top of page

Πώς Να Γράψεις Ένα Μυθιστόρημα Σε Λιγότερο Από Έξι (6) Μήνες


Όταν έγραψα το πρώτο μου μυθιστόρημα, ένα κείμενο περίπου 300 σελίδων, αυτό ήταν κάτι που έγινε σε λιγότερο από 6 μήνες.

Πριν σου πω πως τα κατάφερα και πριν σου πω πώς θα τα καταφέρεις κι εσύ, θέλω να υπογραμμίσω ότι ΕΣΥ ΚΙ ΕΓΩ είμαστε ΙΔΙΟΙ. Τι θέλω να πω με αυτό;

Πως είμαι κι εγώ ένα «φυσιολογικό» πλάσμα σαν κι εσένα, με υποχρεώσεις, ανάγκες και μια καθημερινότητα, που ναι, κάποιες φορές μπορεί να είναι και άκρως απαιτητική.

Ποιο είναι λοιπόν το «μυστικό» για να γράψει κανείς ένα μυθιστόρημα σε λιγότερο από 6 μήνες;

Εάν θέλεις να ξεκινήσεις –και να ολοκληρώσεις- το μυθιστόρημά σου σε λιγότερο από 6 μήνες, τότε βεβαιώσου ότι ακολουθείς πιστά τα βήματα που μοιράζομαι σήμερα μαζί σου παρακάτω.

1. Αποφάσισε + Σημείωσε Την Ημέρα Έναρξης Της Συγγραφής Του Βιβλίου Σου –Αυτή Η Ημερομηνία Δεν Είναι Σήμερα, Πίστεψέ με.

Φαντάζομαι πως ποτέ δεν θα ξεκινούσες να τρέξεις έναν μαραθώνιο δίχως να έχεις κάνει την απαραίτητη προετοιμασία και προπόνηση. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για την συγγραφή του μυθιστορήματός σου.

Εάν θέλεις μέσα στους επόμενους 6 μήνες να έχεις γράψει την λέξη "τέλος" στο βιβλίο σου, επίλεξε μια ημερομηνία μέσα στις επόμενες εβδομάδες ή μέσα στον επόμενο μήνα, ως ημέρα έναρξης της συγγραφής σου, και στο μεταξύ άρχισε να προετοιμάζεσαι τόσο ψυχολογικά, όσο και πρακτικά για την Συγγραφή.

Οργάνωσε το γραφείο σου, τα χαρτιά ή τον υπολογιστή σου και τις ώρες σου. Ενημέρωσε την οικογένειά σου για τον χώρο, χρόνο και ησυχία που πρέπει να σου παρέχουν. Άρχισε να κρατάς σημειώσεις και κάνε επανάληψη σε μαθήματα ή ασκήσεις δημιουργικής γραφής / συγγραφής, που μπορεί να σου φανούν από χρήσιμα και βοηθητικά, ως και άκρως απαραίτητα.

Η διαδικασία αυτή θα σε προετοιμάσει σε πολλαπλά επίπεδα και θα εκτονώσει το όποιο άγχος για ένα τέτοιο εγχείρημα. Ιδιαίτερα αν πρόκειται για το πρώτο σου βιβλίο.

2. Ξεκίνα Την Προπόνησή Σου

Άρχισε να γράφεις συχνά, όχι όμως το βιβλίο σου. Γράψε μερικά κείμενα για το site/blog σου. Γράψε κείμενα που θα προκύψουν με αφορμή σεμινάρια και μαθήματα συγγραφής. Γράψε στο ημερολόγιό σου. Ή γράψε μερικές μικρές και σύντομες ιστορίες.

Η διαδικασία αυτή θα σε «ξεμουδιάσει» και θα σε φέρει σε επαφή με την «πραγματική» συγγραφή που είναι 100% πρακτική διαδικασία και δεν έχει να κάνει μόνο με την έμπνευση και την φαντασία.

Η «προπόνηση» αυτή θα σε βοηθήσει πάρα πολύ, γιατί αβίαστα, θα κάνει την συγγραφή μέρος της καθημερινότητας και της ρουτίνας σου. Θα σε βοηθήσει γιατί θα σε συντονίσει με το πώς πρέπει να προγραμματίσεις χρόνο για συγγραφή και θα σε κάνει να συνειδητοποιήσεις τις συγγραφικές συνήθειές σου.

