Οι δάσκαλοι συγγραφής σεναρίου και διηγημάτων λένε πως όταν γράφεις ένα διήγημα ή ένα σενάριο, καλό είναι πρώτα να γράψεις – να γνωρίζεις – το τέλος του και μετά να το ξεκινήσεις.
Η έναρξη ενός βιβλίου είναι ταυτόχρονα ένα δυνατό κι ένα αδύναμο σημείο μαζί. Πρέπει να είναι δυνατό, ώστε να έλξει τον αναγνώστη να διαβάσει παρακάτω, και αδύναμο αρκετά ώστε να μην μείνει ο αναγνώστης εκεί, αλλά όντως να πάει παρακάτω.
Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για το τέλος.
Το τέλος πρέπει πάντα να είναι δυνατό.
Και όχι απλά δυνατό, το τέλος θα πρέπει να είναι ίσως το πιο δυνατό και το πιο δυναμικό κομμάτι του βιβλίου σου ολόκληρου.
Στο βίντεο αυτό σου αποκαλύπτω:
Όποιο τέλος και να διαλέξεις ή σου προκύψει η συμβουλή και ο κανόνας είναι ένας.
Πως το δικό σου τέλος (για την κάθε ιστορία σου) θα είναι δυνατό και δυναμικό, αλλά και ταυτόχρονα πρωτότυπο και μοναδικό
Και ποιες είναι οι τέσσερις (4) διαφορετικές κατηγορίες τέλους που ικανοποιούν στο έπακρο τους αναγνώστες, ενώ ταυτόχρονα ο κάθε συγγραφέας μπορεί να τις κάνει πρωτότυπες και δικές του.
Μέχρι την επόμενη εβδομάδα λοιπόν, θέλω να ξέρω πως εσύ αντιμετωπίζει το θέμα του τέλους ενός βιβλίου – μιας ιστορία σου, και θα χαρώ να σε ακούσω στο χωρίο των σχολίων κάτω από το βίντεο.
H δική σου προσωπική εμπειρία, μας κάνει όλους λίγο καλύτερους και λίγο σοφότερους.
Φιλικά,
Μαρία Γούσιου,
Συγγραφέας, Writing-Coach + Eπιμελήτρια Βιβλίων
Οικοδέσποινα Online/Ψηφιακών Σεμιναρίων Συγγραφής - Δημιουργικής Γραφής
Οικοδέσποινα του Writing-Online.gr
Comments