Πώς Να Γράφεις Εξαιρετικά Μυθιστορήματα. Μαθήματα Δημιουργικής Γραφής Από Το Game Of Thrones.


Η τηλεόραση είχε πολλά χρόνια να υποδεχτεί μια σειρά που πραγματικά καθηλώνει εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. Προφανώς κάτι πολύ καλό κάνει η ομάδα συγγραφέων που το υποστηρίζει.

Ως θεατής, δεν είμαι και πολύ φανατική του είδους, όμως ως Συγγραφέας, Επιμελήτρια και Writing Mentor/Coach, πραγματικά υποκλίνομαι στην ιστορία/πλοκή που έχουν δημιουργήσει, αλλά και στο πως εξελίσσουν τον κόσμο μέσα στον οποίο δρουν οι ήρωές τους.

Φαντάζομαι πως είναι κρυφή (ή και φανερή) επιθυμία κάθε συγγραφέα μυθιστορημάτων να δει τα βιβλία, τους ήρωες και τον κόσμο που δημιουργεί μέσα από τις λέξεις του, να αγαπιούνται όσο το The Game Of Thrones αυτή την στιγμή στον κόσμο.

Ακόμη κι αν δεν έχεις δει ούτε ένα επεισόδιο της σειράς, εδώ θα βρεις τα πολύ σπουδαία Μαθήματα Δημιουργικής Γραφής που μπορείς να πάρεις από τους συγγραφείς της σειράς, για το μυθιστόρημα που εσύ γράφεις, για το μυθιστόρημα που θέλεις να ολοκληρώσεις, ή για το επόμενο μυθιστόρημα που θέλεις να ξεκινήσεις σύντομα.

Ας δούμε, λοιπόν, τα Μαθήματα Δημιουργικής Γραφής του The Game Of Thrones

Οι συγγραφείς της σειράς έχουν Υψηλά Στάνταρς για τους αναγνώστες/θεατές τους.

Ενθουσιασμός, προσδοκίες και αγωνία για το τι θα συμβεί παρακάτω και στοιχεία που προκαλούν «εθισμό», είναι μερικά από τα «μαγικά» συστατικά αυτής της επιτυχημένης «συνταγής».

Τα στάνταρς που έχουν θέσει οι συγγραφείς αυτής της σειράς για τους θεατές τους δεν θα μπορούσαν να είναι υψηλότερα.

Τι σημαίνει όλο αυτό και ποια είναι τα στανταρς σου ως συγγραφέας μυθιστορημάτων που πρέπει να θέτεις για τον εαυτό σου, αλλά και για τους αναγνώστες σου;

Τα στανταρς σου ως συγγραφέας μυθιστορημάτων έχουν να κάνουν με το πώς θέλεις να βιώνει ο αναγνώστης σου την εμπειρία που θα έχει «αγκαλιά» με το βιβλίο σου.

 • Πώς θέλεις να νιώθει όταν σε διαβάζει;

 • Τι θέλεις να του προσφέρεις;

 • Θέλεις να του προσφέρεις διασκέδαση;

 • Μυστήριο;

 • Αγωνία;

 • Χαλάρωση;

 • Γέλιο;

 • Να του διδάξεις;

 • Να τον ταξιδέψεις;

 • Ποιος είναι ο σκοπός του μυθιστορήματός σου;

 • Ποιες είναι οι σκέψεις, τα συναισθήματα και – ακόμη πιο συγκεκριμένα – η εμπειρία που θέλεις να έχει ο αναγνώστης σου μαζί σου;

Μάθημα Δημιουργικής Γραφής Για Το Μυθιστόρημα Που Γράφεις.

Οι επιτυχημένοι συγγραφείς μυθιστορημάτων, αλλά και οι συγκεκριμένοι συγγραφείς αυτή της σειράς, ξεκινούν με το να έχουν απόλυτα ξεκάθαρες απαντήσεις, αλλά και προσδοκίες, σε ερωτήματα σαν και τα παραπάνω.

Αν θέλεις να έχεις μεγάλη επιτυχία ως συγγραφέας μυθιστορημάτων, βεβαιώσου ότι απαντάς ξεκάθαρα και συγκεκριμένα στα παραπάνω ερωτήματα.

Τώρα… τα στάνταρς των συγγραφέων αυτής της σειράς περιλαμβάνουν:...

Έλεγχο + Εξουσία. Τα δύο αυτά στοιχεία αναπόφευκτα οδηγούν σε διαμάχες και ίντριγκες ανάμεσα στους ήρωες.

Το ποιος τελικά θα καταφέρει να έχει τον έλεγχο και την εξουσία, είναι κάτι που κάνει τους αναγνώστες/θεατές να αναρωτιούνται. Δεν κάνει τους ήρωες βαρετούς και σταθερούς, και πάντα υπάρχει τροφή για ενδιαφέρουσα πλοκή με ανατροπές.

Ζωή + Θάνατος. Κανένας από τους ήρωες στ’ αλήθεια δεν είναι ασφαλείς. Η απειλή του θανάτου, ο κίνδυνος του να χάσει την ζωή του, είναι ένα στοιχείο που αποτελεί προσωπικό θέμα για πολλούς από τους ήρωες.

Σχεδόν ο κάθε ήρωας – έχει πολλά να κάνει – για να επιβιώσει… να επιβιώσει ενάντια σε άλλες οικογένειες, ενάντια στο κρύο, ενάντια σε υπερφυσικές, μαγικές και μεταφυσικές δυνάμεις. Ακόμη και μέσα στο ίδιο του το βασίλειο, κάποιοι από τους ήρωες, πρέπει να δώσουν την προσωπική τους μάχη για να επιβιώσουν.

Μάθημα Δημιουργικής Γραφής Για Το Μυθιστόρημα Που Γράφεις.

Βεβαιώσου ότι οι ήρωες στα μυθιστορήματά σου απειλούνται.

Αγαπημένοι και πρωταγωνιστικοί ρόλοι σκοτώνονται. Αυτό το στοιχείο δημιουργεί σοκ στους αναγνώστες/θεατές και αναπόφευκτα έντονα συναισθήματα. Σε αυτή την περίπτωση θέλουμε να δούμε τι θα γίνει παρακάτω. Ψάχνουμε για δικαίωση, αλλά και έχουμε αγωνία για την τροπή της εξέλιξης.

Τιμάμε την οικογένεια. Η οικογένεια είναι ένα ισχυρότατο αρχέτυπο για όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από τις συνθήκες που μεγάλωσαν. Το αρχέτυπο της οικογένειας μέσα από το μονοπάτι του ήρωα, δηλαδή ότι ό ήρωας τιμά και υπερασπίζεται και προστατεύει την οικογένεια, αναζητά την οικογένεια και ό,τι άλλο τον κάνει να σχετίζεται με την οικογένεια, είναι πολύ έντονο.