top of page

Πώς «Ευθυγραμμίζεις» Την Ζωή, Με Τα Όνειρά Σου – Συγγραφικά Ή Μη – ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ!


Ναι, υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο πως σκέφτεται ένας επιτυχημένος συγγραφέας, ένας ευτυχισμένος άνθρωπος, κι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, από αυτόν που δεν είναι επιτυχημένος ακόμη.

Οι αυτοδημιούργητοι και επιτυχημένοι συγγραφείς, οι ευτυχισμένοι άνθρωποι, αλλά και οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες, δεν αποτελούν κάποιο «άλυτο» μυστήριο.

Δεν είναι αυτό που είναι σήμερα, και δεν απολαμβάνουν αυτά που απολαμβάνουν σήμερα, ως αποτέλεσμα κάποιου «θαύματος».

Ακόμη και οι πιο επιτυχημένοι συγγραφείς και επιχειρηματίες, ακόμη και οι πιο ευτυχισμένοι -- ακόμη και σήμερα, αυτή την στιγμή, -- καλλιεργούν τους εαυτούς τους, σκέφτονται και πράττουν με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε να διανύουν το μονοπάτι της επιτυχίας και να το εξελίσσουν.

Ναι, η επιτυχία, αλλά και η ευτυχία, αφήνουν τα χνάρια τους στην διαδρομή, και ναι μπορείς να τα ακολουθήσεις.

Θυμάμαι πως όταν τόλμησα να ονειρευτώ την συγγραφή επιτυχημένων βιβλίων, όταν τόλμησα να ονειρευτώ το χόμπι μου να γίνεται επάγγελμα, αλλά και την αγάπη, τον έρωτα και την αληθινή ευτυχία στην προσωπική μου ζωή, έπρεπε να πάρω κάποιες αποφάσεις, να πάω ενάντια στα δεδομένα, και να «σετάρω» την ψυχολογία μου, τις σκέψεις, αλλά και το τι θα έκανα – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ – ανεξάρτητα από την αρνητική κριτική κάποιων ανθρώπων.

Αν σου αρέσει να μελετάς βιογραφίες επιτυχημένων ανθρώπων, (συγγραφέων και όχι μόνο), όπως κάνω πολύ συχνά κι εγώ, θα διαπιστώσεις κι εσύ ότι οι επιτυχημένοι και οι ευτυχισμένοι άνθρωποι έχουν διαφορετικές προσωπικές ιστορίες και σημεία εκκίνησης, για την επιτυχία και την ευτυχία που έχουν φέρει στην ζωή τους.

Δεν είχαν όλοι τους οικονομική ανεξαρτησία, δεν είχαν όλοι τους τις απαραίτητες γνώσεις ή δεξιότητες, δεν ζούσαν όλοι σε τόπους και χρονικές περιόδους ιδανικές και κατάλληλες ώστε να τους επιτρέπεται (εύκολα) να ονειρεύονται, να επιθυμούν και να διεκδικούν.

Πιστεύω ότι η διαφορά ανάμεσα σε αυτούς που σήμερα είναι επιτυχημένοι και ευτυχισμένοι, σε σχέση με αυτούς που δεν είναι ακόμη, έχει να κάνει με το πώς οι πρώτοι «τοποθετήθηκαν» απέναντι σε αυτό που ήταν/είναι σημαντικό για την ψυχή και την ζωή τους.

Όταν ένας απλός άνθρωπος τολμά να ονειρευτεί και να δηλώσει πως θέλει να γίνει ένας επιτυχημένος συγγραφέας, το πώς θα προσεγγίσει το όνειρό του αυτό, θα καθορίσει την επιτυχία του ή όχι.

Έχω διαπιστώσει πως οι επιτυχημένοι άνθρωποι «τοποθετούνται» διαφορετικά απέναντι σε κάτι νέο που θέλουν να φέρουν στην ζωή τους.

Όταν ένας επιτυχημένος άνθρωπος έχει ένα συγκεκριμένο όνειρο που θέλει να το κάνει πραγματικότητα για την ζωή του, τότε προσεγγίζει αυτό το όνειρο με έναν τέτοιο τρόπο που κάνει προτεραιότητα και «δουλειά» του να μάθει, να κατακτήσει, να γνωρίσει και να καλλιεργήσει, εκείνες τις δεξιότητες και προσωπικές ικανότητες, που του είναι απαραίτητες για να υλοποιηθεί με επιτυχία αυτό του το όνειρο.

