top of page

Πώς Να Γράφεις Εξαιρετικά Μυθιστορήματα. Μαθήματα Δημιουργικής Γραφής Από Το Game Of Thrones.


Η τηλεόραση είχε πολλά χρόνια να υποδεχτεί μια σειρά που πραγματικά καθηλώνει εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. Προφανώς κάτι πολύ καλό κάνει η ομάδα συγγραφέων που το υποστηρίζει.

Ως θεατής, δεν είμαι και πολύ φανατική του είδους, όμως ως Συγγραφέας, Επιμελήτρια και Writing Mentor/Coach, πραγματικά υποκλίνομαι στην ιστορία/πλοκή που έχουν δημιουργήσει, αλλά και στο πως εξελίσσουν τον κόσμο μέσα στον οποίο δρουν οι ήρωές τους.

Φαντάζομαι πως είναι κρυφή (ή και φανερή) επιθυμία κάθε συγγραφέα μυθιστορημάτων να δει τα βιβλία, τους ήρωες και τον κόσμο που δημιουργεί μέσα από τις λέξεις του, να αγαπιούνται όσο το The Game Of Thrones αυτή την στιγμή στον κόσμο.

Ακόμη κι αν δεν έχεις δει ούτε ένα επεισόδιο της σειράς, εδώ θα βρεις τα πολύ σπουδαία Μαθήματα Δημιουργικής Γραφής που μπορείς να πάρεις από τους συγγραφείς της σειράς, για το μυθιστόρημα που εσύ γράφεις, για το μυθιστόρημα που θέλεις να ολοκληρώσεις, ή για το επόμενο μυθιστόρημα που θέλεις να ξεκινήσεις σύντομα.

Ας δούμε, λοιπόν, τα Μαθήματα Δημιουργικής Γραφής του The Game Of Thrones

Οι συγγραφείς της σειράς έχουν Υψηλά Στάνταρς για τους αναγνώστες/θεατές τους.

Ενθουσιασμός, προσδοκίες και αγωνία για το τι θα συμβεί παρακάτω και στοιχεία που προκαλούν «εθισμό», είναι μερικά από τα «μαγικά» συστατικά αυτής της επιτυχημένης «συνταγής».

Τα στάνταρς που έχουν θέσει οι συγγραφείς αυτής της σειράς για τους θεατές τους δεν θα μπορούσαν να είναι υψηλότερα.

Τι σημαίνει όλο αυτό και ποια είναι τα στανταρς σου ως συγγραφέας μυθιστορημάτων που πρέπει να θέτεις για τον εαυτό σου, αλλά και για τους αναγνώστες σου;

Τα στανταρς σου ως συγγραφέας μυθιστορημάτων έχουν να κάνουν με το πώς θέλεις να βιώνει ο αναγνώστης σου την εμπειρία που θα έχει «αγκαλιά» με το βιβλίο σου.

 • Πώς θέλεις να νιώθει όταν σε διαβάζει;

 • Τι θέλεις να του προσφέρεις;

 • Θέλεις να του προσφέρεις διασκέδαση;

 • Μυστήριο;

 • Αγωνία;

 • Χαλάρωση;

 • Γέλιο;

 • Να του διδάξεις;

 • Να τον ταξιδέψεις;

 • Ποιος είναι ο σκοπός του μυθιστορήματός σου;

 • Ποιες είναι οι σκέψεις, τα συναισθήματα και – ακόμη πιο συγκεκριμένα – η εμπειρία που θέλεις να έχει ο αναγνώστης σου μαζί σου;

Μάθημα Δημιουργικής Γραφής Για Το Μυθιστόρημα Που Γράφεις.

Οι επιτυχημένοι συγγραφείς μυθιστορημάτων, αλλά και οι συγκεκριμένοι συγγραφείς αυτή της σειράς, ξεκινούν με το να έχουν απόλυτα ξεκάθαρες απαντήσεις, αλλά και προσδοκίες, σε ερωτήματα σαν και τα παραπάνω.

Αν θέλεις να έχεις μεγάλη επιτυχία ως συγγραφέας μυθιστορημάτων, βεβαιώσου ότι απαντάς ξεκάθαρα και συγκεκριμένα στα παραπάνω ερωτήματα.

