top of page

Πώς Να Γράψεις Ένα Πολύ Καλό Διήγημα Σε Ένα Απόγευμα. (5 Βήματα)


Πολλοί είναι αυτοί που λατρεύουν τα διηγήματα τόσο ως συγγραφείς, όσο και ως αναγνώστες, ανεξάρτητα από την ιδιαίτερη κατηγορία τους, την ιδιαίτερη θεματολογία τους, ή ακόμη και από τον αριθμό των σελίδων τους.

Ένα διήγημα, όπως κάθε μορφή αυτής της Τέχνης που ονομάζουμε Συγγραφή, έχει τους δικούς του κανόνες, και θέλει την δική του γνώση και προσοχή. Γι’ αυτό σήμερα, θέλω να μοιραστώ μαζί σου 5 απλά βήματα που θα σε βοηθήσουν να γράψεις ένα πολύ καλό διήγημα.

1. Πριν θελήσεις να γίνεις συγγραφέας διηγημάτων, θα πρέπει να γίνεις πολύ καλός αναγνώστης τους. Αν δεν έχεις διαβάσει ποτέ ένα διήγημα ή μια συλλογή διηγημάτων στην ζωή σου, το πιο πιθανό είναι να μην μπορείς να γράψεις ένα πολύ καλό διήγημα, ανεξάρτητα από την εξαιρετική έμπνευση που μπορεί να έχεις. Kαλά διηγήματα υπάρχουν παντού γύρω σου, αρκεί να έχεις την επιθυμία να ψάξεις για να τα διαβάσεις.

2. Γράψε το διήγημά σου με την μία. Γράψε την πρώτη «έκδοση» του διηγήματός σου (σε ένα απόγευμα) σε όσο μικρότερο χρονικό διάστημα μπορείς. Εάν είναι δυνατόν, ολοκλήρωσέ το σε ένα «συγγραφικό ραντεβού με τον εαυτό σου». Όταν κάποιος έχει μια ιστορία να σου αφηγηθεί εκνευρίζεται πολύ όταν τον διακόπτουν. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε σένα. Εάν σε διακόψουν ή αν διακόψεις εσύ από μόνη/μόνος σου, μετά μπορεί να χάσεις την όρεξή σου για την συνέχεια της ιστορίας σου.

3. Η Συγγραφή ενός διηγήματος είναι Τέχνη + Τεχνική Μαζί. Από την στιγμή που θα έχεις γράψει την «πρώτη» έκδοσή του, διάβασέ το και βεβαιώσου ότι υπάρχει ξεκάθαρο θέμα στην ιστορία σου, αλλά και ξεκάθαρη γραμμή πλοκής που να δένει όλα τα γεγονότα που αφηγείσαι. Ο πιο εύκολος τρόπος για να πετύχεις κάτι τέτοιο είναι η εξής: Δήλωσε ποιος είναι ο πρωταγωνιστής σου + περιέγραψε την σημερινή/τωρινή του κατάσταση + δημιούργησε κάποιο γεγονός ή/και ήρωα που θα ανατρέψει/αλλάξει/ξεβολέψει/δυσκολέψει τον ήρωα πρωταγωνιστή σου, αλλά και την αρχική του κατάσταση.

4. Μετά Γράψε (κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές) και μετά κάνε επιμέλεια σε ό,τι έχεις γράψει. Μετά γράψε και επιμελήσου ξανά, και ξανά και ξανά, και πάλι κάνε το ίδιο, μέχρι να νιώσεις πως αυτή η «δεύτερη» έκδοση του διηγήματός σου είναι πολύ καλή και ισάξια των πολύ καλών διηγημάτων που έχεις για πρότυπο.

5. Τώρα κοινοποίησε το διήγημά σου. Οι συγγραφείς λατρεύουν το να έχουν αναγνώστες. Γι’ αυτό αφού κάνεις όλα τα παραπάνω ψάξε για διαγωνισμούς διηγημάτων και υπέβαλλε την δική σου αίτηση. Ή ξεκίνα την συγγραφή του επόμενου διηγήματός σου κι αφού έχεις γράψει μερικά, φρόντισε να εκδώσεις και να μας χαρίσεις την δική σου συλλογή διηγημάτων.

ΤΩΡΑ Βάλε Σε Εφαρμογή Όλα Τα Παραπάνω Και Κάνε Αυτή Την Άσκηση Δημιουργικής Γραφής / Συγγραφής

Κλείσε ένα «Ραντεβού Συγγραφής» με τον εαυτό σου και μην το ακυρώσεις. Περιόρισε ό,τι μπορεί να σε διακόψει ή να σου αποσπάσει την προσοχή και ακολούθησε τα παραπάνω βήματα για να γράψεις ένα διήγημα 1000 λέξεων. Και αν θέλεις, αφού το ολοκληρώσεις, μπορείς να μοιραστείς μαζί μας, εδώ στο χωρίο των σχολίων. Θα χαρούμε, όλοι μας, να το διαβάσουμε και να σε συγχαρούμε γι’ αυτό.

Όμως πριν μπεις στην διαδικασία θα ήθελα να σε ακούσω. Σε βοηθούν οι παραπάνω βήματα; Εσένα σου αρέσει να γράφεις ή να διαβάζεις διηγήματα; Γράψε μου στο χωρίο πιο κάτω...

Θα τα πούμε ξανά σύντομα. Στο μεταξύ να έχεις μια ανέλπιστα όμορφη ημέρα.

Μαρία

ΥΓ. Αν έχεις φίλους, γνωστούς, συγγενείς ή συναδέλφους/συνεργάτες που ξέρεις ότι κάτι τέτοιο θα τους ενδιέφερε και θα τους ενέπνεε, τότε προώθησέ τους αυτό το post τώρα.


bottom of page