top of page

Πώς Να Δημιουργείς Αξέχαστα Και Τρομακτικά «Τέρατα» Με Μόλις Δύο (2) Στοιχεία


Τα «τέρατα» υπάρχουν παντού στις σελίδες της αντίστοιχης κατηγορίας μυθιστορημάτων. Υπάρχουν μέσα στο σπίτι, έξω στην αυλή ή το δάσος, και κυκλοφορούν πάνω από τα κεφάλια των ηρώων όταν αυτοί κοιμούνται.

Βλέπουμε τις σκιές τους, μας τρομάζουν και μας κάνουν να ανατριχιάζουμε από φόβο και αγωνία.

ΟΜΩΣ αυτά τα τρομακτικά «τέρατα» δημιουργούν και εκπληκτικά μυθιστορήματα.

Γι’ αυτό λοιπόν όταν θέλουμε να γράψουμε τέτοιου είδους ιστορίες, όπου ένα ή και περισσότερα τέρατα θα παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην πλοκή μας, θα πρέπει να μπούμε στο μυαλό και την ψυχολογία των αναγνωστών μας και να κάνουμε, για χάρη τους, τις ιστορίες μας πραγματικά αξέχαστες.

Ναι, θέλουμε ο αναγνώστης μας να θυμάται την ιστορία που του διηγηθήκαμε πάνω στο χαρτί και αφού την έχει τελειώσει, και θέλουμε να νιώθει τον φόβο και τον τρόμο που βιώνουν οι ήρωές μας, σε όλα τα επίπεδα.

Εάν σε ενδιαφέρει να καταφέρεις κάτι τέτοιο ως Συγγραφέας, καλό είναι να εφαρμόσεις στα «τέρατά» σου τα δύο χαρακτηριστικά που μοιράζομαι σήμερα μαζί σου.

Δύο (2) Χαρακτηριστικά που κάνουν τα «τέρατα» των μυθιστορημάτων σου εκπληκτικά, τρομακτικά και αξέχαστα.

Πώς θα καταφέρεις λοιπόν να αφήσεις ένα τέτοιου είδους στίγμα τόσο στους αναγνώστες σου, όσο και στους ήρωες που πρωταγωνιστούν στην πλοκή σου;

Τα εκπληκτικά, τρομακτικά και αξέχαστα τέρατα – ΟΛΑ – μοιράζονται δύο κοινά χαρακτηριστικά!

1. Τα εκπληκτικά, τρομακτικά και αξέχαστα τέρατα «παίρνουν» κάτι το φυσιολογικό και το μετατρέπουν σε «μη-φυσιολογικό».

Είμαι σίγουρη ότι δεν υπάρχει τίποτα το τρομακτικό στην εικόνα ή την σκέψη μιας ηλικιωμένης κυρίας που ζει μόνη της. ΟΜΩΣ εάν αντικαταστήσεις τα μαλλιά της (φυσιολογικό χαρακτηριστικό) με φίδια, και επιπλέον της δώσεις την δύναμη να μετατρέπει τους άνδρες σε πέτρα με μόλις μια ματιά της, τότε έχεις την Μέδουσα, ένα από τα πιο γνωστά τέρατα της ιστορίας μας.

Ένας ταύρος μπορεί να μην σε τρομάζει τόσο, όμως όταν δώσεις σε αυτό τον ταύρο το σώμα ενός άνδρα που διψάει για ανθρώπινη σάρκα, τότε έχουμε τον Μινώταυρο. Και, ναι, τότε αυτός ο «φυσιολογικός» ταύρος και σε φοβίζει, αλλά και οι ιστορίες γύρω από αυτόν σου μένουν αξέχαστες.

Για να σμιλέψεις ένα εκπληκτικό τέρας, ξεκίνα με τα απλά, φυσιολογικά και καθημερινά. Και μετά πάρε ένα ή και παραπάνω «φυσιολογικά» στοιχεία και ανέτρεψέτα, άλλαξέ τα με τρόπο που θα εντυπωσιάσεις τους αναγνώστες σου, αλλά και θα κάνεις το τέρας σου μοναδικό και την πλοκή σου αξέχστη.

2. Τα εκπληκτικά, τρομακτικά και αξέχαστα τέρατα «παίζουν» με τους φόβους μας.

