Πώς μπορείς να κάνεις την συγγραφή του βιβλίου εύκολη υπόθεση;
Υπάρχουν πολλοί συγγραφείς που λένε πως δεν έχουν χρόνο για να γράψουν.
Και υπάρχουν και άλλοι τόσοι, που λένε πως δεν ξέρουν πώς να βάλουν την έμπνευσή τους και όσα έχουν στο κεφάλι τους στο χαρτί.
Φυσικά πέρασα κι εγώ από αυτά τα στάδια… νομίζω πως κάθε συγγραφέας που είναι ειλικρινής με τον εαυτό του και τους άλλους, μπορεί να παραδεχτεί ότι υπήρξε εποχή στην ζωή και στην συγγραφή του, που αυτές οι δικαιολογίες κι αυτού του είδους τα «προβλήματα», υπήρχαν στο προσκήνιο.
Όμως, από την στιγμή που ως συγγραφέας θέσεις τους όρους ενός απλού πλάνου και υποσχεθείς στον εαυτό σου, ότι θα το εφαρμόσεις… τότε τα πάντα αλλάζουν.
Τότε και τον χρόνο έχεις για να γράψεις, και γράφεις, και ολοκληρώνεις «αυτό» το βιβλίο, και το εκδίδεις, και το προωθείς, και γράφεις το επόμενο!
Παρακάτω θα βρεις 3 πολύ απλά, και άκρως πρακτικά βήματα, που τόσο εγώ προσωπικά ακολουθώ, όσο και συγγραφείς από όλο τον κόσμο, για να ολοκληρώσουν τόσο το πρώτο τους βιβλίο, όσο και για κάθε επόμενο.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!
1. Μπλόκαρε Τις Ώρες Που Θα Γράφεις + Μείνε Συνεπείς Σε Αυτά Τα Ραντεβού.
Όπως έχουμε ξαναπεί η Νο1 δικαιολογία – ψέμα, των συγγραφέων που δεν γράφουν ένα βιβλίο είναι γιατί νομίζουν πως δεν έχουν αρκετό ελεύθερο χρόνο.
Η αλήθεια είναι πως πάντα κάποιος θα βρει αρκετό ελεύθερο χρόνο για να γράψει, αρκεί να είναι διατεθειμένος να «θυσιάσει» κάτι άλλο για να γράψει.
Για παράδειγμα…
Μήπως μπορείς να μην δεις «αυτό» τον αγώνα ποδοσφαίρου και να γράψεις κατά την διάρκειά του;
Μήπως αντί να βγεις για καφέ ή φαγητό με τους φίλους σου, μπορείς να γράψεις κάτά την διάρκεια αυτής της εξόδου;
Μήπως μπορείς να ξυπνήσεις μια ώρα πιο νωρίς;
Μήπως μπορείς να κοιμηθείς μια ώρα πιο αργά;
Το «μυστικό» είναι να προ-αποφασίσεις συγκεκριμένες μέρες και ώρες όπου θα «κλείσεις ραντεβού με την συγγραφή» και εκείνες τις ημέρες και ώρες, θα είσαι συνεπείς απέναντι σε αυτά τα ραντεβού και δεν θα κάνεις κάτι άλλο, αλλά θα γράφεις.
Δεν χρειάζεται αυτά τα «ραντεβού με την συγγραφή» να είναι τεράστια χρονικά διαστήματα. Μισή ώρα, μία ώρα, μιάμιση ώρα, είναι αρκετή.
Αρκεί να το κάνεις.
Αρκεί να το κάνεις συχνά.
Αρκεί να είσαι συνεπείς.
Αρκεί να το θέλεις αρκετά, ώστε να μπεις στην διαδικασία και από την σκέψη και την φαντασία, να περάσεις στην πράξη.
Όσο κι αν σου φαίνεται αυτονόητο και παράξενο, πρόκειται για το πρώτο βήμα που πολλοί συγγραφείς δεν μπαίνουν στην διαδικασία να εφαρμόσουν.
2. Θα Κάνει Την Ζωή Σου Πιο Εύκολη (& Πιο Παραγωγική) Ένας Σκελετός.
Υπάρχουν πολλοί κανόνες, μοντέλα και εργαλεία δημιουργικής γραφής. Όμως ένας από τους πιο σημαντικούς, είναι το να είσαι προετοιμασμένος για την συγγραφή σου με σκελετό και σχεδιαγράμματα.
Δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος για έναν σκελετό ή ένα σχεδιάγραμμα.
