Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα πολύ ιδιαίτερα ευαίσθητο συγγραφικά θέμα.
Η αλήθεια είναι, πως το θέμα αυτό επηρεάζει πολλούς νέους και φιλόδοξους συγγραφείς και οι περισσότεροι απλά ντρέπονται να μιλήσουν γι αυτό.
Σημειώσεις, σκελετοί, σχεδιαγράμματα…
Ένα αναπόσπαστο κομμάτι της τέχνης της συγγραφής, που όμως πολλοί από εμάς δεν θέλουμε να ασχοληθούμε, γιατί απλά δεν μας αρέσει να προετοιμαζόμαστε για την συγγραφή.
Θέλουμε να γράφουμε κατευθείαν. Όμως…
Αν δεν σου αρέσει ή δεν ξέρεις να κάνεις σωστά και οργανωμένα, με κάποιο συγγραφικό σύστημα, σκελετούς και σχεδιαγράμματα,
Αν δεν γνωρίζεις το πώς να κρατήσεις σημειώσεις και να οργανώσεις την σκέψη και τις εμπνεύσεις σου γύρω από το βιβλίο που θέλεις να γράψεις, ή γράφεις αυτή την στιγμή,
Μπορεί να «χαθείς».
Μπορεί οι εμπνεύσεις και οι σκέψεις σου να μην είναι ξεκάθαρες πάνω στο χαρτί, και κάπου παρακάτω, απλά να μπλοκάρεις τόσο, μέχρι και να τα παρατήσεις.
Έχω συναντήσει πολλούς νέους συγγραφείς που επειδή δεν θέλουν ή απλά δεν ξέρουν να κάνουν την δουλειά που προαπαιτεί η συγγραφή, συχνά έρχονται σε πολύ δύσκολη θέση.
Αν κι εσύ ανήκεις σε αυτή την ομάδα συγγραφέων, ή αν έχεις βρεθεί σε παρόμοια θέση στο παρελθόν και δεν θέλεις να ξανανιώσεις αυτά τα άβολα συναισθήματα του «έχω χαθεί συγγραφικά και δεν ξέρω πώς να προχωρήσω», δες το σημερινό βιντεο/μάθημα δημιουργικής γραφής στο οποίο μοιράζομαι μαζί του την γνώση του:
Γιατί το να ξεκινήσεις την συγγραφή πολύ γρήγορα μπορεί να σε οδηγήσει σε απόλυτο χάσιμο χρόνου και ενέργειας.
Και τι μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις αυτή την άβολη κατάσταση μια και καλή με μόλις έξι πολύ απλά βήματα.
Επιπλέον μαζί θα διαπιστώσουμε:
Γιατί αν βιάζεσαι συγγραφικά η επιμέλεια μπορεί να σε βοηθήσει μόνο μέχρι κάποιο σημείο;
Γιατί είναι σημαντικό να αποφασίσεις από την αρχή αν θα αφηγηθείς την ιστορία σου σε 1ο ή 3ο πρόσωπο και πώς να κάνεις την σωστή επιλογή – από την αρχή.
Γιατί η επιλογή του κεντρικού ήρωα, και τα κίνητρα του είναι τόσο σημαντικά, όσο και το παρελθόν του;
Και ποιες είναι εκείνες οι λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά σε ένα βιβλίο και πως μπορείς να τις εξασφαλίσεις για το δικό σου βιβλίο – από την αρχή – πριν καν ξεκινήσεις την συγγραφή του, εύκολα, γρήγορα, και απλά.
Θέλω πολύ να ακούσω την δική σου προσωπική εμπειρία για όλο αυτό. Ανυπομονώ να κουβεντιάσουμε στο χωρίο των σχολίων.
Βιάζεσαι κι εσύ να ξεκινήσεις την συγγραφή, ή κάνεις την δουλειά που προαπαιτείτε;
Σε έφερε ποτέ σε δύσκολη συγγραφικά θέση αυτή η βιασύνη; Και πως την αντιμετώπισες;
Σε ευχαριστήσω που διαβάζεις και βλέπεις τα όσα μοιράζομαι μαζί σου για τον μαγικό και συναρπαστικό κόσμο της συγγραφής, αλλά και για την υπερπολύτιμη ενεργώ συμμετοχή σου.
Και φυσικά θυμήσου να στείλεις αυτή την γνώση σε όποιον και όσους θεωρείς ότι μπορεί να φανεί χρήσιμη και να αποτελέσει έμπνευση ζωής και συγγραφής!
Είναι όμορφο, ιδιαίτερα στις μέρες μας, να είμαστε γενναιόδωροι!
Με όλη την από καρδιάς αγάπη μου,
Μαρία Γούσιου,
Συγγραφέας, Writing-Coach + Eπιμελήτρια Βιβλίων
Οικοδέσποινα Online/Ψηφιακών Σεμιναρίων Συγγραφής - Δημιουργικής Γραφής
Οικοδέσποινα του Writing-Online.gr