top of page

Οι 5 Ήρωες Που Πρέπει Να Πλαισιώνουν Τον Πρωταγωνιστή Σου.


Ο πρωταγωνιστής σου μπορεί να είναι ο πιο δημοφιλής ήρωας του βιβλίου σου, ΟΜΩΣ δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του, ούτε να βαδίσει την διαδρομή της πλοκής σου, απόλυτα μόνος του.

Για τον λόγο αυτό, εσύ ως Συγγραφέας του, θα πρέπει να τον πλαισιώσεις και από μια σειρά άλλων ηρώων που θα κάνουν την διαδρομή του ακόμη πιο συναρπαστική για τον αναγνώστη σου, αλλά και τον ίδιο τον πρωταγωνιστή σου, ακόμη πιο ξεχωριστό!

Ποιοι Είναι Οι 5 Ήρωες Που Πρέπει Να Πλαισιώνουν Τον Πρωταγωνιστή Σου;

1. O Μέντορας Ήρωας

Πρόκειται για τον χαρακτήρα από όπου ο πρωταγωνιστή σου θα αντλήσει σοφία, μαθήματα και εμπειρίες ζωής.

Συνήθως είναι ένας μεγαλύτερος σε ηλικία (από τον πρωταγωνιστή) χαρακτήρας, και αυτά που έχει να διδάξει στον πρωταγωνιστή σου είναι σημαντικά και ουσιαστικά για την αλλαγές στην συμπεριφορά και στον τρόπο σκέψης που πρέπει να υιοθετήσει ο πρωταγωνιστής σου, ώστε να διανύσει τα βήματα που του έχεις ορίσει μέσα από την πλοκή σου.

2. Ο Έμπιστος Ήρωας

Ο Πρωταγωνιστής σου θα χρειαστεί έναν χαρακτήρα για να του κάνει αποκαλύψεις, να μοιραστεί μαζί του τους φόβους του, τις ανησυχίες, τα πάθη, τα όνειρα και τα σκοτεινά του θέλω.

Ο χαρακτήρας αυτός μπορεί να είναι ένας φίλος, ένας συγγενείς, ένας δάσκαλος ή ο οποιοσδήποτε μπορεί να παίξει τον ρόλο του καλού και έμπιστου ακροατή.

3. Ο Ανταγωνιστής Ήρωας

Για να διαπρέψει ο πρωταγωνιστής σου και για να έχει ενδιαφέρον η πλοκή του μυθιστορήματός σου (ανεξάρτητα από το είδος, την κατηγορία και τον όγκο του) κάτι, κάποιος ή κάποιοι θα πρέπει να στέκουν εμπόδιο σε αυτό που θέλει πιο πολύ απ’ οτιδήποτε άλλο, ο πρωταγωνιστής σου.

Δίχως αυτό το εμπόδιο, δίχως αυτόν τον ανταγωνιστή χαρακτήρα (που για κάποιες πλοκές μπορεί να είναι τα συναισθήματα, οι αναμνήσεις, η κοινωνία, οι πεποιθήσεις, εξωγίηνοι, ή κάτι άλλο…) δεν μπορείς να έχεις πλοκή.

Σου θυμίζω πως όσο πιο «δύσκολα» περνάει ο πρωταγωνιστής σου, τόσο πιο ενδιαφέρουσα θα είναι η πλοκή σου. Διαφορετικά, αν όλα πάνε καλά στον πρωταγωνιστή σου, δεν θα έχεις μυθιστόρημα, αλλά μια απλή αφήγηση.

4. Πατρική/Μητρική Φιγούρα

Αρκετοί είναι εκείνοι οι πρωταγωνιστές που στην πορεία της πλοκής τους έχουν στο πλάι τους έναν χαρακτήρα που παίζει τον ρόλο του ατόμου που δεν θα ξεχάσει τα γενέθλια, που θα τον περιθάλψει όταν το έχει ανάγκη, που θα τον φυγαδέψει, θα τον προστατέψει και θα ξέρουμε – ο πρωταγωνιστής κι εμείς οι αναγνώστες – πως αυτό το άτομο είναι πάντα εκεί για όλες τις ευχάριστες, αλλά και για τις δύσκολες στιγμές.

5. Αστείος Χαρακτήρας

Όλες οι πλοκές μυθιστορημάτων, λίγο ή πολύ, έχουν τα σκοτεινά και τα δραματικά σημεία τους, όμως αν βάλεις τον αναγνώστη στην διαδικασία του να διαβάζει σελίδα, ανά σελίδα, μόνο δυσάρεστα, βαριά και σκοτεινά πράγματα, τότε θα νιώσει άβολα.

Αν όμως ανάμεσα σε όσα προστάζει η πλοκή σου, ελαφρώσεις και λίγο το κλίμα με την βοήθεια του αστείου χαρακτήρα που θα συνδιαλεγεί με τον πρωταγωνιστή σου, τότε θα έχεις καταφέρει μια υπέροχη ισορροπία.

Φυσικά Υπάρχουν Κι Άλλοι…

Φυσικά υπάρχουν και άλλοι χαρακτήρες που μπορούν να πλαισιώσουν τον πρωταγωνιστή σου.

Μάλιστα, η κάθε ιδιαίτερη πλοκή μπορεί να επιβάλει και τους δικούς της ιδιαίτερους χαρακτήρες που θα πλαισιώνουν την διαδρομή του πρωταγωνιστή μας.

Η τελική επιλογή μπορεί να είναι αποκλειστικά και μόνο δική σου, όμως σε καμία περίπτωση μην επιτρέψεις τον πρωταγωνιστή σου να πορευθεί ανάμεσα στις σελίδες του βιβλίου σου, μόνος του/μόνη της.

Γι’ αυτό πάρε μολύβι και χαρτί τώρα και κάνε μια λίστα. Τι είδους χαρακτήρες θα βοηθήσουν την διαδρομή του πρωταγωνιστή σου;

Και μετά…

Γράψε μια σκηνή χρησιμοποιώντας στο πλάι του πρωταγωνιστή σου όσο περισσότερους ήρωες της παραπάνω λίστα σου μπορείς. Γράψε για 15 λεπτά και μετά απόλαυσε την έμπνευση σου.

Επίσης, εάν θέλεις, μπορείς να μοιραστείς μαζί μας το κείμενό σου στο χωρίο των σχολίων παρακάτω. Σου υπόσχομαι ότι θα διαβάσω το κάθε κείμενο προσωπικά.

Σε ευχαριστώ για την παρουσία σου εδώ. Ελπίζω τα όσα μοιράζομαι μαζί σου μια φορά την εβδομάδα, να σε βοηθούν και να σε εμπνέουν.

Αν έχεις φίλους, γνωστούς, συγγενείς ή συναδέλφους/συνεργάτες που ξέρεις ότι κάτι τέτοιο θα τους ενδιέφερε και θα τους ενέπνεε, τότε προώθησέ τους το τώρα.

Με όλη μου την αγάπη και ευχές για μια ανέλπιστα υπέροχη εβδομάδα,

Μαρία


bottom of page