Πρόσφατα έλαβα ένα mail από τη Μαίρη, που ενώ το ταλέντο της στη δημιουργική γραφή είναι ήδη βραβευμένο και αναγνωρισμένο, εκείνη συνεχίζει να παλεύει με τα «φαντάσματα» του συγγραφέα.
Με αφορμή το mail της λοιπόν, ας μιλήσουμε λίγο αυτή την εβδομάδα για τα συγγραφικά φαντάσματα…
Δωρεάν Υπενθύμιση: Μαθαίνουμε τη συγγραφή με το να γράφουμε. Τα πράγματα είναι απλά και ξεκάθαρα. Δεν πρόκειται για κάτι θεωρητικό, αλλά για κάτι εντελώς πρακτικό. Όπως ακριβώς και η γυμναστική, αν μόνο διαβάζεις, ή ακούς, ή μιλάς γύρω από αυτήν, ποτέ δεν θα δεις τα θετικά της αποτελέσματα στην υγεία και το σώμα σου. Αν όμως εφαρμόσεις όλα όσα ακούς, διαβάζεις, ή κουβεντιάζεις γι’ αυτά, τότε θα έχεις τις ευλογίες της.
Έμπνευση… κάθε πότε σε επισκέπτεται λοιπόν;
Δεν ξέρω για σένα, αλλά εγώ την συναντώ κάθε πρωί γύρω στις εννιά. Είναι η ώρα που κάθομαι στο γραφείο ή παίρνω το laptop αγκαλιά και βγαίνω στην βεράντα για να γράψω.
Δωρεάν Γνώση: Οι επαγγελματίες συγγραφείς δεν περιμένουν πότε θα τους έρθει η έμπνευση. Πάνε αυτοί σε εκείνη!
Φυσικά υπάρχουν στιγμές που η μούσα της έμπνευσης ψιθυρίζει για χάρη σου και οι λέξεις απλά ρέουν πάνω στο χαρτί.
Αυτές τις στιγμές, όμως, δεν μπορείς ούτε να τις ελέγξεις, ούτε να τις βάλεις σε πρόγραμμα, ούτε να βασιστείς πάνω τους για να παραδώσεις ένα λογοτεχνικό κείμενο μέσα σε μια προθεσμία που μπορεί να έχεις.
Οι συγγραφικοί σου μύες θα τείνουν να χαλαρώσουν αν δεν τους εξασκείς τακτικά.
Αυτό είναι που κάνει την διαφορά!
Η διαφορά ανάμεσα στους συγγραφείς και στους ονειροπόλους εν δυνάμει συγγραφείς, είναι ότι οι πρώτοι παράγουν περισσότερες γραπτές σελίδες από τους δεύτερους!
• Πολλοί επιλέγουν να γράφουν καθημερινά. Και όχι απλά να γράφουν για να γράφουν, αλλά μέσα από την καθημερινή αυτή επαφή να βελτιώνουν και το επίπεδό τους μέσα από μελέτη και πρακτική εφαρμογή τεχνικών δημιουργικής γραφής .
• Αν μέχρι σήμερα έγραφες ποίηση και τώρα θέλεις να γράψεις πεζό κείμενο, σίγουρα θα χρειαστείς χρόνο για πρακτική εξάσκηση. Θα πρέπει από ποιητής να «εκπαιδεύσεις» το υποσυνείδητό σου στις ολοκληρωμένες προτάσεις, από στροφές να μάθεις στις παραγράφους, και από σύντομες λέξεις πάνω στο χαρτί, σε κεφάλαια. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για το αντίθετο. Αν από συγγραφέας θέλεις να γίνεις ποιητής, πρέπει μέσα από πρακτική εξάσκηση να «εκπαιδευτείς» ανάλογα.
• Είχα μια φίλη που είναι θεατρική συγγραφέας και σεναριογράφος. Η ίδια δεν πάει για ύπνο αν δεν έχει ολοκληρώσει την επόμενη σκηνή του έργου της. Κάποιες φορές μπορεί να ολοκληρώσει την σκηνή της μέσα σε δεκαπέντε λεπτά, κάποιες άλλες βραδιές όμως, ούτε τηλεόραση βλέπει, ούτε για ποτό με φίλους πάει, ούτε το κρεβάτι της την βλέπει πολύ νωρίς!
• Ένα συμμαθητής μου, αποφάσισε ότι ήθελε να γράφει δύο σελίδες την ημέρα! Εσύ μπορείς να βρεις χρόνο για μόλις δύο σελίδες την ημέρα;
Αν γράφεις 2 σελίδες την ημέρα επί 5 ημέρες την εβδομάδα:
• 1ον έχεις το Σαββατοκύριακό σου ελεύθερο από τη συγγραφή • 2ον έχεις 100 σελίδες γραπτού κειμένου σε 10 εβδομάδες, και… • 3ον σου θυμίζω ότι πολλά βιβλία δεν ξεπερνούν τις 300 σελίδες
Σίγουρα Μπορείς Κι Εσύ!
Ο Πάνος Καρνέζης, συγγραφέας που έχει διαπρέψει με τα βιβλία του, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας με τις μεταφράσεις του, είναι «διάσημος» στους συγγραφικούς κύκλους για το γεγονός ότι μετά από μαθήματα συγγραφικής τέχνης που παρακολούθησε στην Αγγλία, άρχισε να γράφει μόλις μία σελίδα την ημέρα.
Εσύ τι λες; Μπορείς; Θέλεις να γράφεις έστω και μία σελίδα την ημέρα; Αφού ο κύριος Καρνέζης κατάφερε μια τόσο μεγάλη συγγραφική επιτυχία και καριέρα με μόλις μία σελίδα την ημέρα, εγώ λέω πως σίγουρα μπορείς κι εσύ!
Μαρία Γούσιου,
Συγγραφέας, Writing-Coach + Eπιμελήτρια Βιβλίων
Οικοδέσποινα Online/Ψηφιακών Σεμιναρίων Συγγραφής - Δημιουργικής Γραφής
Οικοδέσποινα του Writing-Online.gr