Και φυσικά στην διαδρομή, δεν περιορίζει τον εαυτό του με αρνητικές σκέψεις και κακές πεποιθήσεις, ενώ παράλληλα, δεν «ακούει» και δεν «βλέπει» όλα τα αρνητικά που μπορεί να του θέτουν υπόψη του άλλοι άνθρωποι που μπορεί να βρίσκονται γύρω του, ή μπορεί (ακόμη και μέσα από το internet) να τον προσεγγίζουν.

Οι επιτυχημένοι και οι ευτυχισμένοι συγγραφείς και επιχειρηματίες έχουν τον δικό τους τρόπο σκέψης για το τι είναι πιθανό να συμβεί και τι όχι.

Οι άνθρωποι αυτοί δεν σταματούν με σκέψεις όπως:

«Δεν ξέρω να γράφω καλά…» «Δεν έχω γράψει ποτέ πριν στην ζωή μου…» «Από την συγγραφή ποτέ δεν θα βγάλω αρκετά χρήματα…» «Δεν έχω χρόνο…» «Δεν έχω αρκετά χρήματα για να καλλιεργήσω το ταλέντο μου…» «Δεν ξέρω τίποτα γι’ αυτά τα πράγματα..» «Δεν είμαι εγώ γι’ αυτά…» «Είμαι πολύ μεγάλος/μικρός για τέτοια…»

Οι επιτυχημένοι συγγραφείς, οι ευτυχισμένοι άνθρωποι και οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες, σκέφτονται, πιστεύουν και δρουν διαφορετικά.

Έχουν ένα όνειρο, ένα μεράκι, ένα θέλω, όπως όλοι οι άνθρωποι έχουμε, αλλά μετατρέπουν το όνειρό τους σε όραμα και δουλεύουν γι’ αυτό συνειδητά και καθημερινά.

Και αντί να σταματούν στο «εγώ δεν ξέρω από αυτά»… κάνουν «δουλειά» τους και προτεραιότητά τους, να μάθουν όσα χρειάζεται, και να κάνουν όσα χρειάζεται το όνειρό τους, ώστε αυτό να υλοποιηθεί, και μάλιστα να υλοποιηθεί με επιτυχία!

Κάνουν μια λίστα με όλα όσα σήμερα είναι λίγα, ανύπαρκτα και λειψά, μέσα τους και γύρω τους, και κάνουν αυτή την λίστα προτεραιότητά τους, ώστε να μάθουν, και να φέρουν στην ζωή τους και μέσα τους, όσα το όνειρό τους απαιτεί για να υλοποιηθεί.

Δεν λένε «δεν έχω αυτό».

Λένε πως είναι «δουλειά» μου να αποκτήσω «αυτό». Λένε πως είναι «δουλειά» μου «να χτίσω, να μάθω, να κατακτήσω... αυτό».

Λένε πως είναι «δουλειά» μου να υλοποιήσω το όνειρό μου, το θέλω και το μεράκι μου. Λένε πως είναι «δουλειά» μου να γίνω αυτό το άτομο που χρειάζεται για να πετύχω στο όνειρό μου.

Όταν ξεκίνησα την διαδρομή με την συγγραφή ήμουν πολύ μικρή για να γνωρίζω το οτιδήποτε.

Όμως από την στιγμή που ήταν ξεκάθαρο μέσα μου πως αγαπούσα τόσο πολύ το να γράφω και τα βιβλία, ότι θα μάθαινα στην πορεία όσα μπορούσα περισσότερα γύρω από την τέχνη αυτή, αλλά και τον χώρο της συγγραφής και του βιβλίου.

Όταν αποφάσισα πως θα έκανα το χόμπι μου επάγγελμα, δεν είχα ιδέα από επιχειρηματικότητα, από ιντερνετική επιχειρηματικότητα, από προώθηση βιβλίων και book-marketing, όμως το έβαλα στόχο και αποφάσισα πως θα μάθω από τους καλύτερους όσα χρειάζεται για να γίνω όσο καλύτερη μπορώ σε αυτούς τους τομείς, για να είμαι (και συνεχώς να γίνομαι) αυτή που χρειάζεται, ώστε να μπορεί το όνειρό μου να υλοποιείται, και μάλιστα να υλοποιείται με επιτυχία.

