά να "αφήνουμε στην άκρη" παλιές σκέψεις, ιδέες, μεθόδους, πεποιθήσεις και αντιλήψεις, που δεν μας εξυπηρετούν πια.
Κάποτε το να θέλω να γράψω και να εκδοθεί με επιτυχία το πρώτο μου μυθιστόρημα στα 20 μου, για πολλούς, ήταν ένας τρελός και ανέφικτος στόχος.
Εγώ όμως "κλείστηκα" στο σπίτι ένα ολόκληρο καλοκαίρι, έγραψα το πρώτο μου μυθιστόρημα βάζοντας σε αυτό καρδιά, ψυχή, έμπνευση και γνώσεις δημιουργικής γραφής που είχα. Και λίγους μήνες μετά το βιβλίο αυτό εκδόθηκε.
Και από τις πρώτες εβδομάδες κυκλοφορίας του ο εκδότης αναγκαζόταν να κάνει απανωτές επανεκδόσεις γιατί "εξαφανιζόταν" από τα ράφια των βιβλιοπωλείων ξανά και ξανά.
Και μετά το πρώτο βιβλίο, έφερε το δεύτερο, και μετά... τα βιβλία έγιναν 14 και χάρη στις αλλαγές που έχουν έρθει στην βιομηχανία των εκδόσεων και στην δυναμική που έχει φέρει το διαδίκτυο, τα βιβλία μου βρίσκονται παντού στον κόσμο.
Κάποτε το να θέλω να μοιραστώ με νέους συγγραφείς τα όσα είχα μάθει και συνεχίζω να μαθαίνω γύρω από την Τέχνη και την Τεχνική της Συγγραφής...
Ήταν τρελό και ανέφικτο γιατί κανείς δεν το είχε κάνει πριν από εμένα στην Ελλάδα, και ήμουν πολύ μικρή για να σκέφτομαι και να έχω στόχους σαν κι αυτούς... όμως εξασκώ το επάγγελμα αυτό από τα 25 μου, και τώρα είμαι 45!
Κάποτε το να μην κάνω σχέση για παραπάνω από 10 χρόνια...
γιατί αναγνώριζα πως δεν μου ταίριαζαν οι άνθρωποι που γνώριζα ήταν "τρελό και λάθος" γιατί τα χρόνια περνούσαν, εγώ μεγάλωνα, και ήμουν μόνη και "κύριος τέλειος" δεν υπάρχει.
Σήμερα όμως είμαι η πιο ευτυχισμένη και πιο τυχερή γυναίκα στον πλανήτη γη, γιατί έχω πλάι μου έναν άνθρωπο που μου ταιριάζει απόλυτα και είναι "ο κύριος τέλειος" για μένα και είμαι ευτυχισμένη μαζί του (ελπίζω κι ο ίδιος μαζί μου!)
Αυτό όμως έγινε από επιλογή, από στόχο, απο ξεκάθαρο θέλω για την ποιότητα της σχέσης και τα χαρακτηριστικά της και όχι από συμβιβασμό, φόβο, συνήθεια ή γιατί μου το λέγανε οι άλλοι.
Κάποτε το να σταματήσω να μπαίνω στην τάξη και να ταξιδεύω...
για τα σεμινάριά μου και τα εργαστήρια συγγραφής μου στην Αθήνα και την Κύπρο ήταν "τρελό" και στην Ελλάδα της κρίσης θα έχανα την μοναδική πηγή εισοδήματος που είχα και θα ήταν ανέφικτο να κάνω κάτι άλλο.
Ναι, ήταν "τρελό" για πολλούς στο περιβάλλον μου, που ήθελα να μείνω σπίτι για να μεγαλώσω εγώ την κόρη μας και παράλληλα είχα και την "τρελή" και "ανέφικτη φιλοδοξία" δίχως σχετικές γνώσεις ή προηγούμενη εμπειρία, να θέλω να έχω μια επιτυχημένη οικονομικά Online/Ψηφιακή Επιχείρηση με βάση όσα είμαι, γίνομαι, με παθιάζουν, γνωρίζω και αγαπώ... γιατί έπρεπε λέει να έχω μια πιο "σίγουρη και φυσιολογική" δουλειά.
Σήμερα όμως δεν μπορώ να φανταστώ την ζωή μου δίχως το Writing Online, την Online/Ψηφιακή Επιχείρησή μου, δίχως την επαφή μας, δίχως εσένα στην ζωή μου.
Και από την στιγμή που επέλεξα να κάνω οικογένεια και να έχω παιδί και σύντροφο, δεν μπορώ να φανταστώ άλλους ρυθμούς και ποιότητα καθημερινότητας από αυτήν που έχουμε διαμορφώσει ως οικογένεια σήμερα και μου επιτρέπει η πολυτέλεια και οι ελευθερίες που μου προσφέρει η συγκεκριμένη δουλειά.
Και δεν σου τα λέω όλα αυτά ούτε για να καυχηθώ, ούτε για να σου κάνω λίστα με όσα έχω καταφέρει. Σου τα λέω όλα αυτά με σκοπό να σε εμπνεύσω και να σε προβληματίσω και να σε κινητοποιήσω.
Γι' αυτό λοιπόν σε ξαναρωτώ...
Εσύ ποιον συγγραφικό;... Ποιον προσωπικό ή/και επαγγελματικό/οικονομικό στόχο, όνειρο, επιδίωξη, φιλοδοξία, θέλεις να πετύχεις ΦΕΤΟΣ εφαρμόζοντας το Φαινόμενο Σινκσασέν;
Πάρε μολύβι και χαρτί ΤΩΡΑ.
Γράψε τους στόχους σου. Ονομάτισέ τους. Μην φοβάσαι, μην τους υποτιμάς.
Άκου την καρδιά σου και όχι τους γύρω σου.
Η καρδιά σου ξέρει καλύτερα και αφού γράψεις τους στόχους σου, άρχισε να σκέφτεσαι "out of the box" - άρχισε να σκέφτεσαι Σινκασέν - και γράψε (κάνε μια λίστα) με το τι θα κάνεις και πότε θα το κάνεις, για να υλοποιήσεις τους στόχους, τα όνειρα και τα θέλω που είναι σημαντικά για σένα ΦΕΤΟΣ.
Γιατί μη γελιέσαι, εμείς υλοποιούμαι τους στόχους μας, κι εμείς και μόνο εμείς, είμαστε υπεύθυνοι για την επιτυχία και την αποτυχία τους.
Και ναι, όλα ξεκινούν (και τελειώνουν) από τον τρόπο που σκεφτόμαστε και τους προσεγγίζουμε.
Με την ευχή να σε ενέπνευσα για την νέα μας χρονιά, να είσαι ανέλπιστα καλά και σε ευχαριστώ που για μια ακόμη χρονιά θα συμπορευθούμε και θα μάθουμε ο ένας από τον άλλο.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ!
Μαρία
Comentarios