Πώς Να Γράψεις Το Μυθιστόρημά Σου Σε 100 Ημέρες.


Ναι, μπορείς να γράψεις ένα μυθιστόρημα μέσα σε μόλις 100 ημέρες. Εδώ θα βρεις το τι πρέπει να κάνεις την κάθε μέρα χωριστά για να το πετύχεις.

Ημέρα 1

Ξεκαθάρισε μέσα σου γιατί θέλεις να περάσεις τόσο χρόνο γράφοντας. Βρες τα κίνητρά σου. Γιατί θέλεις να γράψεις αυτό το βιβλίο; Πώς θα αλλάξει η ζωή σου με αυτό;

Ημέρα 2

Επέλεξε τις ώρες που θα γράφεις. Κατά τη διάρκεια της συγγραφής ενός μυθιστορήματος, θα βαρεθείς, θα θυμώσεις, θα αγχωθείς, και όταν αισθάνεσαι κάπως έτσι, θα χρειαστείς, σαφώς, καθορισμένα πρότυπα εργασίας.

Να είσαι ευέλικτος/ευέλικτη στο πρόγραμμά σου, αλλά αγωνίσου για να κρατήσεις το πρόγραμμά σου και καθόρισε συγκεκριμένες ώρες και μέρες που θα είναι αφιερωμένες ΜΟΝΟ στην συγγραφή. Για παράδειγμα, δύο ώρες κάθε πρωί και κάθε βράδυ, ή ένα οκτάωρο κάθε Σαββατοκύριακο. Αποφασίστε ΤΩΡΑ πόσο χρόνο θα περάσεις γράφοντας κάθε εβδομάδα, και στη συνέχεια εφάρμοσε το πρόγραμμα που θα επιλέξεις για τον εαυτό σου.

Πολλοί επίδοξοι συγγραφείς νικήθηκαν, ακόμη και με χρονοδιάγραμμα γιατί δεν ήταν συνεπείς με αυτό.

Ημέρα 3 – 5

Την πρώτη εβδομάδα, αποφάσισε για το είδος της ιστορίας που πρόκειται να γράψεις. Σίγουρα δεν θα γνωρίζεις την κάθε λεπτομέρεια από την αρχή, αλλά αυτές τις μέρες έχεις την ευκαιρία να ξεκινήσεις τη διαδικασία. H αναβλητικότητα είναι εχθρός σου.

Ο Matisse έλεγε στους μαθητές του, "Αν θέλεις να γίνεις ζωγράφος, ράψε το στόμα σου." Ήρθε λοιπόν η ώρα να σταματήσεις να μιλάς για την συγγραφή, να την σκέφτεσαι μόνο ή μόνο να διαβάζεις γύρω από αυτή. Ήρθε η ώρα να κάνεις την συγγραφή πράξη και να περάσεις στην δράση. Κάνε πράξη και δράση την συγγραφή ξεκινώντας το σχεδιασμό του βιβλίου σου, ΤΩΡΑ!

Ημέρα 6

Ανάλυσε και μάθε. Πάρε το αγαπημένο σου μυθιστόρημα (στην κατηγορία του βιβλίου που θέλεις να γράψεις) και διάβασε το ξανά, σπάζοντας το βιβλίο σε ενότητες δράσης. Κάνε το σχεδιάγραμμα δράσης και πλοκής αυτού του βιβλίου σε μεγάλα κομμάτια χαρτί και καρφίτσωσε τα απέναντι από το γραφείο που γράφεις. Θα σε βοηθήσει πολύ αυτή η οπτική εικόνα.

Ημέρα 7

Αν και δεν υπάρχουν κανόνες σχετικά με τις ιδέες μιας ιστορίας, μπορείς να ξεκινήσεις με μία σκέψη/έμπνευση την φορά. Κράτησε την ιστορία σου μικρή και εστιασμένη. Μην προσπαθείς να συμπεριλάβεις «τα πάντα». Εάν δημιουργήσεις μια ιστορία που έχει βαθύ νόημα για σένα, οι πιθανότητες είναι ότι θα έχει βαθύ νόημα και για τους υπόλοιπους από εμάς. Να θυμάσαι ότι είμαστε όλοι «ίδιοι».

Ημέρα 8

Γράφε… μην μιλάς, μην σκέφτεσαι, μην κάνεις κάτι άλλο, απλά ΣΗΜΕΡΑ ΓΡΑΦΕ.

Ημέρα 9

Μην φοβάσαι να γράψεις σκηνές ή τα τμήματα του κειμένου σου που μοιάζουν ότι δεν οδηγούν πουθενά. Μην απορρίψεις τίποτα. Ακολούθησε την συμβουλή πολλών πετυχημένων συγγραφέων… άσε τα «σκόρπια» κείμενά σου σαν παζλ να βρουν τον δρόμο τους και να ενωθούν το ένα πλάι στο άλλο.

Ημέρα 10 – 11

Συνέχισε να γράφεις…

Ημέρα 12

Επέλεξε ΠΡΩΤΑ τους χαρακτήρες και μετά την ιστορία σου. Με ή χωρίς ενδιαφέρουσα ιστορία, οι χαρακτήρες θα αποκτήσουν ζωή από μόνοι τους, ακόμη και δίχως έμπνευση, ακόμη και μέσα από απλές προβλέψεις και λογική. Άκου τα αιτήματα των χαρακτήρων του, οι οποίοι, δεδομένου ότι αρχίζουν να έρχονται στη ζωή, μπορεί να επιμένουν σε μια διαφορετική μοίρα από αυτή που εσύ είχες εμπνευστεί γι’ αυτούς στην αρχή.