Οι καλοί δάσκαλοι και τα καλά σχολεία γύρω από την τέχνη της συγγραφής υπήρχαν ήδη εκεί.

Οι καλοί δάσκαλοι και τα καλά «σχολεία» γύρω από την επιχειρηματικότητα (ιντερνετική ή μη), γύρω από την προώθηση βιβλίων, και όχι μόνο, υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν και να εξελίσσονται.

Αυτό που έκανε την διαφορά ήταν πως έβαλα στόχο και σκοπό μου, πως έκανα «δουλειά» μου την υλοποίηση του ονείρου μου. Δεν περίμενα απλά να συμβεί.

Το έκανα να συμβεί με το καλλιεργήσω (και να καλλιεργώ ακόμη) το ταλέντο μου, με το να κάνω θυσίες, με το να ξενυχτίσω, με το να στερηθώ διακοπές, να διαβάσω εκατοντάδες βιβλία, να μελετήσω δίπλα σε σπουδαίους δασκάλους, να παρακολουθήσω αμέτρητα σεμινάρια, με το να ρισκάρω, με το να τολμήσω, με το να περάσω από το όνειρο στην πράξη και στην συνεχόμενη δράση.

Έτσι λοιπόν, "δουλειά" μου ήταν πρώτα και πάνω από όλα να καλλιεργήσω το ταλέντο μου για την συγγραφή μέσα από σχολεία, δασκάλους, βιβλία, σεμινάρια και συνέδρια συγγραφής.

Μετά "δουλειά" μου ήταν να γράψω το πρώτο βιβλίο, και μετά το δεύτερο. Καθώς τα έγραφα όμως, «δουλειά» και ευθύνη δική μου, και όχι το εκδότη μου, ήταν να μάθω τα πάντα για την προώθηση και το marketing των βιβλίων.

Μετά «δουλειά» μου ήταν να χτίσω το εργαστήρι συγγραφής που υλοποιούσε για παραπάνω από 15 χρόνια ετήσια μαθήματα και ολιγοήμερα σεμινάρια στην Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και την Κύπρο, και μετά όταν ονειρεύτηκα να γίνω μαμά που θα μεγαλώνει το παιδί της στο σπίτι, αλλά παράλληλα θα είναι και επιχειρηματίας και συγγραφέας, «δουλειά» μου έγινε η ιντερνετική επιχειρηματικότητα κι έτσι γεννήθηκε το Writing-Online.

Νομίζεις πως γεννήθηκα με την γνώση των ιστοσελίδων και του Internet; Αν ναι, γελιέσαι.

Το όνειρό μου να εργάζομαι από το σπίτι και να βιοπορίζομαι από την συγγραφή με οδήγησε στο να βρω και να εντοπίσω κατάλληλους συνεργάτες για να χτιστεί το Writing-Online.

Νομίζεις πως γεννήθηκα με την γνώστη της ιντερνετικής επιχειρηματικότητας και των ψηφιακών σεμιναρίων, ή πως γεννήθηκα με την γνώση του πώς να τοποθετώ τα βιβλία μου στην Amazon, αλλά και σε άλλα παγκόσμια βιβλιοπωλεία;

Πώς να τα μεταφράζω με φτηνό κόστος; Πώς να συνεργάζομαι με ghostwriters, αλλά και πώς να έχω ανά γλώσσα και κατηγορία διαφορετικά βιβλία με διαφορετικά ψευδώνυμα;

Όχι δεν γεννήθηκα με αυτές τις γνώσεις, και πίστεψέ με, δεν γεννήθηκε κανείς μας με αυτές τις γνώσεις και τις δεξιότητες.

Ξόδεψα χρήματα σε δασκάλους, σε βιβλία και σε σεμινάρια.

Ξενύχτισα, στερήθηκα προσωπικές στιγμές, διασκέδαση, ξεκούραση και καλοκαιρινές διακοπές για να χτιστεί το Writing-Online, για να συγγραφούν τα βιβλία, για να δημιουργηθούν τα ψηφιακά σεμινάρια, για να συντονιστεί η Ομάδα του Writing-Online, για να μάθω όσα απαιτεί ο "μαγικός και ο συναρπαστικός" - για μένα - κόσμος του internet.