Πριν αποκαλύψεις το τέρας στους αναγνώστες σου, εσύ, ως Συγγραφέας θα πρέπει να γνωρίζεις τι φοβούνται οι ήρωές σου και πάνω σε αυτούς τους φόβους να «πατήσεις» για να κάνεις το τέρας σου πιο τρομακτικό.

Δηλαδή, αν ο κεντρικός σου ήρωας φοβάται για το παιδί του, τότε κάνε το τέρας σου να ενδιαφέρεται για τα παιδιά, παρά για τους ενήλικες. Αν ο ήρωάς σου φοβάται τους περίεργους ήχους όταν είναι νύχτα και είναι μόνος, τότε βάλε το τέρας σου να βγάζει περίεργες κραυγές την νύχτα και να εγκλωβίζει τον πρωταγωνιστή σου στο σπίτι του.

Γι’ αυτό όταν γράφεις ένα τέτοιου είδους μυθιστόρημα, δεν χρειάζεται να αναρωτιέσαι πως θα κάνεις τους αναγνώστες σου να φοβηθούν και να νιώσουν αυτή την ένταση. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια λίστα με απλούς, ανθρώπινους και καθημερινούς φόβους που θα τους προσθέσεις στους κεντρικούς ήρωές σου και μετά θα «συνδέσεις» το τέρας σου με αυτούς.

Το να δημιουργήσεις εκπληκτικά, τρομακτικά και αξέχαστα τέρατα είναι πολύ πιο εύκολο απ’ ότι φαντάζεσαι.

Απλά κοίτα γύρω σου, κάνε το φυσιολογικό «μη φυσιολογικό» και «παίξε» με τους κρυφούς ή φανερούς (καθημερινούς και απλούς) φόβους των ηρώων σου.

Εστιάσου σε απλές εμπειρίες, που όμως με την παρουσία ενός τέρατος, συνδυαστικά με τον φόβο του ήρωά σου, η σκηνή θα γίνει αξέχαστη και αποκαλυπτική.

ΤΩΡΑ Βάλε Σε Εφαρμογή Όλα Τα Παραπάνω Και Κάνε Αυτή Την Άσκηση Δημιουργικής Γραφής / Συγγραφής.

Αφιέρωσε 15 λεπτά για να δημιουργήσεις ένα εκπληκτικό και αξέχαστο τέρας για το μυθιστόρημά σου:

  • Κοίτα τον εαυτό σου στον καθρέφτη ή πάρε μια φωτογραφία από κάποιον που σου αρέσει.

  • Παρατήρησε όλα τα φυσιολογικά χαρακτηριστικά.

  • Τώρα κάνε μια λίστα με όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που από φυσιολογικά, θα μπορούσαν να μετατραπούν σε «μη φυσιολογικά»

  • Τώρα κάνε μια λίστα με τους φόβους σου.

  • Και μετά κάνε μια λίστα με τους φόβους που γνωρίζεις πως έχουν οι άνθρωποι που είναι στην ζωή σου.

  • Και τώρα, γράψε μια σύντομη σκηνή/ιστορία με ένα «τέρας» αφού έχεις επιλέξει από τις παραπάνω λίστες σου το στοιχείο του «μη φυσιολογικού» του που θα το κάνει τρομακτικό, αλλά και με ποιον φόβο, ή φόβους, θα «παίξει» το τέρας, όσον αφορά τον κεντρικό ήρωα της σκηνής ή ιστορίας σου.

Όμως πριν μπεις στην διαδικασία θα ήθελα να σε ακούσω. Σε βοηθούν τα παραπάνω δύο στοιχεία; Εσένα σου αρέσει να γράφεις για «τέρατα» και να τρομάζεις τους κεντρικούς σου ήρωες μέσα από την πλοκή σου;

Γράψε μου στο χωρίο πιο κάτω. Θα χαρώ πολύ να μάθω για σένα, αλλά και από σένα.

Θα τα πούμε ξανά σύντομα.

Στο μεταξύ να έχεις μια ανέλπιστα όμορφη ημέρα!

Μαρία

ΥΓ. Αν έχεις φίλους, γνωστούς, συγγενείς ή συναδέλφους/συνεργάτες που ξέρεις ότι κάτι τέτοιο θα τους ενδιέφερε και θα τους ενέπνεε, τότε προώθησέ τους αυτό το post τώρα.


bottom of page