Ημέρα 13

Απέκτησε ένα μάτσο από χαρτιά (5 με 7 φύλλα δηλαδή…) και βάλε το όνομα κάθε χαρακτήρα στην κορυφή. Στη συνέχεια, σκέψου τον κάθε ρόλο που διαδραματίζει στην ιστορία σου, και τι είδους ατόμο είναι: ηλικία, εκπαίδευση, τόπος γέννησης, αστεία, λίπος, άσχημος ή όμορφος. Ποιες είναι οι ιδιορρυθμίες του; Μήπως πλένει τα χέρια του 500 φορές την ημέρα; Ακούει φωνές; Αγαπάει τα παιδιά, αλλά βασανίζει τις γάτες;

Γράψε σκηνές γι’ αυτούς τους ήρωες όπως ο Alfred Hitchcock, δηλαδή, σε μικρές τετράγωνες κάρτες. Μια σκηνή για κάθε μια κάρτα. Με αυτόν τον τρόπο, θα δεις το τι κάνει ο καθένας τους χωριστά, σαν σε ταινία.

Ορισμένοι χαρακτήρες θα έχουν περισσότερες και σημαντικότερες σκηνές από κάποιους άλλους, αλλά κάθε ήρωάς σου πρέπει να έχει λόγο για την παρουσία του στο βιβλίο σου. Αν δεν έχει σημαντικό λόγο, τότε κράτα αυτές τις σημειώσεις για ένα επόμενο βιβλίο σου.

Ημέρα 14

Τα περισσότερα μυθιστορήματα ανήκουν σε μια κατηγορία/πρότυπο. Βρες τους «βασικούς κανόνες» που διέπουν την κατηγορία/πρότυπο για την οποία γράφεις και βγάλε στην επιφάνεια τα «μυστικά» της συνταγής ενός τέτοιου best seller.

Ημέρα 15

Άρχισε να αναπτύσσεις τους χαρακτήρες σου μαζί με την πλοκή σου… επέτρεψέ τους να «μεγαλώσουν» καθώς εξελίσσεις ταυτόχρονα τις ιδέες για το τι θα αφηγηθείς μέσα στις σελίδες σου.

Συμβουλή:

Καλός συγγραφέας είναι αυτός που έχει ταχτεί να γράφει με την καρδιά και να επιμελείται με το μυαλό εφαρμόζοντας τεχνικές, γνώσεις και συμβουλές δημιουργικής γραφής (που έχουν να κάνουν με το Τεχνικό κομμάτι αυτού που ονομάζουμε Τέχνη της Συγγραφής), ενώ παράλληλα έχει ταχτεί να μαθαίνει νέες τεχνικές, γνώσεις και συμβουλές δημιουργικής γραφής, και να της εφαρμόζει κι αυτές στα κείμενα που γράφει με το συναίσθημά του… για τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του.

Ημέρα 16

Ο αναγνώστης πρέπει να πιστέψει ότι οι χαρακτήρες σου υπάρχουν ή θα μπορούσαν να υπάρχουν και εκτός σελίδων βιβλίου. Και τίποτα δεν ορίζει καλύτερα τους χαρακτήρες από τις δράσεις και τον ρόλο τους στη ζωή. Ο σκοπός τους μπορεί να είναι καλός ή κακός. Δεν έχει σημασία. Το μόνο που έχει σημασία είναι ότι ο αναγνώστης βλέπει τις δράσεις και τον σκοπό τους. Αυτό χρειάζεται για να πιστέψει στην αληθοφάνειά τους και να ταυτιστεί μαζί τους. Κάνε συνεχώς ενδιαφέρουσες τις πράξεις τους. Δεν χρειάζεται να γράψεις μια ιστορία για χιλιάδες χαρακτήρες. Μπορείς να έχεις δύο ή και τρεις, αλλά πολύ ενδιαφέροντες στην δράση τους.

Ημέρα 17

Χρειάζεσαι ισχυρό πρωταγωνιστή. Οι περισσότεροι συγγραφείς έχουν πρόβλημα με τη δημιουργία ενός χαρακτήρα που είναι «μεγαλύτερος από τη ζωή», που είναι πλήρως ανεπτυγμένος και συνεπείς με την δράση του μέσα στην πλοκή. Εντόπισε τον πρωταγωνιστή σου και κάνε τον αξέχαστο.

Ημέρα 18

Σίγουρα μέχρι αυτή την στιγμή θα έχεις μια γενική εικόνα για κάποια βασικά στοιχεία του κειμένου σου. Αν δεν ξέρεις προς ποια κατεύθυνση να στραφείς για κάποια από αυτά, κάνε στον εαυτό σου το πιο κρίσιμο συγγραφικό ερώτημα: Ποια κατεύθυνση θα είναι πιο ενδιαφέρουσα για τον αναγνώστη μου;

Δοκιμάστε διαφορετικές επιλογές. Όπως κάθε περίπτωση ξεδιπλώνεται μέσα στην ιστορία σου, κάθε χαρακτήρας πρέπει να αντιδράσει σε αυτή. Όπως ακριβώς αυτά τα πλάσματα θα έκαναν και στην πραγματική ζωή.