Είχα το όνειρο, πήρα την απόφαση και έκανα «τέχνη και δουλειά» μου, το να μάθω και να γίνω, όσα απαιτούν κάθε φορά τα όνειρά μου.

Και κάνω αυτή την «δουλειά» όσο καλύτερα μπορώ. Δίχως να το βάζω κάτω. Δίχως να έχω χώρο και χρόνο για τα αρνητικά ή πεσιμιστικά σχόλια των άλλων.

Χτίζω την αυτοπεποίθησή μου, τις γνώσεις και το ταλέντο μου ως συγγραφέας, ψηφιακή/online επιχειρηματίας, μητέρα και σύζυγος, ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ.

Αλλάζω τον εαυτό μου ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ με τις επιλογές που κάνω σύμφωνα με τα όνειρα που έχω, και δεν περιμένω να αλλάξουν οι συνθήκες γύρω μου για να ζήσω τα όνειρά μου.

Αν περίμενα τα όνειρά μου να υλοποιηθούν από μόνα τους, ή να αλλάξουν οι συνθήκες γύρω μου, ή να ωριμάσουν, ή να έρθει η περιβόητη «κατάλληλη στιγμή», αν βαριόμουν, αν τεμπέλιαζα, αν δεν πήγαινα εγώ «πίσω» από τα όνειρά μου, τότε δεν θα ζούσα και δεν θα είχα τίποτα από αυτά που έχω στην συγγραφική, στην επαγγελματική και την προσωπική μου ζωή.

Ναι, στην ζωή μας έρχονται και ανέλπιστα όμορφα πράγματα, αλλά και «αναποδιές» που δεν τις περιμένουμε.

Όμως αν στόχος και σκοπός σου είναι να ωριμάζεις και να εξελίσσεσαι σε σχέση με τα όνειρά σου, τόσο τα καλά, όσο και να λιγότερα καλά που φέρνει η ζωή στο δρόμο μας, γίνονται αφορμή για να γίνουμε άτομα με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, σοφία και να εξελιχθούμε.

Καιι μέσα από τον προσωπικό μας δρόμο, να γίνουμε έμπνευση και για την εξέλιξη των συνανθρώπων μας.

Ξέρω πολύ καλά πως μπορείς να είσαι και να γίνεις ένας τέτοιος άνθρωπος, όπως επίσης ξέρω πως μπορείς να ζήσεις την ζωή και τις εμπειρίες που σου ταιριάζουν και που ονειρεύεσαι.

Δεν χρειάζεται να πάρεις την άδεια κανενός για να δώσεις αυτό το δώρο στον εαυτό σου.

Δεν χρειάζεσαι καν μια Μαρία, ή την Ομάδα της μέσα από το Writing-Online για να στο υπενθυμίσουν.

Απλά δεν χρειάζεται να περιμένεις άλλο, ή να «τεμπελιάζεις» άλλο.

Μπορείς να ξεκινήσεις τώρα. Ακριβώς αυτή την στιγμή.

Να πάρεις μολύβι και χαρτί.

Να γράψεις όλα όσα ονειρεύεσαι, αλλά και να κάνεις την λίστα με όλα όσα χρειάζεται να μάθεις, να κάνεις και να γίνεις, για να γίνει το όνειρό σου πραγματικότητα.

Γι’ αυτό λοιπόν… μέρες που είναι, όταν αναλογίζεσαι τα μεγάλα, αλλά και τα μικρότερα όνειρά σου, αν «πιάσεις» τον εαυτό σου να σκέφτεται, πως εσύ δεν μπορείς, δεν είσαι αρκετός/αρκετή, πως δεν έχεις αρκετά χρήματα, ή πως τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, ύψωσε το ανάστημά σου, βάλε ένα μεγάλο «Χ» σε σκέψεις σαν κι αυτές, και σημείωσε στο ημερολόγιο της νέας χρονιάς τα παρακάτω:

  • Τι δεν ξέρεις για το όνειρό σου;

  • Πότε, από πού και με ποιον τρόπο θα το μάθεις;

  • Τι δεν έχεις για το όνειρό σου;

  • Πότε, πού και με ποιον τρόπο θα το αποκτήσεις;

  • Δεν έχω αυτές τις δεξιότητες/ικανότητες ή ταλέντο ακόμη, για το όνειρό μου…

  • Πότε, πού και με ποιον τρόπο θα το αποκτήσεις;

Το όνειρό σου είναι εδώ… είναι μόλις μερικά βήματα, αποφάσεις, δεξιότητες και ώρες μακριά για να το κατακτήσεις και να το ζήσεις.

