Μερικά Πολύ Απλά Βήματα Για Να Γράψεις Ένα Βιβλίο


"Η συγγραφή είναι εύκολη. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να διαγράψεις/επιμεληθείς τις λάθος λέξεις." – Mark Twain

Και με τόσες δυνατότητες που υπάρχουν πια για να εκδόσεις/προωθήσεις το βιβλίο σου, το μόνο το δύσκολο μέρος για να γίνεις συγγραφέας και να γράψεις ένα βιβλίο, είναι η ίδια η συγγραφή.

Ως Συγγραφέας πολλών βιβλίων, μυθιστορημάτων, μη-λογοτεχνικών βιβλίων, εκπαιδευτικών εγχειριδίων/workbooks, ψηφιακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αλλά και οικοδέσποινα ενός site που είναι πολύ ενεργό και σε εβδομαδιαία βάση επικοινωνεί με τους επισκέπτες και τα μέλη του με νέο περιεχόμενο...

Μπορώ να σου πω με σιγουριά πως γράφω καθημερινά και πως όλα αυτά τα χρόνια που κάνω αυτή την δουλειά, το δυσκολότερο μέρος της είναι να καθίσεις κάτω και να γράψεις.

Τα βιβλία, τα προγράμματα, τα όσα μοιράζομαι σε εβδομαδιαία βάση μαζί σου, δεν γράφονται μόνα τους.

Πρέπει να επενδύσεις σε χρόνο, έμπνευση, λογική σκέψη και σε δημιουργικότητα, και αυτό απαιτεί ιδιαίτερη πειθαρχία.

Υπάρχουν πολλοί ανάμεσά μας που απλά ονειρεύονται την συγγραφή. Κάποτε κι εγώ την ονειρευόμουν. Αλλά καθώς κοιτάζω πίσω, στο τι χρειάστηκε για να γίνω συγγραφέας, συνειδητοποιώ το πόσο διαφορετική ήταν (και εξακολουθεί να είναι) η διαδικασία του να γράφω, από αυτό που περίμενα... και κάποτε φανταζόμουν.

Δεν μπορείς σε ένα απόγευμα, ή ένα Σαββατοκύριακο να γράψεις ένα ολόκληρο βιβλίο. Δεν γίνεται έτσι η συγγραφή ενός μεγάλου σε όγκο, κειμένου.

Η συγγραφή πραγματοποιείται και ολοκληρώνεται σε μικρά κομμάτια. Είναι διαδικασία. Και αυτή η διαδικασία δεν χρειάζεται να είναι πολύπλοκη, και ναι, μπορείς να κάνεις ένα βήμα την κάθε φορά.

Καθώς κοιτάζω πίσω σε ό,τι έχω γράψει, μπορώ να διακρίνω τον τρόπο με τον οποίο υλοποίησα το σύνολο του περιεχομένου μου σε βιβλία, ψηφιακά προγράμματα, περιεχόμενο για το site, εκπαιδευτικά βιβλία, άρθρα, κλπ.

Και μπορεί για κάποιους ο όγκος αυτός να είναι εντυπωσιακός, αλλά μπορώ να πω ότι δεν ήταν/είναι καθόλου εντυπωσιακός ή μυστηριώδης, ο τρόπος "παραγωγής" τους.

Πώς όμως μπορείς να γράψεις ένα δικό σου βιβλίο;

Ας μιλήσουμε για τα βασικά βήματα που χρειάζονται για την συγγραφή ενός βιβλίου. Δούλεψα αρκετά για να το κάνω να φαίνεται εύκολο, κατανοητό και απλό, έτσι ώστε να ξεκινήσεις να βλέπεις κι εσύ πρόοδο, και είμαι βέβαιη πλέον πως η συγγραφή απαιτεί τρία στάδια.

1. Να Ξεκινήσεις. Πρέπει να ξεκινήσεις να γράφεις. Αυτό ακούγεται προφανές, αλλά για πολλούς από εμάς, το ξέρω πως δεν είναι αυτονόητο. Γι' αυτό γράφεις ένα βιβλίο εφόσον αποφασίσεις πρώτα τι θα γράψεις και πως θα το γράψεις.

2. Να Μείνεις Ενθουσιασμένος + Να Συνεχίσεις Να Εργάζεσαι.

Αφού ξεκινήσεις την συγγραφή, θα αντιμετωπίσεις αμφιβολίες για τον εαυτό σου, δυσκολίες στην ίδια την διαδικασία της συγγραφής και άλλους αντιπάλους, έως και περισπασμούς από το άμεσο περιβάλλον σου.

Ο σωστός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση αυτών των εμποδίων διασφαλίζει ότι δεν θα τα παρατήσεις όταν έρθουν.

3. Ολοκλήρωσε Αυτό Που Έχεις Ξεκινήσει.

