Πώς Ξεπερνούν Οι Νέοι Συγγραφείς Τα Εμπόδια Της Έκδοσης Των Βιβλίων Τους;


Ένα πρωινό Σαββάτου, τον Ιανουάριο του 2007, είχα μια πολύ όμορφη κουβέντα, στα πλαίσια μιας συνέντευξης που έδωσα στην υπέροχη Βάσω Παππά, για την Εφημερίδα που εργαζόταν.

Αυτή η κουβέντα ήταν κάτι που είχα ξεχάσει, όμως διαβάζοντάς την μετά από τόσα χρόνια με ενέπνευσε, με καθοδήγησε ΞΑΝΑ για το σήμερα, αλλά και μου υπενθύμισε αρκετά, τόσο για την Συγγραφή, όσο και για την ίδια την Ζωή.

Γι’ αυτό σήμερα αποφάσισα να την μοιραστώ μαζί σου με την προσδοκία να εμπνεύσει κι εσένα, αλλά και μέσα από το κείμενο που ακολουθεί, να γνωριστούμε λίγο καλύτερα, αλλά και να σε βοηθήσω τόσο ως Συγγραφέα, όσο και ως Άνθρωπο… καλή απόλαυση.

“Τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Πίσω απ' το κάθε τι υπάρχει η απόλυτη σοφία της νομοτέλειας”

Σήμερα φιλοξενούμε μια νεοανερχόμενη συγγραφέα, τη Μαρία Γούσιου, τα βιβλία της οποίας, με το που εκδόθηκαν, έγιναν ευρέως αποδεκτά, αφού φιγουράρουν στις λίστες με τα best sellers.

H Mαρία γράφει από παιδί, πάντα της άρεσε να ζωγραφίζει, απολαμβάνει το χορό και τα τελευταία χρόνια είναι εισηγήτρια σεμιναρίων και εργαστηρίων συγγραφικής τέχνης.

Ξεκίνησε τις σπουδές της από τον τομέα των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (Liberal Arts) και τις ολοκλήρωσε στη Μεγάλη Βρετανία, σπουδάζοντας την Τέχνη της Συγγραφής στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών, στην Ακαδημία Συγγραφέων και στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Η απόφασή της να μοιραστεί με τον κόσμο γνώσεις και εμπειρία, για όλα αυτά που μπορούν να δημιουργηθούν πάνω στο χαρτί, και η ανταπόκριση των ανερχόμενων, ή ήδη αναγνωρισμένων συγγραφέων, που παρακολουθούν τα εργαστήρια και σεμινάριά της, φανερώνουν ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

Έτσι, μέσα από τη μεταφορά της εξειδικευμένης γνώσης, αλλά και μέσα από τις πολυποίκιλες και ειδικά διαμορφωμένες συγγραφικές ασκήσεις, ο υποψήφιος ή ο ανερχόμενος συγγραφέας μαθαίνει να εμπιστεύεται και να εξελίσσει το συγγραφικό του εαυτό.

Μαθαίνει να εμπιστεύεται τη γραπτή του έκφραση, όποια κι αν είναι αυτή: μυθιστόρημα, ποίημα, θεατρικό κείμενο, διήγημα ή παραμύθι, ανακαλύπτοντας παράλληλα το γιατί αυτός γράφει, αλλά και το πόσο εύκολα και καλά μπορεί να γράψει.

-Είστε συγγραφέας μυθιστορημάτων. Σκεφτήκατε ποτέ πώς θα ήταν η ζωή σας χωρίς τη γραφή;

Όχι. Και για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, ποτέ δεν πέρασε τέτοια σκέψη από το μυαλό μου.

Ακόμη και μυθιστορήματα να μην έγραφα, δεν μπορώ να φανταστώ να μη γράφω, για να ξεδιαλύνω τις σκέψεις μου και τα συναισθήματά μου, δεν μπορώ να φανταστώ να μην υμνώ έρωτες μέσα από λέξεις που θα είναι χαραγμένες πάνω στο χαρτί.