Το όνειρό σου είναι εδώ και σε περιμένει. Εσύ μην περιμένεις άλλο για να πας προς τα εκεί.

Ξεκίνα.

Ξεκίνα Τώρα.

Και ποτέ μην περιορίσεις την ζωή σου βασισμένη/βασισμένος στις σημερινές συνθήκες.

Ξέρω πολύ καλά πως μέσα σου έχεις πολύ μεγαλύτερη δύναμη, φαντασία, ορμή, όνειρα και δυναμική από αυτά που πιστεύεις.

Πριν από μερικά χρόνια δεν είχα κανένα λόγο να πιστεύω πως θα μπορούσα να κάνω το χόμπι και την αγάπη μου για την συγγραφή επάγγελμα, δεν είχα κανένα λόγο να πιστεύω ότι μπορούσα να ευτυχίσω στην προσωπική μου ζωή, αλλά και ότι θα μπορώ να ορίζω την επαγγελματική μου δράση σύμφωνα με ένα μοντέλο που ταιριάζει απόλυτα σε μένα, στην οικογένεια και στην προσωπικότητά μου.

Δεν είχα κανένα λόγο να ονειρεύομαι επιτυχία και ευτυχία.

Ο μόνος λόγος που με κράτησε σε αυτό το μονοπάτι ήταν η καρδιά, η ψυχή και το ένστικτό μου, που επέλεξα να ακούσω και να μην αγνοήσω.

Η καρδιά και η ψυχή μου μου έλεγαν, (σε αντίθεση με όλους τους άλλους γύρω μου), πως μπορώ να δημιουργήσω το δικό μου μονοπάτι, και πως αν έχω πίστη, πως αν κάνω όσα απαιτούν και προϋποθέτουν τα όνειρά μου, αυτά θα υλοποιηθούν και θα με ανταμείψουν με το παραπάνω.

Η φαντασία και το μυαλό μου επινόησαν τα όνειρά μου, όπως έχουν επινοήσει ό,τι λογοτεχνικό έχω γράψει.

Ήξερα πως το μονοπάτι απαιτεί χρόνο, ενέργεια, κόπο, επιμονή, υπομονή, εκπαίδευση, σε κάποιες περιπτώσεις χρήματα και θυσίες. Αποφάσισα όμως – πολύ νωρίς- ότι όλα αυτά αξίζουν τον κόπο.

Για να είσαι εδώ και να διαβάζεις όσα μοιράζομαι σήμερα μαζί σου, ξέρω πως υπάρχει φωνή μέσα στην καρδιά σου, ξέρω πως υπάρχουν όνειρα που σε περιμένουν (συγγραφικά και μη), ξέρω πως το μονοπάτι σου μπορεί να είναι τόσο λαμπρό ώστε να γίνει αφορμή να εμπνεύσεις κι άλλους γύρω σου.

Όλοι όσοι θαυμάζεις σήμερα και θεωρείς ότι έχουν πετύχει συγγραφικά, επιχειρηματικά ή και προσωπικά, ξεκίνησαν ακριβώς από αυτό εδώ το σημείο.

Από το ίδιο ακριβώς σημείο όπου βρίσκεσαι κι εσύ σήμερα.

Φέτος – εάν το επιλέξεις – μπορεί να είναι η δική σου έναρξη για μια καταπληκτική νέα χρονιά.

Η Ομάδα μου κι εγώ σου το ευχόμαστε ολόψυχα!

Μαρία Γούσιου,

Συγγραφέας, Writing-Coach + Eπιμελήτρια Βιβλίων

Οικοδέσποινα Online/Ψηφιακών Σεμιναρίων Συγγραφής - Δημιουργικής Γραφής

Οικοδέσποινα του Writing-Online.gr

ΥΓ. Για μια ακόμη φορά σε ευχαριστώ που είσαι μαζί μας σήμερα, που μοιράζεσαι τα όσα συμβαίνουν εδώ, αλλά και που μοιράζεσαι μαζί μας την σκέψη, τα όνειρα και το πάθος σου…

Και φυσικά θέλω να ξέρεις πως η παρουσία σου μας τιμά όλους.


bottom of page