Τώρα… τα στάνταρς των συγγραφέων αυτής της σειράς περιλαμβάνουν:...

Έλεγχο + Εξουσία. Τα δύο αυτά στοιχεία αναπόφευκτα οδηγούν σε διαμάχες και ίντριγκες ανάμεσα στους ήρωες.

Το ποιος τελικά θα καταφέρει να έχει τον έλεγχο και την εξουσία, είναι κάτι που κάνει τους αναγνώστες/θεατές να αναρωτιούνται. Δεν κάνει τους ήρωες βαρετούς και σταθερούς, και πάντα υπάρχει τροφή για ενδιαφέρουσα πλοκή με ανατροπές.

Ζωή + Θάνατος. Κανένας από τους ήρωες στ’ αλήθεια δεν είναι ασφαλείς. Η απειλή του θανάτου, ο κίνδυνος του να χάσει την ζωή του, είναι ένα στοιχείο που αποτελεί προσωπικό θέμα για πολλούς από τους ήρωες.

Σχεδόν ο κάθε ήρωας – έχει πολλά να κάνει – για να επιβιώσει… να επιβιώσει ενάντια σε άλλες οικογένειες, ενάντια στο κρύο, ενάντια σε υπερφυσικές, μαγικές και μεταφυσικές δυνάμεις. Ακόμη και μέσα στο ίδιο του το βασίλειο, κάποιοι από τους ήρωες, πρέπει να δώσουν την προσωπική τους μάχη για να επιβιώσουν.

Μάθημα Δημιουργικής Γραφής Για Το Μυθιστόρημα Που Γράφεις.

Βεβαιώσου ότι οι ήρωες στα μυθιστορήματά σου απειλούνται.

Αγαπημένοι και πρωταγωνιστικοί ρόλοι σκοτώνονται. Αυτό το στοιχείο δημιουργεί σοκ στους αναγνώστες/θεατές και αναπόφευκτα έντονα συναισθήματα. Σε αυτή την περίπτωση θέλουμε να δούμε τι θα γίνει παρακάτω. Ψάχνουμε για δικαίωση, αλλά και έχουμε αγωνία για την τροπή της εξέλιξης.

Τιμάμε την οικογένεια. Η οικογένεια είναι ένα ισχυρότατο αρχέτυπο για όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από τις συνθήκες που μεγάλωσαν. Το αρχέτυπο της οικογένειας μέσα από το μονοπάτι του ήρωα, δηλαδή ότι ό ήρωας τιμά και υπερασπίζεται και προστατεύει την οικογένεια, αναζητά την οικογένεια και ό,τι άλλο τον κάνει να σχετίζεται με την οικογένεια, είναι πολύ έντονο.

Ο αναγνώστης/θεατής γνωρίζει πολύ καλά πώς να ταυτιστεί με ένα τέτοιο αρχέτυπο και οι συγγραφείς της σειράς, επίσης το γνωρίζουν αυτό, και φυσικά, το «εκμεταλλεύονται» στο έπακρο.

Μάθημα Δημιουργικής Γραφής Για Το Μυθιστόρημα Που Γράφεις.

Χρησιμοποίησε το αρχέτυπο της οικογένειας όσο μπορείς μέσα στην πλοκή σου. Είναι ένα αρχέτυπο που ταιριάζει στους περισσότερους ήρωες μυθιστορημάτων.

Θρησκεία. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την θρησκεία. Μάλιστα κάποιοι άνθρωποι μπορεί να είναι απόλυτα φανατικοί με την θρησκεία, τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις, αλλά και τους θεούς της θρησκείας που ασπάζονται.

Τι άλλο κάνουν οι συγγραφείς της σειράς;

Απομακρύνουν τους θεατές τους – έστω και για λίγο – έξω και πέρα από τις πραγματικές τους ζωές.

Τι σημαίνει όλο αυτό;

Γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ζωή του σημερινού ανθρώπου (για την μεγαλύτερη πλειοψηφία τουλάχιστον) είναι μια δύσκολη ζωή, έτσι κάνουν τις ζωές των ηρώων τους ακόμη πιο δύσκολες.