Υπάρχουν πολλά μοντέλα και πολλές τεχνικές για να διεκπεραιώσεις κάτι τέτοιο.
Η σωστή επιλογή έχει να κάνει τόσο με το τι ταιριάζει προσωπικά στον συγγραφέα, όσο και με την φύση του βιβλίου που γράφεις κάθε φορά.
Κι αν δεν γνωρίζεις λεπτομέρειες για το πώς να δομήσεις έναν σκελετό / σχεδιάγραμμα, τουλάχιστον εστιάσου σε μια γραμμή πλοκής όπου θα προετοιμαστείς και θα γνωρίζεις τα πιο σημαντικά γεγονότα για τους ήρωες και την ιστορία σου, κάτω από το πρίσμα της χρονικής τους εξέλιξης.
Φυσικά καθώς γράφεις πάντα μπορείς να έχεις φρέσκιες ιδέες, εμπνεύσεις και ανατροπές.
Όμως, όσο καλύτερα προετοιμασμένος είσαι, τόσο πιο εύκολα θα μπορείς να προχωρήσεις, ακόμη και για τις στιγμές που θα «κολλήσεις» συγγραφικά.
3. Μη Σταματάς Τη Συγγραφή Στο Τέλος Του Κεφαλαίου.
Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που έχει να αντιμετωπίσει ο συγγραφέας καμιά φορά, είναι η λευκή σελίδα.
Γι’ αυτό φρόντισε πάντα να ολοκληρώνεις το κεφάλαιο του βιβλίου με το οποίο καταπιάνεσαι, αλλά και πάντα να ξεκινάς το επόμενο αμέσως μετά, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι θα γράψεις μόλις την πρώτη ή την δεύτερη παράγραφο, πριν σηκωθείς από την καρέκλα σου.
Όταν επιστρέψεις, θα είναι πιο εύκολο να συνεχίσεις το κεφάλαιο που ήδη έχεις ξεκινήσει, από το να αντιμετωπίσεις την άδεια σελίδα και να ξεκινήσεις από την αρχή. Ιδιαίτερα αν δεν έχεις κάνει σχεδιάγραμμα / σκελετό.
Αυτά είναι τρία πολύ απλά και πρακτικά βήματα που εφαρμόζοντάς τα θα μπορέσεις να γράψεις ένα βιβλίο.
Η επόμενη δουλειά σου είναι να μάθεις τι σημαίνει να γράφεις ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΒΙΒΛΙΟ.
Άλλωστε, ακριβώς γι’ αυτό υπάρχει το Writing-Online, τόσο με τα εβδομαδιαία tips και συμβουλές περί συγγραφής, όσο και με τα Ψηφιακά του Σεμινάρια.
Το σημαντικό είναι να μην αφήσεις τις δικαιολογίες να σε παρασύρουν.
Το να καταφέρεις να γράψεις ή να ολοκληρώσεις το βιβλίο (τα βιβλία) που θέλεις τόσο πολύ και για τόσο καιρό, θα είναι μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής σου.
Ιδιαίτερα αν κάτι τέτοιο είναι στόχος και όνειρο ζωής για σένα.
Να φροντίζεις τον εαυτό σου και την συγγραφή σου.
Σ’ ευχαριστώ που διαβάζεις, παρακολουθείς, αλλά και συμβάλεις τόσο ενεργά στο Writing-Online. Δίχως εσένα όλο αυτό δεν θα είχε νόημα ύπαρξης.
Σου θυμίζω επίσης να φανείς γενναιόδωρος/γενναιόδωρη αρκετά, ώστε αν γνωρίζεις ανθρώπους που η γνώση του σημερινού άρθρου θα τους φανεί χρήσιμη, τότε να τους το προωθήσεις και να τους εμπνεύσεις.
Είμαι σίγουρη ότι κάπου παρακάτω θα σε ευγνωμονούν.
Θα χαρώ να ακούσω και την δική σου εμπειρία, σκέψεις και συναισθήματα για το θέμα αυτό, στο χωρίο των σχολίων κάτω από άρθρο.
Τα λέμε εκεί λοιπόν! Σε περιμένω…
Μέσα από την καρδιά μου και με όλη μου την αγάπη, σου εύχομαι συγκλονιστικές στιγμές!
Μαρία Γούσιου,
Συγγραφέας, Writing-Coach + Eπιμελήτρια Βιβλίων
Οικοδέσποινα Online/Ψηφιακών Σεμιναρίων Συγγραφής - Δημιουργικής Γραφής
Οικοδέσποινα του Writing-Online.gr