Πόσο χρόνο χρειάζεται η συγγραφή ενός αριστουργήματος; Υπάρχουν αριστουργήματα που γραφτήκαν μόλις σε δυόμιση μέρες και άλλα χρειάστηκαν 16 χρόνια. Ποια είναι η διαφορά και σε ποια κατηγορία συγγραφέων ανήκεις εσύ;
Αυτό ακριβώς είναι το σημερινό μας θέμα.
Πριν από μερικούς μήνες υπήρξε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση στην Αλμπουκέρκη του Νέου Μεξικού.
Ο Στίβεν Κινγκ και ο Τζορτζ Μάρτιν καθισμένοι σε δύο άνετες πολυθρόνες συζήτησαν για πολλά θέματα, αλλά στο τέλος αυτής της κουβέντας ο Μάρτιν ρώτησε τον Κινγκ: «πώς στα κομμάτια γράφεις τόσα πολλά βιβλία τόσο γρήγορα;», προσθέτοντας ότι ο ίδιος μέσα σε ένα εξάμηνο γράφει μόλις τρία κεφάλαια, ενώ ο Κινγκ μπορεί να γράψει τρία βιβλία.
Ο Κινγκ απάντησε αμέσως και αποκάλυψε το μυστικό της ταχύτητάς του στην συγγραφή.
Το μυστικό του έχει να κάνει με την μεθοδικότητα, την εστίαση και την αφοσίωση που επιδεικνύει ως Συγγραφέας.
«Προσπαθώ να γράφω έξι σελίδες την ημέρα», απάντησε ο Κινγκ, «επίσης, αφιερώνω στην συγγραφή 3-4 ώρες την ημέρα, επομένως, αν το χειρόγραφο είναι, ας πούμε 360 σελίδες, αυτό είναι δουλειά δύο μηνών!»
Αυτό είναι μια πολύ καλή προοπτική για όλους μας, αλλά ήταν και για τον ίδιο τον Μάρτιν, ο οποίος είναι διαβόητος για το πόσο αργά γράφει. Το 1991 ο Μάρτιν ξεκίνησε να γράφει τη σειρά βιβλίων «Το Tραγούδι Tης Φωτιάς Και Του Πάγου», πάνω στα οποία βασίζεται η σειρά Game Οf Τhrones, και μέχρι τώρα έχει γράψει μόλις τα πέντε από τα επτά βιβλία που θα την ολοκληρώσουν.
Όμως δεν είναι όλοι οι Συγγραφείς σαν τον Μάρτιν, ούτε και όλοι οι Συγγραφείς σαν τον Κίνγκ. Για παράδειγμα, ο Τζον Μπόιν χρειάστηκε μόλις δυόμισι ημέρες για να γράψει το «Αγόρι Με Τη Ριγέ Πιτζάμα», ένα βιβλίο 200 σελίδων, πάνω στο οποίο βασίστηκε η ταινία «Το Αγόρι Πίσω Από Το Συρματόπλεγμα».
Ο Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον ολοκλήρωσε το «Δόκτωρ Τζέκιλ Και Κύριος Χάιντ», μέσα σε μόλις έξι ημέρες, ενώ για τον Άντονι Μπέρτζες ήταν θέμα μόλις τριών εβδομάδων να γράψει το «Κουρδιστό Πορτοκάλι».
Ο Αντουάν Ντε Σεντ-Εξιπερί χρειάστηκε έξι μήνες για να ολοκληρώσει τον «Μικρό Πρίγκιπα», έξι μήνες για ένα σχετικά μικρό βιβλίο, μιας και δεν ξεπερνά τις 100 σελίδες.