Ένα μυθιστόρημα που θα έχει ήρωες (κεντρικούς και δευτερεύοντες ρόλους) που θα είναι τέλειοι και όλα θα τους πηγαίνουν μια χαρά, εύκολα, γρήγορα και απλά… πίστεψέ με, δεν πρόκειται ποτέ να γίνει δεκτό από τους εκδοτικούς οίκους, αλλά ούτε και από τις καρδιές των αναγνωστών.

Το να παρακολουθείς ή να διαβάζεις το πόσο δύσκολη είναι η ζωή των ηρώων σου, να συμπαρασυρθείς από μια ιστορία πολύ πιο δυνατή από την δική σου, σημαίνει ότι ενστερνίζεσαι αυτό που διαβάζεις αφήνοντας την δική σου καθημερινότητα, (έστω και για λίγο), στην άκρη.

Όταν μάλιστα σε αυτό τον κόσμο των ηρώων σου καταφέρεις και προσθέσεις και το υπερφυσικό/μεταφυσικό στοιχείο, τότε να ξέρεις πως ο αναγνώστης σου θα έχει καθηλωθεί.

Από μωρά παρακολουθούμε με ενδιαφέρον δράκους και νεράιδες. Όταν αυτά τα στοιχεία τα μετατρέψεις σε δαίμονες, σκιές, μαγικές δυνάμεις, τηλεπάθεια, άλλα μαγικά χαρίσματα και δυνάμεις, και μάλιστα δώσεις αυτά τα χαρακτηριστικά στους «κακούς», τότε αναπόφευκτα η αγωνία κορυφώνεται.

Μάθημα Δημιουργικής Γραφής Για Το Μυθιστόρημα Που Γράφεις.

Κάνε τον κάθε ήρωα πραγματικά ξεχωριστό και βεβαιώσου ότι το μονοπάτι του είναι συναρπαστικό, μη αναμενόμενο, πιο δύσκολο από την «καθημερινή» ζωή των αναγνωστών που απευθύνεσαι και ναι, προσέθεσε στοιχεία μεταφυσικής και μαγείας σε όλες τις πλοκές που θα μπορέσεις να το κάνεις.

Στα μυθιστορήματά μου γράφω για γυναίκες. Η σειρά αυτή είναι γεμάτη από υπέροχες, δυναμικές και ανατρεπτικές γυναίκες. Μητέρες, μάγισσες, καλές, διαβολικές, ικανές για φόνο, με σεξουαλικές ιδιαιτερότητες και προτιμήσεις, με μη θεμιτές επιθυμίες.

Η σειρά αυτή είναι γεμάτη από ήρωες που από μέθυσοι και άκαρδοι γίνονται βασιλιάδες και άτομα που αγαπούν, πληγώνονται και δεν θέλουν να πληγώσουν ποτέ ξανά.

Μάθημα Δημιουργικής Γραφής Για Το Μυθιστόρημα Που Γράφεις.

Οι δικοί σου ήρωες, στα δικά σου μυθιστορήματα, έχουν αυτή την δυναμική; Αν ναι, μπράβο σου! Αν όχι όμως… πρώτα φτιάξε το προφίλ και την γραμμή πλοκής τους και μετά γράψε γι’ αυτούς.

Στην συγκεκριμένη σειρά γίνεται ένας χαμός! Όμως… πολύ σοφά οι συγγραφείς δίνουν μια ανάσα στους αναγνώστες τους. Τους κάνουν να γελάσουν, τους δίνουν χώρο και χρόνο για να πάρουν μια ανάσα από την συνεχή ένταση, τις τροπές και τις ανατροπές. Τους επιτρέπουν λίγο χρόνο για να ηρεμήσουν, και να αλλάξουν την ενέργειά τους, λίγο πριν την επόμενη αιματοχυσία.

Μάθημα Δημιουργικής Γραφής Για Το Μυθιστόρημα Που Γράφεις.

Λίγο πριν την μεγάλη σου ανατροπή ή λίγο μετά τις μεγάλες σου σκηνές και στιγμές έντασης, βεβαιώσου ότι ο αναγνώστης σου γελάει, χαλαρώνει και τον προμηθεύεις με έξυπνες και κατάλληλες δόσεις χιούμορ.

Ο Shakespeare έκανε ακριβώς το ίδιο και ακολουθούσε ακριβώς αυτή την τεχνική για τα έργα του.

Ξεσήκωσε Στο Έπακρο Όσα Περισσότερα και Όσο Εντονότερα Συναισθήματα Μπορείς.

