Το σημερινό Μάθημα Δημιουργικής Γραφής είναι λίγο διαφορετικό από τα προηγούμενα!
Αυτήν τη φορά, το μάθημα θα σου το κάνει ο Σόν Κόνερι και ο Ρόμπερτ Μπράουν! Αυτήν τη φορά θα κάνεις το μάθημα Δημιουργικής Γραφής ξαπλωμένος στον καναπέ σου, βλέποντας ταινία!
Θέλω να βρεις την ταινία ‘Ανακαλύπτοντας τον Φόρεστερ’ ή στα Αγγλικά ‘Finding Forrester’ και να τη δεις κρατώντας κάποιες σημειώσεις αν θέλεις για σένα, κι αφού προηγουμένως έχεις διαβάσει όσα σου λέω παρακάτω!
Ακόμη κι αν την έχεις δει, σου προτείνω να την ξαναδείς, έχοντας αυτή την φορά στο νου σου όσα κουβεντιάσουμε παρακάτω.
Γιατί αν το κάνεις, αυτήν τη φορά θα την δεις με άλλο μάτι και θα σου δώσει – συγγραφικά πάντα – μηνύματα που πολύ πιθανόν να μην είχες εισπράξει πιο πριν.
Η ταινία είναι εμπνευσμένη από τη ζωή και το έργο ενός πραγματικού συγγραφέα, του Αμερικανού William Forrester, που όντως έγγραψε ένα βιβλίο, κέρδισε το Pulitzer και μετά ‘εξαφανίστηκε’.
Ο λόγος που θέλω να δεις την ταινία είναι για να προσέξεις και να βάλεις στη συγγραφική σου ζωή σου όλα όσα σου σημειώνω παρακάτω.
Αρχίζω λοιπόν…
Μπορείς να κρατήσεις σημειώσεις ‘πρώτης συγγραφικής ύλης’ στο πόδι – οπουδήποτε και για οτιδήποτε, αλλά και οποιαδήποτε στιγμή.
Θα δεις τη σημαντικότητα των βιβλίων άλλων συγγραφέων και τον ρόλο που παίζει η ανάγνωση για τη ζωή ενός συγγραφέα.
Πώς το να γράφεις συνεχώς ημερολόγιο και το να έχεις πολλά σημειωματάρια σε βελτιώνει ως συγγραφέα.
Το πόσο σημαντικό είναι να διαβάζεις συνεχώς.
Πώς ένας συγγραφέας είναι πάντα γεμάτος από τα γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή σου. (Ο χαμός κάποιου προσώπου μπορεί να είναι το δικό σου «συγγραφικό γεγονός»)
Πώς μπορείς να αφεθείς στα γεγονότα, στα λόγια, και τις σκέψεις σου ώστε αυτά να γίνουν το ερέθισμα της έναρξή σου για ένα κείμενο – στην ταινία βλέπεις πως ο συγγραφέας καλό είναι να αφήνεται και να παρασύρεται από τις λέξεις του, από τους ήρωές του, από την πλοκή του.
Επίσης βλέπεις πώς να φροντίσεις τη βιβλιοθήκη σου, ακόμη κι αν αυτή είναι η «δανειστική» της γειτονιάς ή των φίλων σου.
Η προσωπικότητα κάποιου είναι απόλυτα συνυφασμένη με τον χώρο που ζει και τα πράγματα που τον περιβάλλουν – Ο δικός σου προσωπικός συγγραφικός χώρος υπάρχει; Κι αν ναι, πώς είναι; Πώς θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο λειτουργικός, εμπνευσμένος και παραγωγικός για σένα; Κι αν δεν υπάρχει; Μήπως θα μπορούσες να το φροντίσεις; Η Virginia Woolf έγραψε ολόκληρο βιβλίο ‘A room of ones own’ για την σημαντικότητα του προσωπικού χώρου όπου θα γράφει ένας συγγραφέας.
Βλέπεις πώς γίνεται η επιμέλεια – βλέπεις τη σημαντικότητα της επιμέλειας ΣΕ ΟΛΑ τα κείμενα που γράφουμε, ακόμη και σε απλά, απόλυτα προσωπικά μας κείμενα, όπως αυτά του ημερολογίου μας.
Οτιδήποτε μπορεί να γίνει αφορμή για να γράψει κανείς ένα κείμενο. Μέχρι και η αγένεια κάποιου, μπορεί να αποτελέσει ιδανική έμπνευση.
Η συγγραφή μπορεί να χρειάζεται πολλές φορές ιδανικές συνθήκες, αλλά στην πραγματικότητα ένας «ταγμένος» συγγραφέας θα γράψει οπουδήποτε, για οτιδήποτε, και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.
Βλέπεις πώς η κακή κριτική, καθώς και η αγενής συμπεριφορά και λόγια γύρω από το κείμενο ενός συγγραφέα, δεν θα πρέπει να πτοεί τους συγγραφείς. Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του, και μέσω της προσωπικότητάς του να εκφράζεται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Το τι νομίζουν οι άλλοι θα πρέπει να σε νοιάζει λιγότερο, από την απόλαυση που απολαμβάνουμε εμείς κατά την διαδικασία της συγγραφής.
Σου υπενθυμίζω… πως η συγγραφή είναι προσωπική υπόθεση, έχει να κάνει με την προσωπική σου απόλαυση πρώτα από όλα, και όπως εμείς δεν θα πρέπει να κρίνουμε αρνητικά και αυστηρά, έτσι θα πρέπει να «προσπερνάμε» τις «κακίες» των άλλων, και να μην επιτρέπουμε σε κακεντρεχή σχόλια και ανθρώπους να μας βάζουν φρένο, αν μη τι άλλο σε κάτι που απολαμβάνουμε τόσο!!!!
Το πώς νοιώθεις γράφοντας ένα συγκεκριμένο κείμενο είναι πάρα πολύ σημαντικό… πολλές φορές αυτό σου το συναίσθημα καθορίζει και την επιτυχία του.
Και κάτι τελευταίο!
Είναι σημαντικό να έχεις φίλους που μοιράζονται το ίδιο πάθος με εσένα, που γράφουν όπως κι εσύ, γιατί αυτό σε κάνει ακόμη καλύτερο συγγραφέα, και πολλές φορές σου δίνει την ενέργεια και τα ερεθίσματα και να συνεχίσεις, αλλά και να γίνεις καλύτερος συγγραφέας!
Να επιμένεις στη συγγραφή.
Η συγγραφή είναι τρόπος ζωής. Είναι life style…
Και η Δημιουργική Γραφή μπορεί να σε βοηθήσει σε αυτό!
Εύχομαι να απολαύσεις την ταινία και θα χαρώ πολύ να μου γράψεις τις σκέψεις, τις διαπιστώσεις και τις εμπνεύσεις σου μέσα από αυτή!
Για την ώρα σε χαιρετώ και θα τα πούμε ξανά σύντομα!
Μαρία Γούσιου,
Συγγραφέας, Writing-Coach + Eπιμελήτρια Βιβλίων
Οικοδέσποινα Online/Ψηφιακών Σεμιναρίων Συγγραφής - Δημιουργικής Γραφής
Οικοδέσποινα του Writing-Online.gr
留言