Δεν μπορώ να φανταστώ να μην επικοινωνώ γραπτά με φίλους... με τον εαυτό μου τον ίδιο.

-Στο ταξίδι σας αυτό από πού αντλείτε τα ερεθίσματά σας;

Από ό,τι μπορείτε να φανταστείτε...

Από την απόλυτη φαντασία, που μπορεί να μην έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα, μέχρι και την πιο πεζή καθημερινότητα, που όμως γίνεται ερέθισμα για μένα, ώστε, μεταποιώντας την, να την κάνω κάτι νέο, κάτι εντελώς καινούριο, που, καθώς θα γεννιέται κάτι διαφορετικό από αυτό που ήταν στην αρχική του μορφή.

-Πώς δημιουργείτε τους ήρωές σας;

Δημιουργούνται κυρίως μέσα από τις ανάγκες της πλοκής, αλλά πάντα κουβαλούν κάτι γνώριμο και οικείο και σκοπό τους έχουν να εμπνεύσουν, να βάλουν τον αναγνώστη σε μια τέτοια συναισθηματική κατάσταση, ώστε να γίνει ένα “κλικ” βελτίωσης στην ποιότητα της ζωής του.

Γι' αυτό και οι ήρωές μου, αν και περνούν μέσα από ένα σωρό προσωπικά μονοπάτια, εμπειρίες και δοκιμασίες, στο τέλος αναγεννιούνται.

-Ζούμε σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί, από τη μια, η οικονομική ολιγαρχία και, από την άλλη, οι μετανάστες, οι φτωχοί, οι άνεργοι. Ποια είναι η θέση του συγγραφέα μέσα σε έναν τέτοιο κόσμο;

Η θέση του συγγραφέα είναι και πάλι να εμπνεύσει.

Να δείξει μέσα από τις σελίδες του ότι ο κάθε άνθρωπος έχει και το δικαίωμα, αλλά και τη δύναμη να τα καταφέρει. Κι αυτή η δύναμη δεν είναι αλλού, δεν είναι πάντα στα χέρια άλλων. Αυτή η δύναμη είναι εδώ.

Είναι μέσα στον καθένα, και ένα βιβλίο, μια σελίδα, ακόμη και μια λέξη, μπορεί να φέρει την ανατροπή και να δραστηριοποιήσει, να κινητοποιήσει τον καθένα μας, για να οδηγηθεί στα όνειρά του.

-Έχετε εντοπίσει τι είναι, τελικά, αυτό που ενοχλεί πλέον στις σχέσεις; Νομίζετε ότι τα προβλήματα που τις ταλανίζουν, είναι τα ίδια εδώ και πολλά–πολλά χρόνια και όλοι βιώνουμε την επανάληψη;

Για μένα κοινός παρονομαστής στα θέματα των σχέσεων, είτε η σχέση αυτή είναι με τον εαυτό σου τον ίδιο είτε με τον ερωτικό σου σύντροφο είτε με τους φίλους, την οικογένεια ή ακόμη και την εργασία σου, είναι η ΑΓΑΠΗ.

Αν αγαπάς σωστά και συνειδητά τον εαυτό σου, τότε, ως διά μαγείας, όλα βαίνουν καλώς. Όμως, αν αυτό δεν συμβαίνει ή υπάρχουν τρύπες και κενά... τότε υπάρχουν περιθώρια και για προβλήματα, που, αν δεν τα διευθετήσεις, για να πας παραπέρα, τείνουν να είναι επαναλαμβανόμενα.

-Γράφοντας, έχετε την αίσθηση ότι με τη γραφή μπορείτε να βάλετε σε τάξη τον κόσμο;

Σε καμία περίπτωση. Ποια είμαι εγώ, που θα αναλάβω ένα τόσο μεγάλο