Η σειρά Game Of Thrones τα έχει όλα!

Τον πατέρα που δολοφονείται μπροστά στις κόρες του που τον λατρεύουν, το κορίτσι που χάνει το αγαπημένο της ζωάκι, την γυναίκα που κακοποιείται, την μητέρα που χάνει τον γιο της επειδή τον σκοτώνουν, τον μαχητή που χάνει το σπαθί του και μαζί με αυτό χάνει και το νόημα της ζωής του, τον απρόβλεπτο χαρακτήρα, και πολλούς πολλούς ακόμη…

Τι σημαίνει όλο αυτό για τους αναγνώστες/θεατές;

Πως αυτός που διαβάζει ένα μυθιστόρημα με τέτοιου είδους ήρωες, ανατροπές και γραμμή πλοκής δεν μπορεί να μην συνδεθεί συναισθηματικά, και μάλιστα να έχει έντονα σκαμπανεβάσματα… δηλαδή, να ταυτίζεται και να λατρεύει ένα ήρωα και ξαφνικά, να τον χάνει, ή ο ήρωάς του να χάνει την γη κάτω από τα πόδια του γιατί…

Μάθημα Δημιουργικής Γραφής Για Το Μυθιστόρημα Που Γράφεις.

Αυτό το συναισθηματικό σκαμπανέβασμα είναι που κάνει τους θεατές να καθηλώνονται, τους αναγνώστες να μην μπορούν να αφήσουν ένα καλό μυθιστόρημα από τα χέρια τους, και τους συγγραφείς να απογειώνονται, όσον αφορά την επιτυχία, την πορεία και την καριέρα τους ως συγγραφείς.

Ό,τι κι αν θέλεις να γράψεις… μυθιστόρημα, παραμύθι, μη λογοτεχνικό βιβλίο, ή σενάριο… η έκφρασή σου μέσα από τις λέξεις είναι σημαντική και πολύτιμη. Μην μας την στερείς.

Όπως πάντα, σε ευχαριστώ που διαβάζεις, παρακολουθείς και μοιράζεσαι τα όσα συμβαίνουν εδώ.

Είναι τιμή μου που σε έχουμε κοντά μας!

Μαρία

YΓ. Σου θυμίζω πως για λίγες ημέρες μόνο (μιας και δεν ‘αντέχουμε’ επιχειρηματικά να το κάνουμε αυτό για πολύ καιρό ή να το επαναλάβουμε ξανά), μπορούμε να σου προσφέρουμε ως ένα μεγάλο ΕΜΠΡΑΚΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ...

(Όλα μας τα Ψηφιακά Σεμινάρια Συγγραφής έχουν αναβαθμιστεί στον τρόπο παρουσίασης, αλλά και στο περιεχόμενό τους).

Β. ΣΥΝ Δωρεάν Εκπαιδευτικό Υλικό, (που δεν υπάρχει πουθενά αλλού διαθέσιμο στο internet ή προς πώληση), το οποίο είναι ιδιαίτερης αξίας - και σημασίας - για την πορεία και την επιτυχία σου ως συγγραφέας, που συνοδεύει το κάθε σεμινάριο χωριστά.

Σημαντική Σημείωση:

Το δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό, (που δεν υπάρχει πουθενά αλλού διαθέσιμο στο internet ή προς πώληση), το οποίο είναι ιδιαίτερης αξίας - και σημασίας - για την πορεία και την επιτυχία σου ως συγγραφέας, θα διατεθεί ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ 25. Μετά, το υλικό αυτό θα αποσυρθεί, και θα ισχύει μόνο η ιδιαίτερη έκπτωση του -40%.

Όλο αυτό το γεγονός θα διαρκέσει μόλις για λίγες ημέρες/ώρες από σήμερα, και ήθελα να βεβαιωθώ ότι το γνωρίζεις.

Στο παρακάτω link, μπορείς...

Να αποκτήσεις ΤΩΡΑ το Σεμινάριο Συγγραφής που ταιριάζει σε σένα με Έκπτωση –40%, ΣΥΝ Το Δωρεάν Εκπαιδευτικό Υλικό – απαραίτητο - για την πορεία και την επιτυχία σου ως Συγγραφέας, ως Έμπρακτο Ευχαριστώ:


bottom of page