Κανένας δεν νοιάζεται για το βιβλίο που σχεδόν έχει γράψει. Όλοι θέλουν να διαβάσουν αυτό που τελείωσες, κάτι που σημαίνει ότι αυτό που σε κάνει συγγραφέα δεν είναι η ικανότητα σου να ξεκινήσεις ένα έργο, αλλά να το ολοκληρώσεις.

Γι' αυτό και παρακάτω θα βρεις μερικές πανεύκολες συμβουλές για τα τρία κύρια στάδια της συγγραφής που ελπίζω να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες και να ολοκληρώσεις το βιβλίο που πάντα ονειρευόσουν.

1. Αποφάσισε τι θα διαπραγματεύεται το βιβλίο σου.

Η καλή συγγραφή πάντα ασχολείται με κάτι. Γράψε το θέμα του βιβλίου σου σε μια πρόταση, στην συνέχεια επέκτεινε το σε μια παράγραφο και μετά σε μια περίληψη μιας σελίδας.

Στην συνέχεια, γράψε ένα πίνακα περιεχομένων για να σε βοηθήσει στην διάρκεια της συγγραφής και μετά χώρισε το κάθε κεφάλαιο σε λίγες ενότητες.

Σκέψου το βιβλίο σου σαν αρχή, μέση και τέλος. Οτιδήποτε πιο περίπλοκο θα σε μπερδέψει.

2. Θέσε έναν ημερήσιο/εβδομαδιαίο στόχο λέξεων.

Μια σελίδα την ημέρα χρειάζεται περίπου 300 λέξεις. Δεν χρειάζεται να γράφεις πολύ. Απλά χρειάζεται να γράφεις συχνά.

Η δημιουργία ενός ημερήσιου/εβδομαδιαίου στόχου θα σε κάνει να έχεις ένα κίνητρο.

Κάνε τους στόχους σου μικρούς και εφικτούς, έτσι ώστε να μπορείς να τους εκπληρώσεις κάθε μέρα και να αποκτήσεις ρυθμό.

3. Αφιέρωσε προκαθορισμένο χρόνο στο βιβλίο σου κάθε μέρα, ή συχνά.

Η συνέπεια βοηθάει την δημιουργικότητα. Χρειάζεσαι μια ημερήσια/εβδομαδιαία προθεσμία για να ολοκληρώσεις την δουλειά σου. Μόνο έτσι θα τελειώσεις ένα βιβλίο.

Πάρε και μια μέρα ρεπό, αν θες, αλλά προγραμμάτισε το. Ποτέ μην αφήνεις μια προθεσμία να περάσει. Μην χαλαρώνεις εύκολα.

Η δημιουργία μιας ημερήσιας/εβδομαδιαίας προθεσμίας και ο τακτικός χρόνος συγγραφής θα σου διασφαλίσουν ότι δεν θα χρειαστεί να σκεφτείς το πότε θα γράψεις.

Επίσης, όταν είναι ώρα για συγγραφή, είναι ώρα για συγγραφή και όχι για καφέ με την φίλη, ή για να μιλήσεις στο τηλέφωνο με τον αγαπημένο σου.

4. Γράφε στο ίδιο μέρος την κάθε φορά.

Δεν έχει σημασία αν είναι ένα γραφείο, ένα εστιατόριο ή ένα τραπέζι στην κουζίνα. Απλά πρέπει να διαφέρει από το μέρος που κάνεις άλλες δραστηριότητες.

Κάνε τον τόπο συγγραφής σου ένα ιδιαίτερο μέρος, έτσι ώστε όταν πας εκεί να είσαι έτοιμος για δουλειά.

Θα πρέπει να σου θυμίζει την δέσμευση σου να τελειώσεις αυτό το βιβλίο. Και πάλι, ο στόχος εδώ δεν είναι να σκεφτείς αλλά να ξεκινήσεις να γράφεις.

5. Επιμελήσου το Περιεχόμενο του Βιβλίου σου νωρίς.

Ένα βιβλίο όσο καλογραμμένο κι αν είναι, αν δεν είναι επιμελημένο σωστά και ολοκληρωμένα, είναι ένα βιβλίο μισό, γιατί συγγραφή δίχως επιμέλεια, είναι δουλειά -από την πλευρά του συγγραφέα, τουλάχιστον- μισή.

Εργαζόμουν ως αναγνώστρια (ήμουν στην ομάδα που ενέκρινε ή απέρριπτε βιβλία) για πολύ γνωστό εκδοτικό οίκο για μερικά χρόνια, και πολλά βιβλία δεν προχωρούσαν στην έκδοση, ακριβώς γιατί ο συγγραφέας έκανε μισή δουλειά. Δηλαδή...

  • Έγραφε το βιβλίο.