Η Έμιλι Μπροντέ χρειάστηκε τρεις μήνες για να τελειώσει τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη», ενώ από έναν ολόκληρο χρόνο χρειάστηκαν οι Τζορτζ Όργουελ, Φρανκ Μπάουμ και η Μαίρη Σέλλεϋ, για να ολοκληρώσουν τα βιβλία τους, «1984», «Ο Θαυμάσιος Μάγος του Οζ», και τον γνωστό σε όλους μας «Φρανκενστάιν». Ο Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν χρειάστηκε δύο χρόνια για να γράψει το «Χόμπιτ» και χρειάστηκε 16 ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρώσει την τριλογία του «Άρχοντα Των Δαχτυλιδιών».
Επίσης, «Οι Άθλιοι» του Ουγκώ, χρειάστηκαν 12 χρόνια, και ο «Φύλακας Στη Σίκαλη», του Σάλιντζερ, 10 χρόνια. Το βιβλίο του Σάλιντζερ είναι περίπου 280 σελίδων, αυτό σημαίνει ότι έγραφε περίπου 20 λέξεις την ημέρα, ναι, για 10 ολόκληρα χρόνια!
Τι συμπέρασμα βγάζουμε από όλα τα παραπάνω;
Πως ο ρυθμός, η εστίαση και η συνέπεια, είναι η μαγική «συνταγή» που θα σε βοηθήσουν να γράψεις το βιβλίο ή τα βιβλία που επιθυμείς σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
ΤΩΡΑ Βάλε Σε Εφαρμογή Την Παραπάνω Γνώση Και Κάνε Αυτή Την Άσκηση Δημιουργικής Γραφής / Συγγραφής:
Αφιέρωσε 15 λεπτά για να σημειώσεις:
Κάθε πότε και για πόση ώρα μπορείς (σου επιτρέπει η καθημερινότητά σου) και θα ήθελες να γράφεις; Για δύο ώρες το πρωί του Σαββάτου και της Κυριακής; Δύο ώρες κάθε Δευτέρα και Τετάρτη το απόγευμα που δεν δουλεύεις; Μία ώρα κάθε μέρα πριν πας στην δουλειά σου? Ή πριν ξυπνήσουν τα παιδιά;
Δες το πρόγραμμα της εβδομάδας σου και σημείωσε στο ημερολόγιό σου ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ ποιες ημέρες και για πόσες ώρες μπορείς να αφιερώσεις στην συγγραφή σε εβδομαδιαία βάση.
Τώρα αξιολόγησε τι θα πρέπει να «θυσιάσεις» για να αφιερώσεις αυτό τον χρόνο προς την συγγραφή σου. Θα «θυσιάσεις» ύπνο, την χαλάρωσή σου μπροστά την τηλεόραση, το καφέ με τους φίλους, το ατελείωτο τηλεφώνημα με την φίλη; Αξιολόγησε ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ το τι θα πρέπει να «θυσιάσεις» και δες αν πραγματικά μπορείς να δεσμευτείς σε κάτι τέτοιο ή όχι.
Τώρα κάνε μια λίστα με όλα αυτά που μπορεί να σου σταθούν εμπόδιο και να σε αποπροσανατολίσουν από το να αφιερώσεις αυτά τα «ραντεβού» σου με την συγγραφή, στην συγγραφή. Για παράδειγμα… τις ώρες που είναι για συγγραφή δεν έχουμε ανοιχτό το διαδίκτυο και δεν χαζεύουμε τα emails ή τα social media. Δεν βλέπουμε τηλεόραση, δεν μαγειρεύουμε, δεν ετοιμάζουμε πρωινό ή μεσημεριανό, δεν μιλάμε με κανέναν στο τηλέφωνο και δεν απαντάμε κανέναν στο τηλέφωνο εκείνη την ώρα (εκτός κι αν είναι κάτι πολύ επείγον ή πολύ ρομαντικό!)
Ποιους πρέπει να ενημερώσεις για τα συγγραφικά ραντεβού σου; Τα παιδιά, τον καλό ή την καλή σου; Τους συνεργάτες ή τους γονείς σου; Οι άνθρωποι γύρω σου θα πρέπει να ξέρουν τι κάνεις και θα πρέπει να σεβαστούν τον χώρο και τον χρόνο σου και να μην σε διακόπτουν εκείνες τις στιγμές.