Θέλεις φαγητό ή καφέ πριν την συγγραφή, ή μήπως θέλεις ένα –αλλά μόνο ένα!- ποτήρι κόκκινο κρασί; Χρειάζεσαι μια συγκεκριμένη μουσική για να γράψεις ή μήπως χρειάζεσαι απόλυτη ησυχία. Θα γράφεις στο laptop ή στον desktop υπολογιστή σου; Θα γράφεις στο σπίτι σου; Στο γραφείο σου; Ή μήπως στο καφέ που πήγαινες πριν χρόνια;

Κι όλα αυτά ποιες ώρες και μέρες θα συμβαίνουν μέσα στην εβδομάδα σου;

3. Οργάνωσε Το Μυθιστόρημά Σου

Εάν θέλεις πραγματικά να ολοκληρώσεις το μυθιστόρημά σου σε λιγότερο από 6 μήνες, τότε θα χρειαστεί πριν την συγγραφή των σελίδων και των κεφαλαίων σου να δημιουργήσεις τον σκελετό/σχεδιάγραμμα του βιβλίου σου.

Ναι, θα πρέπει να συντονιστείς με το βιβλίο σου στο μυαλό και στις σημειώσει σου πολύ πριν το γράψεις.

Η οργάνωση αυτή θα σε γλιτώσει πάρα πολύ χρόνο, κόπο, αλλά και από άγχος.

Από την στιγμή που θα ξέρεις –από την αρχή- τα πάντα και ξεκάθαρα για τον πρωταγωνιστή σου, το θέμα σου, την γραμμή πλοκής σου, αλλά και τις λεπτομέρειες που θα κάνουν την διαφορά για το βιβλίο σου, έχεις κάνει παραπάνω από την μισή δουλειά που απαιτείται από έναν συγγραφέα, και μάλιστα, έχεις κάνει το δεύτερο κομμάτι αυτής της δουλειάς πολύ πιο εύκολο και εμπνευσμένο για σένα!

Ακόμη κι αν είσαι από αυτούς που αντιστέκονται στην ιδέα του σκελετού/σχεδιαγράμματος πριν από ένα λογοτεχνικό κείμενο, επίτρεψέ μου να σου πω πως, έστω και μερικές πρόχειρες σημειώσεις, θα σε βοηθήσουν πολύ τόσο στην έμπνευση και στην δημιουργικότητά σου, όσο και στην ίδια την διαδικασία της συγγραφής.

Τόλμησέ το, και θα δεις…

Σημείωση: Ο χρόνος που θα ξοδέψεις για να οργανώσεις τον σκελετό/σχεδιάγγραμμά σου είναι κομμάτι της «προπόνησής» σου και όχι μέρος των 6 μηνών που θα δώσεις στον εαυτό σου για να ολοκληρώσεις το μυθιστόρημά σου.

4. Οργάνωσε Την Διαδικασία

Για να ολοκληρώσεις το μυθιστόρημά σου μέσα σε 6 μήνες θα πρέπει να ξεκινήσεις να γράφεις, αλλά και να γράφεις με πρόγραμμα.

Διαφορετικά το μυθιστόρημά σου μπορεί να μην ολοκληρωθεί ποτέ, ή να ολοκληρωθεί σε ένα χρονικό διάστημα πολύ πολύ μεγαλύτερο των 6 μηνών.

Για τον λόγο αυτό αποφάσισε, σημείωσε, αλλά και να είσαι πιστός/πιστή στα συγγραφικά σου «ραντεβού», αλλά και τους συγγραφικούς σου στόχους.

Κάθε πότε θα γράφεις το μυθιστόρημά σου;

Θα ξυπνάς μια ώρα νωρίτερα κάθε μέρα ή θα γράφεις για τρεις ώρες κάθε Σάββατο και Κυριακή; Θα αφιερώσεις το απόγευμα της Δευτέρας και της Τετάρτης για το βιβλίο σου ή μήπως θα κάνεις κάτι άλλο; Οργανώσου, αποφάσισε και δεσμεύσου.

Πόση πρόοδο θα κάνεις την κάθε φορά; Θα γράφεις 3 σελίδες ή 1500 λέξεις; Και που θα γράφεις την κάθε φορά; Και πως θα είσαι σίγουρος/σίγουρη ότι για τις μέρες και ώρες που έχεις επιλέξει να αφιερώσεις στην συγγραφή, η «υπόλοιπη» ζωή σου δεν θα σε βγάλει από το συγγραφικό σου πρόγραμμα;

Κι αν χάσεις ένα «συγγραφικό ραντεβού» σου τι θα κάνεις μετά; Θα πας παρακάτω σα να μην έχει συμβεί ή θα κάνεις διπλή δουλειά την επόμενη φορά;

Όλα αυτά είναι αποφάσεις που πρέπει να πάρεις και επιλογές που πρέπει να κάνεις ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ, οργανωμένα και υπεύθυνα.

Κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς για το οργανωτικό αυτό κομμάτι, και…

5. Ξεκίνα Να Γράφεις!

Μετά από όλα τα παραπάνω, ναι, μπορείς να ξεκινήσεις να γράφεις το μυθιστόρημά σου, και ναι, αν κάνεις τα παραπάνω θα έχεις ολοκληρώσει το βιβλίο σου σε λιγότερο από 6 μήνες.

Αρκεί… η συγγραφή να έχει γίνει κομμάτι της καθημερινότητά σου και η νέα σου συνήθεια, και αρκεί να έχεις οργανωθεί τόσο με την μορφή του σκελετού/σχεδιαγράμματος, όσο και με την ίδια σου την ζωή, που ναι, θα πρέπει ΕΣΥ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ, να κάνεις «χώρο» για να χωρέσεις μέσα της την συγγραφή του βιβλίου σου.

Σε κάθε περίπτωση, απόλαυσε τα βήματα αυτής της διαδρομής και κάτι ακόμη… μην τα παρατήσεις.

Είμαι σίγουρη πως θα έρθει εκείνη η στιγμή (ή και οι στιγμές) θα είσαι κουρασμένη/κουρασμένος και δεν θα θες να γράψεις. Ή θα είναι πιο βολικό να αράξεις στον καναπέ ή για καφέ με φίλους, παρά να γράψεις. Ή αντί να έχεις στην οθόνη του υπολογιστή σου το word κείμενο του βιβλίου σου, θα χαζεύεις το τι κάνουν οι φίλοι σου στο facebook.

Όμως… όσο μπορείς, προστάτεψε τον εαυτό σου από αυτό ή ό,τι άλλο μπορεί να σου αποσπάσει την προσοχή και την εστίαση.

Φρόντισε να ολοκληρώσεις το βιβλίο σου, το first draft όπως λέμε, και μετά απόλαυσέ το και πανηγύρισέ το. Έπειτα κάνε επιμέλεια και φρόντισε να επιλέξεις το κατάλληλο –για σένα- μονοπάτι έκδοσης και προώθησής του.

ΤΩΡΑ Βάλε Σε Εφαρμογή Όλα Τα Παραπάνω Και Κάνε Αυτή Την Άσκηση Δημιουργικής Γραφής / Συγγραφής:

Αφιέρωσε 15 λεπτά για να σημειώσεις:

  • Πότε θα ήθελες να έχεις ολοκληρώσει το πρώτο ή το επόμενο μυθιστόρημά σου; - Σημείωσε την ημερομηνία.

  • Κάνε ένα πρόχειρο και γρήγορο σκελετό/σχεδιάγραμμα και γράψε τα βασικά στοιχεία της έμπνευσής σου για να συντονιστείς μαζί του.

  • Οργάνωσε την ζωή σου ώστε να κάνεις την συγγραφή κομμάτι της. Kάθε πότε και που θα μπορούσες να γράφεις, και τι θα πρέπει να κάνεις για να έχεις τον απαιτούμενο χρόνο, χώρο και ενέργεια για να αφιερωθείς στην συγγραφή;

  • Συντονίσου, ξεκίνα και μην τα παρατήσεις στην μέση της διαδρομής.

Όμως πριν μπεις στην διαδικασία θα ήθελα να σε ακούσω. Σε βοηθούν οι παραπάνω βήματα; Θέλεις να γράψεις ένα μυθιστόρημα σε 6 μήνες; Γράψε μου στο χωρίο πιο κάτω. Θα χαρώ πολύ να μάθω για σένα, αλλά και από σένα!

Θα τα πούμε ξανά σύντομα. Στο μεταξύ να έχεις μια ανέλπιστα όμορφη ημέρα.

Μαρία

ΥΓ. Αν έχεις φίλους, γνωστούς, συγγενείς ή συναδέλφους/συνεργάτες που ξέρεις ότι κάτι τέτοιο θα τους ενδιέφερε και θα τους ενέπνεε, τότε προώθησέ τους αυτό το post τώρα.


bottom of page