Αποφάσισε που νιώθεις καλά και εμπνευσμένα για να γράφεις. Είναι το γραφείο που εργάζεσαι πριν ξεκινήσουν να έρχονται οι συνάδελφοί σου; Είναι το ήσυχο καφέ της γειτονιάς; Είναι το αυτοκίνητό σου με το laptop στα γόνατα; Είναι το γραφείο ή το μπαλκόνι του σπιτιού σου; Βρες ή δημιούργησε τον δικό σου χώρο. Είναι σημαντικό να νιώθεις καλά με αυτόν.
Επίσης, εάν έχεις την πολυτέλεια ενός χώρου/γραφείου που θα είναι αφιερωμένο μόνο στην συγγραφή, τότε μην μετακινείς τα χαρτιά ή τις σημειώσεις που μπορεί να χρησιμοποιείς και φρόντισε η πρόσβαση στα ηλεκτρονικά σου αρχεία να είναι άμεση και γρήγορη.
Αφού κάνεις τις παραπάνω επιλογές σου, βεβαιώσου ότι είσαι συνεπείς με τα «συγγραφικά ραντεβού» σου.
Δεν έχει σημασία αν αφιερώνεις δύο ή έξι ώρες την εβδομάδα στην συγγραφή. Μεγαλύτερη σημασία έχει η συνέπεια.
Η συνέπεια και ο ρυθμός, η εστίαση και μια μεθοδική αντιμετώπιση σαν κι αυτή που σου περιγράφω παραπάνω, θα σου επιτρέψουν να ξεκινήσεις, να συνεχίσεις, αλλά και να ολοκληρώσεις το κάθε βιβλίο σου σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα για το οποίο εσύ (και οι άνθρωποι που σε αγαπούν!) θα νιώθετε υπερηφάνεια γι’ αυτό.
Όμως πριν μπεις στην διαδικασία θα ήθελα να σε ακούσω. Σε βοηθά η γνώση του πως τα καταφέρνουν και σε πόσο χρονικό διάστημα αυτοί οι πολύ διάσημοι και επιτυχημένοι συγγραφείς;
Και κάτι άλλο, σε βοηθούν τα παραπάνω βήματα; Σκοπεύεις να τα βάλεις σε εφαρμογή; Και ποιο από τα παραπάνω αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση για σένα και γιατί;
Γράψε μου στο χωρίο πιο κάτω. Θα χαρώ πολύ να μάθω για σένα. Επίσης σου θυμίζω πως μία φορά την εβδομάδα, υπέροχοι άνθρωποι από όλο τον κόσμο, βρίσκονται εδώ, για να ακούσουν, να δουν και να διαβάσουν όσα κι εσύ. Και που ξέρεις… η δική σου ιστορία και οπτική γωνία –στο χωρίο των σχολίων πιο κάτω– μπορεί να είναι ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό που κάποιος από εμάς έχει ανάγκη, αυτή την στιγμή.
Παρακολούθησε την κουβέντα των δύο μεγάλων συγγραφέων,
Στίβεν Κινγκ και Μάρτιν εδώ:
Εμείς, θα τα πούμε ξανά σύντομα.
Στο μεταξύ, να έχεις μια ανέλπιστα όμορφη ημέρα!
Μαρία
ΥΓ. Αν έχεις φίλους, γνωστούς, συγγενείς ή συναδέλφους/συνεργάτες που ξέρεις ότι κάτι τέτοιο θα τους ενδιέφερε και θα τους ενέπνεε, τότε προώθησέ τους αυτό το post τώρα.
ΥΓ. Το σημερινό post εμπνεύστηκε από σχετικό δημοσίευμα του protothema.gr